Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αν οι άνθρωποι δεν φροντίζουν τα δένδρα σύντομα θα βρεθούν σ ενα κόσμο που δεν θα έχει ανθρώπους.


Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που εμφανίζεται σε διάφορα μπλογκ δίνει ενα ωραίο μήνυμα σε όλους μας.



Η μετάφραση είναι περίπου η εξής:
Αν οι άνθρωποι δεν φροντίζουν τα δένδρα σύντομα θα βρεθούν σ ενα κόσμο που δεν θα έχει ανθρώπους.

Είναι ενα εκπληκτικό μήνυμα προς όλους.

Γιατί σήμερα πίσω απο τα δένδρα υπάρχει πολύ κοροϊδία και εκμετάλλευση.

Ενα μήνυμα για όσους πάνε για δενδροφύτευση και στην συνέχεια δεν ξαναεπισκέπτονται να ποτίσουν τα δένδρα που φύτευσαν η έστω να δουν την εξέλιξη της δενδροφύτευσης μετα απο κάποιο διάστημα.
Είναι διαπιστωμένο ότι πολλά απο τα δένδρα που φυτεύονται ξεραίνονται σε λίγες μέρες λόγο ανύπαρκτης υγρασίας στις γυμνές απο δένδρα περιοχές.

Υπάρχουν σκληρά δένδρα -όπως ευκάλυπτοι, καρυδιές κα- τα οποία πολλά δασαρχεία τις αγνοούν ενω σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερα απο τα πεύκα.

Δεν είναι ενα δένδρο για όλες τις δουλειές, αλλά το να φυτεύουμε ότι νάνε όπου νάνε πάλι δεν είναι το καλύτερο.

Πρέπει να εχουμε στοιχειώδεις γνώσεις για να φυτεύουμε αυτό που μπορεί να ευδοκιμήσει στον κάθε τόπο.

Αντίστοιχα θα είναι και τα οφέλη που θ αποκομίσει ο άνθρωπος, που θ αποκομίσουμε ολοι μας, καθώς και οι επόμενες γενιές απο την φύτευση των δένδρων.

Απλά πηγαίνουμε κάτω απο πεύκα το καλοκαίρι και αντίστοιχα κάτω απο καρυδιές και βλέπουμε την διαφορά.

Υπάρχουν λοιπόν παραγωγικά δένδρα και ωφέλημα σε πολλά για όλους όπως οι καρυδιές που μας δίνουν δροσιά, μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, τροφή, ξυλεία κ.α. γιατί λοιπόν να μην κοιτάμε που μπορούμε να φυτεύουμε τέτοια δένδρα;

Μικρά δένδρα όπως θάμνοι και πικροδάφνες, χρήσιμα είναι αλλά δεν μπορούν να δώσουν αρκετή ενέργεια στους ανθρώπους και τον πλανήτη όπως δεν μπορούν να μας θρέψουν πολύ μικρές δόσεις (σφινάκια) τροφής.

Το μεγάλο μέρος του πλανήτη που παραμένει ασκεπής απο δένδρα επίσης είναι ενα πρόβλημα για τον ίδιο τον πλανήτη.

Στην νότια Αφρική επίσης δεν φροντίζουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους φτιάχνοντας τους πηγάδια και δεξαμενές νερού και μηχανήματα για να καλλιεργούν την γη, να φτιάχνουν τα ρούχα τους κ.τ.λ.
Αντίθετα τους δίνουμε όπλα, εμβόλια και φαγητό για να ζήσουν για μια μέρα...μπορούμε να τους ταΐζουμε όλη μας την ζωή; Αλλά ενα πηγάδι που μπορεί να τους φτιάξουμε θα είναι για όλη τους την ζωή για πολλούς ανθρώπους και πολλές γενιές. Θα βρίσκουν καθαρό νερό για την τροφή τους και θα καλλιεργούν με αυτό μόνοι τους την τροφή τους. Αντίθετα ενω γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι εκεί πεθαίνουν απο αρρώστιες που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο μολυσμένο νερό που πίνουν απο τα λίγα στάσιμα και βουρκιασμένα νερά, εμείς τους κάνουμε εμβόλια χωρίς ν αλλάζουμε την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα.

Το νερό το δώσανε και οι εκεί κυβερνήσεις για εκμετάλλευση σε ξένες η ντόπιες εταιρείες και το κάνανε ελεγχόμενο εμπόρευμα αντι για αγαθό της φύσης που είναι στην πραγματικότητα.

Το βάλανε στο χρηματιστήριο σαν εμπόρευμα και φτιάξανε μεγάλες αμερικάνικες και διεθνείς τράπεζες αμοιβαία κεφάλαια που λειτουργούν κερδοσκοπικά πάνω σ αυτό δίνοντας οφέλη στους μετόχους τους απο την έλλειψη του καθαρού νερού.

Μηνύματα του είδους: Οι πόλεμοι στο μέλλον θα γίνονται για το νερό ίσως μας ετοιμάζουν γι αυτό που έρχεται και είναι κακό, πολύ κακό για όλους και ντροπή για το ανθρώπινο γένος.

Σε αρκετές περιοχές της Αμερικής απαγορεύουν να κρατάς τα νερά της βροχής και να τα χρησιμοποιείς...Οι προφάσεις τους ανόητες όπως ανόητοι είναι και αυτοί που συλλαμβάνουν τέτοιες ανοησίες.
Τους νόμους αυτούς υπογράψανε και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα για να μας δείξουν ότι αυτοί που κυβερνούν την Αμερική ίσως κυβερνούν και την Ελλάδα.

Τα δένδρα και τα φυτά πλέον αρχίζουν να μην ανήκουν στην φύση αλλά σε συγκεκριμένες εταιρείες και απαγορεύεται η αναπαραγωγή τους απο τους ανθρώπους, όπως και απαγορεύεται να φυτεύεις ότι νομίζεις ότι σου χρειάζεται.

Οι ασθένειες που τα τελευταία χρόνια εξαφάνισαν πολλές παλιές ποικιλίες ωφέλιμων για τον άνθρωπο δένδρων και ανάγκασαν τα εναπομείναντα να εξαρτώνται απο συγκεκριμένα φάρμακα για να ζήσουν περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κατασκευάσθηκαν σε εργαστήρια παρά ότι τα έφτιαξε η φύση για να αυτοκτονήσει.

Το ρητό "Δώσε σε έναν άνθρωπο ενα ψάρι για να τον σώσεις μια μέρα, μάθε τον να ψαρεύει για να του σώσεις την ζωή" το διαφήμιζε μεγάλη  τράπεζα ότι το είπε εβραίος φιλόσοφος...τους αρέσει αλλα δεν το εφαρμόζουν.
Δεν είναι μόνο να λέμε λόγια για εντυπωσιασμό, πράξεις θέλει ο πλανήτης και η ανθρώπινη επιβίωση.

Γιατί ασφαλώς δεν έχουν οι ξυπόλυτοι, φτωχοί άνθρωποι της Αφρικής τα χρήματα για να αγοράσουν τα πανάκριβα όπλα τους, κάποιοι τους τα δίνουν για να έχουν τον έλεγχο στην χώρα τους και να κλέβουν το πλούτο τους;
Το παρακάτω άρθρο τα λέει όλα:
Δεν ξέρουμε, αλλά δεν έχει και σημασία, όπως και δεν έχει σημασία το ποιος είπε ενα ρητό, αλλά τι ειπώθηκε και αν το εφαρμόζουμε.

Ετσι λοιπόν δεν έχει αξία η δενδροφύτευση με τις τυμπανοκρουσίες και τα ΜΜΕ, υπάρχουν άνθρωποι ήρωες που βλέπουν ενα μέρος κατάλληλο για να φυτέψουν κάποια δένδρα και το κάνουν αυτό, φροντίζοντας τα να μεγαλώσουν όταν άλλοι άνθρωποι φροντίζουν απλά σκύλους και γάτες...

Ασφαλώς ο πλανήτης χρειάζεται και μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους πληθυσμούς και τα είδη που έχει αλλά αν δεν φροντίσουμε τα δένδρα που είναι πηγή ζωής δεν θα υπάρχει στο μέλλον χώρος στον πλανήτη ούτε για τους σκύλους και τις γάτες όπως δεν θα υπάρχει και για τους ανθρώπους.

Χρειάζεται πρώτα απο όλα περισσότερη ενημέρωση για τον κύκλο της ζωής και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των μεγάλων πλούσιων, ωφέλιμων και δραστήριων δένδρων, όπως την καρυδιά, στην υγεία του πλανήτη και του βιολογικού κύκλου που χαρίζει υγεία στην γη και τους κατοίκους της.

Ο κόσμος σήμερα παρά τον ποταμό της πληροφορίας στερείτε γνώσης και παιδείας σε ουσιαστικά για την ζωή του και την ανάπτυξη του θέματα.

Το πρόβλημα σήμερα είναι η ανθρώπινη απληστία που καταστρέφει τα πάντα...

Πλούσιοι άνθρωποι της γης σήμερα, υποχείρια της απληστίας τους, εκμεταλλεύονται αυτό το προαναφερόμενο και γνωστό γεγονός ότι σε ολόκληρη την γη ελαττώνονται τα δάση απο μεγάλα δένδρα που χαρίζουν, δροσιά, ζωή, νερό και τροφή στον πλανήτη και αντί να φυτεύουν τις άγονες περιοχές της Αφρικής που ερημοποιούνται φρόντισαν και δέσμευσαν και τα λίγα δάση που απέμειναν ζητώντας λήτρα απο τους κατοίκους της γης για ν αναπνεύσουν το οξυγόνο που παράγεται...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ, ΚΟΙΤΑΩ ΨΗΛΆ, ΚΟΙΤΑΩ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΚΟΙΤΑΩ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ).

Μπέρδεψαν το κοιτώ να γίνομαι καλύτερος και το έκαναν κοιτώ να γίνομαι πλουσιότερος, αδιαφορώντας αν αυτό γίνεται στερώντας το φαγητό και την ζωή του άλλου.

Αν λοιπόν αδιαφορούμε στην ουσιαστική ανάπτυξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ωφέλημα δένδρα, την φροντίδα του δάσους και γενικά δεν αφιερώνουμε σ όλη μας την ζωή καθόλου χρόνο γι αυτό που μας δίνει ζωή και μέλλον, τότε είμαστε καταδικασμένοι να μην εχουμε μέλλον.

Το ίδιο το δάσος αναζωογονείται με την κοπή και το αραίωμα των δένδρων πράγμα που αγνοούν οι περισσότεροι στην Ελλάδα και φτάνουμε στο σημείο ν απαγορεύεται παντελώς η κοπή των δένδρων.

Σήμερα πρώτα απ όλα υπάρχει έλλειψη παιδείας γιατί απο εκεί ξεκινάνε όλα.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μύθος ότι οι καρυδιές θέλουν μεγάλο υψόμετρο για ν αποδώσουν κανονικά.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τις καρυδιές τους να μην έχουν την αναμενόμενη απόδοση και συμπεριφορά και νομίζουν ότι φταίει το υψόμετρο στο οποίο είναι φυτεμένες.

Αυτό είναι μια συνηθισμένη ατάκα την οποία ακούω συχνά όταν κάτι δεν πάει καλά με τις καρυδιές τους.

Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την απόδοση της καρυδιάς.

Σε γενικές γραμμές η καρυδιά προσαρμόζεται εύκολα στο υψόμετρο γι αυτό την συναντάμε σε πολλά διαφορετικά υψόμετρα.

Π.χ. αν πάρουμε σαν παράδειγμα χώρες που οι άνθρωποι αγαπάνε πολύ το τεράστιο αυτό ευεργετικό φυλλοβόλο δένδρο θα δούμε ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν ιδιαίτερο υψόμετρο.

Π.χ. στις χώρες που γνωρίζω καλά γύρω από τα παράλια της μαύρης θάλασσας είναι γεμάτες καρυδιές σε χαμηλά υψόμετρα από 50 εως 500 μέτρα.
Με μέσο όρο λοιπόν στις χώρες αυτές που είναι γεμάτες παραγωγικές καρυδιές στα 250 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι φταίει το υψόμετρο για την συμπεριφορά της καρυδιάς μας, όταν κάτι δεν πάει καλά.

Στην Ελλάδα επίσης οι ίδιοι άνθρωποι δεν έκαναν τον κόπο να ψάξουν να δουν ότι η καρυδιά φύεται και αποδίδει επίσης σε πολύ μεγάλο εύρος από υψόμετρα.
Ετσι αποδεικνύεται ακόμα καλύτερα ότι δεν είναι το υψόμετρο που μετρά στην ανάπτυξη και παραγωγή της καρυδιάς. Ειδικά στην φυσιολογική καρυδιά που έχει φυτρώσει από σπόρο (σπορόφυτο) και δεν είναι εμβολιασμένη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μετράνε και θ αναφερθούμε εδώ συνοπτικά μια και εχουμε αρκετά άρθρα αναλυτικά για κάθε περίπτωση.

Λοιπόν σε γενικές γραμμές τον πρώτο κανόνα που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η καρυδιά επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το χειμερινό ψύχος παρά από το υψόμετρο.

Δηλαδή η καρυδιά θέλει κάποιες μέρες χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.
Ετσι ολοκληρώνει ένα βιολογικό κύκλο και καταλαβαίνει καλύτερα το πότε ήρθε η άνοιξη.

Αν ο χειμώνας είναι ζεστός και η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από το 0 (πολύ συχνό φαινόμενο πλέον στην Ελλάδα) τότε εχουμε συχνά σαν αποτέλεσμα η καρυδιά να μην ανοίγει έγκαιρα την άνοιξη.

Δηλαδή μπορεί να πάει και Μάιος και η καρυδιά μας να μην έχει ανοίξει ακόμα τα φύλλα της αρκετά.

Αυτό όμως σπάνια θα δημιουργήσει άλλο πρόβλημα. Δηλαδή ακόμα και αν ανοίξει αργά η καρυδιά στην συνέχεια με λίγο πότισμα, που ούτως η άλλως είναι επιβεβλημένο, -αν θέλουμε ικανοποιητική καρποφορία-, θα αναπτυχθεί αρκετά καλά και θα καρποφορήσει. Τα δε καρύδια της θα ωριμάσουν και θα πέσουν στην ώρα τους η έστω με μικρή διαφορά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα λοιπόν καθοριστικός παράγοντας για το πότε θ αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί της καρυδιάς και το δένδρο να ολοκληρώσει τον λήθαργο του χειμώνα.

Και στην συνέχεια η δική μας μικρή περιποίηση με λίγο υγρασία που φροντίζουμε να της παρέχουμε θα βοηθήσουν στην καλή ανάπτυξη του δένδρου μας.

Άλλωστε πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι η καρυδιά είναι ένα πανάρχαιο δένδρο που έρχεται από εποχές που είχαν περισσότερες βροχοπτώσεις, κρύους χειμώνες και λιγότερους καύσωνες.

Η καρυδιά –όπως και πολλά από τα ωφέλημα για τον άνθρωπο δένδρα- δεν αγαπά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας με σωστή δενδροφύτευση στο μέλλον κινδυνεύουμε να τρώμε κάκτους αφού σιγά - σιγά τα ωφέλημα διατροφικά δένδρα που τάιζαν τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια θα εξαφανιστούν.

Και πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η καρυδιά είναι από τα δένδρα που μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και την αναζωογόνηση της ατμόσφαιρας αρκεί και εμείς να ενημερωθούμε για τα οφέλη που έχουμε από το θαυματουργό αυτό δένδρο της καρυδιάς τα οποία δεν είναι μόνο οι καρποί της.

Βλέπε περισσότερα στο άρθρο:
Μπορούν οι καρυδιές να σώσουν τον πλανήτη;

http://karydies.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Γιατί οι πόλεις "καίγονται" απο την ζέστη του καλοκαιριού;

Ένα μεγάλο πρόβλημα στις πόλεις είναι η άγνοια στους υπεύθυνους του δήμου σχετικά με την επιλογή τω σωστών δένδρων, εκτός και αν το σημαντικό για τους υπεύθυνους των δήμων είναι η κατασπατάληση των εσόδων του δήμου και η άσκοπη και πολυδάπανη συντήρηση του πρασίνου στις πόλεις τους, πράγμα που δεν το πιστεύουμε.
Το να υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την επιλογή των δένδρων που συνήθως φυτεύουν οι δήμοι στις πλατείες, μπροστά σε πολυκατοικίες, κ.τ.λ. δεν το γνωρίζουμε.
Όπως και να έχει όμως εμείς έχουμε να καταθέσουμε μια άποψη που αν μη τι άλλο πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά γιατί ενδέχεται να έχει πολλά οφέλη τόσο για τους πολίτες, όσο και για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση για πάρα πολλά χρόνια φυσικών πόρων, χαμένων χρημάτων και σπατάλη ανθρωποωρών και μηχανημάτων.


Τα δένδρα που βλέπουμε εδω, σε μεγάλο πεζοδρόμιο της Αθήνας
Είναι μεγάλα σε ηλικία αλλά τα κλαδεύουν χαμηλά
για λόγους προφανώς ευκολίας
Στην ίδια ηλικία αν είχαν καρυδιές
και δεν τις κλάδευαν
θα είχαν βγει 10 μέτρα ύψος και
θα κάλυπταν με σκιά και δροσιά
το μεγάλο πεζοδρόμιο και τ αυτοκίνητα.

Πρέπει επίσης να γνωρίζει ο αναγνώστης ότι όχι μόνο η φύτευση μεγάλων δένδρων όπου αυτό είναι εφικτό μέσα στις πόλεις είναι σωτήρια για δροσιά, καλύτερη υγρασία και χαμηλότερη θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ενδεχόμενη φύτευση σε υψόμετρα, (π.χ. λόφους) μέσα στις πόλεις η γύρω από αυτές.
Ο λόγος είναι ότι η δροσιά κινείται προς τα κάτω και επιφανειακά, οπότε και η ενδεχόμενη φύτευση δένδρων όπως καρυδιές σε κάποιο λόφο μέσα στην πόλη θα παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για ν αναζωογονεί την πόλη καθώς και την σχετική υγρασία και δροσιά που έχει ανάγκη η πόλη για να εξισορροπεί την ημερήσια θέρμανση από τον ήλιο.
Γι αυτό τα πάρκα συνίσταται να κάνουν οι δήμοι σε ψηλά σημεία των πόλεων τους και όχι στα χαμηλότερα. Έτσι οι ευεργετικές για τον άνθρωπο συνθήκες που όλοι συνειδητοποιούμε όταν βρισκόμαστε σε ένα πάρκο δεν έχουν δράση μόνο σ αυτό αλλά κατεβαίνουν και στις γύρω κατοικημένες περιοχές.


Πιο συγκεκριμένα πολλές φορές συναντάμε μικρά δένδρα στις πόλεις συνήθως νεραντζιές (ένα δένδρο με μικρά χοντρά φύλλα και τα φύλλα του μοιάζουν με πορτοκάλια).

Αυτά τα δένδρα όσο και να σας φαίνεται παράξενο χρειάζονται πολύ συντήρηση.

Πρέπει να έρχεται συχνά συνεργείο να τα ποτίζει γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη του. Χρειάζονται λίπανση, κλάδεμα κ.τ.λ.
Πολλές φορές οι εργασίες αυτές έχουμε δει σε κάποιους δήμους να γίνονται βράδυ, πράγμα που σημαίνει και ενδεχόμενες πολύ υψηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους εργάτες του δήμου.

Αν υπολογίσει κάποιος το κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και τα έξοδα σε μεταφορικά μέσα και αναλώσιμα στους δήμους θα δει ότι είναι δυσανάλογο των όποιων ωφελειών.

Δηλαδή αυτά τα μικρά δενδράκια που βγάζουν ελάχιστο οξυγόνο, παρέχουν ανύπαρκτη δροσιά και απαιτούν μεγάλα έξοδα για την συντήρηση τους.
Θα δει πολύ εύκολα όποιος ψάξει ότι σε πολλές περιπτώσεις μάλλον επιζήμια είναι παρά ωφελούν το περιβάλλον.

Και τι συμβαίνει εδώ; δεν πρέπει να έχουμε δένδρα στις πόλεις;
Ασφαλώς και χρειάζονται δένδρα στις πόλεις αλλά χρειάζεται και κάποιος έλεγχος από τους πολίτες στην διαχείριση του δήμου και να μην ασχολούνται με τους εκλεγμένους δημόσιους υπαλλήλους μόνο στις εκλογές.

Αν δεν γίνει ο πολίτης ενεργός και με γνώσεις και επιχειρήματα να συμμετέχει στις αποφάσεις και τις διαδικασίες του δήμου του τότε είναι χαμένος από μια κερδοσκοπική μηχανή που θα τον κατασπαράξει.

Η δική μας άποψη είναι να φυτεύει ο κάθε δήμος δένδρα τα οποία να χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, και να παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και δροσιάς στις πόλεις.

Τέτοιο είναι και το δένδρο της καρυδιάς που αν περάσει κάποιος τα σύνορα της Ελλάδας θα την δει παντού γύρω του.
Εκεί όπου ανοίγουν δρόμους φυτεύουν καρυδιές. (Και μάλιστα φυσικές γνήσιες καρυδιές από σπόρο, που είναι το ευκολότερο και το οικονομικότερο για την αναπαραγωγή της καρυδιάς. Δηλαδή βάζουμε ένα καρύδι σε μια γλάστρα και έχουμε μια καρυδιά την οποία από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη που θα ρίξει τα φύλλα της μπορούμε να την μεταφυτέψουμε πανεύκολα οπουδήποτε).

Εκεί θα δούμε μέσα στις πόλεις όπου αντίστοιχα εμείς έχουμε μικρά εσπεριδοειδή όπως περιγράψαμε, αυτοί να έχουν μεγάλα δένδρα όπως καρυδιές.

Αν θέλετε να καταλάβετε την διαφορά είναι εύκολο να σταθείτε λίγο κάτω από μια νεραντζιά και αντίστοιχα κάτω από μια καρυδιά.

Έχουμε αφεθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα κατήφορο επιλογής ότι μη παραγωγικού, μη χρήσιμου και επιζήμιου μπορεί να δικαιολογηθεί σαν ωφέλιμο και να ταΐσει πίσω του πολλούς αντιπαραγωγικούς ανθρώπους.
Αυτοί οι άνθρωποι που απασχολούνται στις περιττές συντηρήσεις των δένδρων θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε άλλους πιο παραγωγικούς και ωφέλιμους κλάδους του κάθε δήμου.

Η καρυδιά είναι γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, εν τούτης τα τελευταία χρόνια έχει ξεχαστεί, ειδικά από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το Ελληνικό; κράτος; μέχρι και ειδική υπηρεσία έχει συστήσει (ΕΙΘΑΓΕ) και κτήματα απασχολεί για την μελέτη της καρυδιάς. Εν τούτης σήμερα είναι τέτοια η αποστροφή προς την καρυδιά που ακόμα και το ΕΙΘΑΓΕ που ήρθαμε σ επαφή μας είπαν ότι δεν έχουν πλέον ούτε γεωπόνο...
Τότε γιατί συντηρείτε μια υπηρεσία που δεν λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και απλά απασχολεί έξοδα χωρίς να παράγει κανένα επωφελές έργο;

Τα πράγματα είναι απλά και μπορούμε να παράσχουμε όσες συμπληρωματικές πληροφορίες και όποια βοήθεια χρειάζονται οι δήμοι για την βελτίωση του κλίματος στις πόλεις τους.

Θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται όχι μόνο για το έργο που απολογιστικά ο κάθε δήμος ανακοινώνει. Π.χ. φυτέψαμε τόσα δένδρα κ.τ.λ. αλλά να συμμετέχει στις αποφάσεις πριν αυτές ληφθούν ώστε να κατανοήσει σε τι κόστος φύτευσης θα προβεί ο δήμος του και τι κόστος συντήρησης θα του αφήσει γι αυτόν και τα παιδιά του στο μέλλον για να δει τι εναλλακτικές περιπτώσεις έχει, ώστε να καταθέτει τις απόψεις του έγκαιρα πριν την λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.

Σχετικά με τις γνήσιες, φυσικές καρυδιές οι δήμοι έχουν πάντα την δυνατότητα να βάζουν κατά το φθινόπωρο καρύδια σε γλάστρες, ζαρντινιέρες η στο έδαφος. Συνηθως ποτίζονται από τις φυσικές βροχές του χειμώνα και την άνοιξη έχουν ξεφυτρώσει οι νέες καρυδιές. Αυτές πλέον μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρες η στην θέση που θέλουμε. Με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Η καρυδιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κλαδέματα, λιπάσματα και άλλη φροντίδα πέρα από λίγο νερό, μέχρι να βοηθηθεί να ριζώσει βαθιά τον πρώτο χρόνο.
Εδώ θ ακούσετε πολλούς άσχετους να λένε ότι η καρυδιά θέλει πολύ νερό.
Αυτό είναι λάθος. Η καρυδιά θέλει λίγο νερό και για να το πούμε απλά δεν θέλει περισσότερο νερό από αυτό που ρίχνουν για να συντηρήσουν τα εσπεριδοειδή που προαναφέραμε και συνήθως είναι το αγαπημένο δένδρο των δήμων.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η καρυδιά θέλει λίγο νερό τα πρώτα 1-3 χρόνια, γιατί σε σχέση με τα δένδρα που προαναφέραμε η καρυδιά έχει βαθύ ριζικό σύστημα και θα κατέβει βαθιά να ψάξει για υγρασία ώστε να συντηρηθεί. Τα εσπεριδοειδή έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα (λέγονται μάλιστα και επιπολαιόριζα) και γι αυτό θέλουν συχνή και επιμελημένη συντηριση για όλο το διάστημα της ζωής τους. Δηλαδή αν κάποιο καλοκαίρι τ αφήσεις απότιστα π.χ. γιατί υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας στο δήμο, αυτά θα ξεραθούν, ενω αντίστοιχα οι καρυδιές απλά δεν θ αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό και δεν θα βγάλουν καρύδια, αλλά δεν θα ξεραθούν.

Πάρκα, πλατείες, έξω από εκκλησίες και σχολεία συχνά υπάρχει χώρος και ανάγκη για δένδρα όπως την καρυδιά. Όπως γίνεται και στις βόρειες χώρες που προαναφέραμε.

Αρκεί να βρεθούν αναγνώστες αυτού του σιτε, ενεργοί πολίτες, που δεν λένε την γνώμη τους μόνο στους φίλους τους για το τι θα μπορούσε ν αλλάξει για να βελτιώσει την ζωή όλων, αλλά βρίσκουν τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της δενδροφύτευσης στην πόλη τους. 


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΔΕΝΔΡΑ
ΕΝΩ
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ
ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ...

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Μπορούν οι καρυδιές να σώσουν τον πλανήτη;

Μπορούν οι καρυδιές να σώσουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση;

Όλοι ξέρουμε ότι κάθε χρόνο φωτιές μειώνουν τις δενδροφυτεμένες περιοχές της Ελλάδος.
Μέχρι κάποια στιγμή ο πολύ κόσμος είχε πιστέψει ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται σε οικοπεδοφάγους, δηλαδή αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν μια δενδροφυτεμένη έκταση σε αστικά οικόπεδα.
Στην συνέχεια όμως οι συντονισμένες μαζικές φωτιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που καίγανε μαζικά τεράστιες εκτάσεις έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι άλλοι λόγοι βρίσκονται πίσω από τις φωτιές.
Όπως και να έχει και ανεξάρτητα από το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις φωτιές είναι σημαντικό να δούμε προσεκτικά ποιες επεκτάσεις έχει αυτό το γεγονός και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε όσο το δυνατόν από τις δυσμενείς δράσεις των πυρκαγιών.

Αυτό που σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρουμε είναι ότι ο τόπος μας (Η Ελλάδα) δεν είχε πάντα αυτή την μορφή που βλέπουμε σήμερα γεμάτη ξερή άγονη γη, σκληρό και νεκρό έδαφος, ελάχιστες βροχοπτώσεις κ.τ.λ. σε διαρκώς και μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει και σε άλλες γειτονικές χώρες σε πολύ μικρότερο βαθμό και έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό έχει πάρει πλέον τίτλο φαινόμενο του θερμοκηπίου και κάποιοι αντί να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπισή του έχουν δεσμεύσει με μακροχρόνια συμβόλαια τα λιγοστά εναπομείναντα δάση του πλανήτη και ετοιμάζονται σε λίγο να μας πουλάνε το οξυγόνο που θα καταναλώνουμε για την αναπνοή μας.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πιο σύνθετα από όσο νομίζαμε.

Μια ακόνια διάσταση πολύ σοβαρή με το γεγονός των πυρκαγιών είναι ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι βροχοπτώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και στην θέση τους πλέον έχουν αλματώδεις αύξηση εντόμων, ασθενειών και ζέστης.
Η λειψυδρία είναι επίσης ταυτόσημη με αυτό το γεγονός γιατί τα εδάφη πλέον δεν συγκρατούν νερό με αποτέλεσμα όταν βρέχει το νερό να κινείται με μεγάλη ταχύτητα  προς την θάλασσα και να μην ποτίζει και δροσίζει την γη όπως παλιά.

Οι καλοκαιρινές συχνές ωφέλιμες βροχοπτώσεις έχουν αντικατασταθεί με θεομηνίες. Δηλαδή δυνατοί άνεμοι η μια καταρρακτώδεις βροχή με χαλάζι που καταστρέφουν καλλιέργειες.

Και το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο Ελληνικό, οι βορειότερες χώρες που είχαν συχνές βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αγροτική τους παραγωγή εξαρτώταν και εξαρτάται από αυτές, πλέον αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί οι βροχές έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν και τα επιφανειακά νερά κατεβαίνουν σε μεγαλύτερα βάθη, τα πηγάδια να ξεραίνονται κ.τ.λ.

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση ότι τα πηγάδια είναι ιδιαίτερα ωφέλημα για κήπους και καλλιέργειες, πολύ πιο ωφέλημα από τις γεωτρήσεις, γιατί με ελάχιστο κόστος τόσο κατασκευής όσο και άντλησης των επιφανειακών νερών κάνουμε μια ωφέλιμη αναζωογόνηση του πράσινου ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα παντού.

Πάμε όμως να δούμε τι σχέση μπορεί να έχουν οι καρυδιές με όλα αυτά.

Οι καρυδιές είναι ωφέλημα και πολύ παραγωγικά μεγάλα, φυλλοβόλα δένδρα τα οποία δεν παράγουν μόνο τα ωφέλημα -όπως έχει αποδειχτεί- για την υγεία καρύδια αλλά και τεράστιες ποσότητες οξυγόνου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια και μόνο καρυδιά περίπου 15 ετών, μπορεί να παράγει οξυγόνο όσο περίπου 200-300 αντίστοιχης ηλικίας πεύκα.
Αυτό αποδεικνύεται αν αντιπαραβάλουμε την φωτοσυνθετική επιφάνεια των φύλων των δύο δένδρων η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στα φύλλα της καρυδιάς καθώς και η ποσότητα των φύλων στην καρυδιά είναι επίσης κατά πολύ μεγαλύτερη.
Το συνολικό ύψος της καρυδιάς σ αυτή την ηλικία έχει φτάσει επίσης πολύ ψηλότερα από τα αντίστοιχης ηλικίας πεύκα.
 
Στις βόρειες χώρες που δεν είναι ακόμα τόσο έντονο το φαινόμενο του θερμοκηπίου βλέπουμε οπουδήποτε κοιτάξει το μάτι μας, πολύ ψηλά φυλλοβόλα δένδρα.

Για λίγο μόνο αν σταθεί κάποιος κάτω από την σκιά τους θα καταλάβει ότι η λύση στην υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε αυτά τα δένδρα.
Εκτός από το ότι σκάβουν βαθιά την γη για να βρουν υγρασία, προστατεύουν το έδαφος ώστε να μην ξεραίνεται από την υπερθέρμανση του ημερήσιου ήλιου, αφήνοντας έτσι το φως να φτάσει στην βάση τους αλλά εμποδίζοντας το νέκρωμα του εδάφους και την μετατροπή του άγονη βραχώδης γη.

Σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι δεν φυτρώνει τίποτα κάτω από ψηλά φυλλοβόλα δένδρα όπως τις καρυδιές έχουμε πάρα πολλα άρθρα στην ειδική ενότητα για τις συγκαλιέργειες της καρυδιάς και τους τα αφιερώνουμε.

Τα δένδρα σχετίζονται μεταξύ τους και αλληλοβοηθούνται αρκεί εμείς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το μυαλό μας, ώστε να δούμε τους συνδυασμούς που όχι μόνο συζούν στον ίδιο χώρο με την καρυδιά αλλά και ωφελούνται από αυτήν.
Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr