Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Καρυδιά: Πηγή υγείας και αναζωογόνησης


Δουλεύοντας πολλά χρόνια τόσο με κοπριές διαφόρων ζωών όσο και με φυτοχώματα καρυδιάς παρατήρησα τα εξής:

Βλέπω δεν υπάρχουν μικροοργανισμοί -τουλάχιστον ορατοί- σκουλήκια, σκαθάρια κ.τ.λ  Εν’ αντίθεση με την κοπριά που υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί ορατοί ακόμα και από την πρώτη στιγμή που δημιουργείται.

Ούτε δυσάρεστη μυρωδιά βλέπω στο φυτόχωμα κάτω από την καρυδιά το οποίο σχηματίζεται από φύλλα που σαπίζουν για μερικά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται καινούρια κάθε χρόνο.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανα φτιάχνοντας υγρό χούμο με τα φύλλα της καρυδιάς το φθινόπωρο ότι δεν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά ούτε βδέλλες και ορατοί μικροοργανισμοί βλέπω να δημιουργούνται. (χωρίς μάλιστα να το ανακατεύω όπως αντίστοιχα το τσουκνιδοζουμο ή το σερμπέτι που γίνετε αντίστοιχα με την κοπριά)

Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα παραπάνω και θέλουν παραπάνω διερεύνηση ΄γιατί αν υπήρχε μεγάλο βακτυριακό και μυκητιακό φορτίο η καρυδιά θα ήταν εστία μόλυνσης. Ενώ τώρα είναι πηγή υγείας και αναζωογόνησης (εδάφους, αέρα κ.τ.λ) για κήπους, κτήματα, φυτά, ζώα και ανθρώπους.

Του εδάφους
με τη φυτική οργανική ουσία που παράγει κάθε χρόνο, έτσι μετατρέπει το έδαφος σε ωφέλιμο χούμο.

Του αέρα
με τα πλατιά φύλλα που διαθέτει παράγει πολύ περισσότερο οξυγόνο από πολλά άλλα διαφορετικά δέντρα. Σημειωτέων έχει φύλλα και στο εσωτερικό της, -από το έδαφος έως την κορυφή όσο ψηλή και αν γίνει- εν’ αντίθεση με πολλά άλλα δέντρα όπως το πεύκο, που έχουν μόνο στην εξωτερική τους επιφάνεια και όσο ανεβαίνουν αδειάζουν από κάτω, παράγοντας έτσι λιγότερο οξυγόνο.

Πολλαπλασιασμός καρυδιάς με κλαδί



Ο πολλαπλασιασμός των δένδρων γενικότερα γίνεται με πολλούς τρόπους:

Α)
Πολλαπλασιασμός με καρπό και ο οποίος είναι ο πιο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής των φυτών.
(βλέπε στο σχετικό άρθρο περισσότερα για τον πολλαπλασιασμό με καρπό:

Β)
Πολλαπλασιασμός με καταβολάδες
Στην αναπαραγωγή με καταβολάδα έχουμε ένα μέρος από τα κλαδιά του υφιστάμενου φυτού η δένδρου που θέλουμε να αναπαράγουμε μέσα στο χώμα για κάποιο διάστημα ΧΩΡΙΣ αυτά να εχουν αποχωριστεί από το μητρικό. Οταν ριζώσουν  τα αφαιρέσουμε από το μητρικό. (6 μήνες με 1 χρόνο). Στο μέλλον θα είναι ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε εναέρια καταβολάδα στην καρυδιά.

Γ)
Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό
Η περίπτωση αυτή αφορά την προσθήκη σε άλλο δένδρο ένα κομμάτι από αυτό που θέλουμε ν πολλαπλασιάσουμε. (αναπαράγουμε).
Αυτή η περίπτωση θεωρείται πολύ δύσκολη γιατί το εμβόλιο μπορεί να φύγει ακόμα και ένα η δυο χρόνια μετά τον εμβολιασμό.
Θα αποφύγουμε ν αναπτύξουμε την μέθοδο αυτή πρώτων γιατί αφορά ειδικούς δεύτερον γιατί διαφωνούμε με αυτή την μέθοδο όσων αφορά την καρυδιά. Έχοντας μέχρι τώρα μεγάλη εμπειρία από τον φυσικό πολλαπλασιασμό με καρπό και τα πολύ καλά αποτελέσματα της, δεν βλέπουμε –η δεν θέλουμε να δούμε- τι καλύτερο για τον καταναλωτή έφεραν οι ειδικοί με την μέθοδο αυτή.

Δ)
Πολλαπλασιασμός με κλαδιά, ρίζες.
Αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει την αναπαραγωγή των δένδρων με ένα κομμάτι του μητρικού. Συνήθως ένα κλαδί, ένα κομμάτι ρίζας η μια παραφυάδα, ένα κομμάτι από τον φλοιό του μητρικού η σε κάποιες περιπτώσει και με ένα μόνο φύλλο.

Ειδικότερα για την καρυδιά ο πιο απλός και συνηθισμένος σ όλο τον κόσμο είναι ο πολλαπλασιασμός με καρπό, εναλλακτικά σ αυτό το άρθρο θα συγκεντρώσουμε πληροφορίες και πειράματα για το πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με κλαδιά.
Παράλληλα θα κάνουμε κάποια πειράματα ώστε να σας παρουσιάσουμε στο μέλλον πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Τα πειράματα και τα αποτελέσματα τους θα αναρτώνται στο τέλος αυτού του άρθρου. Αν κάποιος αναγνώστης έχει πληροφορίες και ακόμα καλύτερα πατροπαράδοτες καλό θα είναι να τις προσθέσει για να εμπλουτιστεί το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα, μια και ο πολλαπλασιασμός της καρυδιάς με κλαδί είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι μεταγλωττισμένες από ξένες πηγές και δικές μας δοκιμές θα αναρτηθούν στο τέλος αυτού του άρθρου:

Για τους κηπουρούς που είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για τα αποτελέσματα, ριζοβολίας από κομμένα κλαδιά καρυδιάς είναι ένας οικονομικός και καλός τρόπος για να πολλαπλασιάσουν τις καρυδιές τους.

Η ριζοβολία του ξύλου της καρυδιάς είναι δύσκολη, γι αυτό μην απελπίζεστε αν τα κλαδιά της καρυδιάς που κόψατε δεν ριζοβολήσουν από την πρώτη προσπάθεια.

Γενικά αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όταν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε δένδρα με την ριζοβολία κλαδιών είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα είδος δένδρου τόσο δυσκολότερο είναι η ριζοβολία του από κλαδιά. 

Ένας καλός τρόπος για μεγαλύτερα αποτελέσματα επιτυχίας είναι να δοκιμάστε από την αρχή ριζοβολία περισσότερα από ένα εργαστήρια ταυτόχρονα ώστε να ενισχύσετε τις πιθανότητές επιτυχίας σας.

Αλώστε δεν υπάρχει κόστος αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τα εκατοντάδες κλαδιά της καρυδιάς, τα οποία γρήγορα αναπληρώνει καθώς επίσης μπορείτε να επαναλάβετε το πείραμα όσες φορές θέλετε.

Η υπομονή και η ιδιαίτερη φροντίδα των εργαστηρίων (φυτωρίων) σας ενώ περιμένετε για να ριζοβολήσουν τελικά θα σας αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο σε βάθος χρόνου με το αποτέλεσμα.

Οδηγίες

Ριζοβολία φρεσκοκομμένου κλαδιού καρυδιάς.
         1

         Πάρτε κοπής σας το φθινόπωρο πριν από την πρώτη παγωνιά. Συνήθως το κομμένο κλαδί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από ένα με δυο εκατοστά και μπορεί να είναι μέχρι ένα μέτρο σε μήκος. (Όμως εμείς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε πειράματα με μεγαλύτερα κλαδιά και θα σας ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα στο μέλλον στο τέλος αυτού του άρθρου).
Επιλέξτε ένα κλαδί που έχει πολλά μπουμπούκια, και κόψτε σε γωνία το κλαδί που επιλέξατε.

         2

         Γεμίστε ένα μεγάλο κάδο με χοντρή άμμο. Θάψτε τα κλαδιά της καρυδιάς βαθιά στην άμμο. Κρατήστε το δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και χωρίς νερό.

      
         3

         Κατάργηση μοσχεύματα την άνοιξη. Να είστε προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τα θαμμένα μοσχεύματα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να εντοπίσετε τα μοσχεύματα παρά τον κίνδυνο να καταστραφούν με ένα φτυάρι.
         4

         Τοποθετήστε τα κλαδιά της καρυδιάς (μοσχεύματα) σε μεγάλες γλάστρες γεμάτες με μέσο ριζοβολία και όχι στον κήπο του εδάφους. Για την αποστράγγιση, προσθέστε θραύσματα δοχείων ή μικρό χαλίκι στον πάτο της κατσαρόλας πριν από την προσθήκη ειδικό υγρό ριζοβολίας. Χρησιμοποιήστε χοντρή άμμο ή εμπορικό μέσο ριζοβολίας αγοραστεί από ένα κατάστημα με είδη κήπου.
         5

         Λίγο νερό στα μοσχεύματα ομοιόμορφα σχεδόν κάθε μέρα. Ποτέ μην αφήνετε το μέσο ριζοβολίας να στεγνώσει τελείως. Μια επιτυχημένη ριζοβολία μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο μήνες, μετά την οποία μπορούν να μεταμοσχευτούν.


Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο για περισσότερες πληροφορίες: Πώς να ξεκινήσετε μια καρυδιά Από κοπής | http://www.ehow.co.uk/how_6383532_start-walnut-tree-cutting.html eHow.co.uk # ixzz1mfYjYSNK

Πειράματα:
Σ αυτό το στάδιο θα πραγματοποιήσουμε τα εξής πειράματα.
Να βάλουμε τα επιλεγμένα για αναπαραγωγή κλαδιά κατευθείαν σε γλάστρες αλλά και στο χώμα στην τελική τους θέση.



Τα πειράματα ξεκινάνε 18-2-12 όπου τα νέα κλαδιά μένουν λίγες ώρες μέσα σε δοχεία με νερό όπου μέσα έχουμε και σάπια ξερά φύλα καρυδιάς (υγρό χούμο).

Στην συνέχεια κόβονται τα κλαδιά σε διάφορα μεγέθη και καρφώνονται σε γλάστρες που έχουν άλλα φυτά τα οποία ποτίζουμε τακτικά. Έτσι δεν θα χάσουμε καθόλου χρόνο ν ασχοληθούμε ειδικά με την ριζοβολία των κλαδιών της καρυδιάς ούτε καμιά ιδιαίτερη φροντίδα θα κάνουμε σ αυτά. Την επόμενη χρονιά θα επαναλάβουμε το ίδιο πείραμα στην αρχή του φθινοπώρου, αμέσως μόλις θα ρίξει τα φύλα της η καρυδιά.
Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε κάποιες λεπτομέρειες όπως το ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας απλά θα ποτίζουμε μερικές φορές τον μήνα με υγρό χούμο που φτιάξαμε με τα φύλα της καρυδιάς αφού ούτως η άλλως –όπως έχει αποδειχτεί- είναι ευεργετικός για τα άλλα φυτά και δένδρα μας και στις γλάστρες υπάρχει φυτόχωμα που έχουμε πάρει κάτω από καρυδιές.



Το δεύτερο σκέλος αφορά την φύτευση κλαδιών διαφόρων μεγεθών, μέσα στο έδαφος.
Εδώ θα κάνουμε μια τρύπα στο έδαφος με τον λοστό και θα ρίξουμε μέσα υγρό χούμο από φύλα καρυδιάς και θα βάλουμε τα κλαδιά που θέλουμε να δοκιμάσουμε την δυνατότητα ριζοβολίας τους. Η μέθοδος τους ανοίγματος τρύπας στο έδαφος με τον λοστό είναι μια μέθοδο που εμείς έχουμε επινοήσει και δεν θέλει χρόνο ούτε κόπο όταν το έδαφος είναι υγρό. Αυτό που γνωρίζουμε από τους παλιούς είναι ότι βάζοντας κλαδιά μέσα στην γη αφήνεις έξω από αυτή να προεξέχει μόνο ένα με δύο «μάτια» του κλαδιού. Αυτό συμβαίνει για να μην ζορίζουν τα φύλα που θα ανοίξουν σε λίγους μήνες το κομμάτι του κλαδιού που βρίσκεται μέσα στην γη. Έτσι το πείραμα μας αυτό θα βασιστεί στο να βάλουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του κλαδιού μέσα στην γη. Την τρύπα στην συνέχεια θα γεμίσουμε με φυτόχωμα καρυδιάς. Έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε όσα κλαδιά θέλουμε σε κάθε τρύπα και αν ανοίξουν περισσότερα από ένα ν αφήσουμε όποιο από αυτά θέλουμε.

Αν αποτύχουν τα παραπάνω πειράματα θα επανέλθουμε με πολλές διαφοροποιήσεις.

Δείτε επίσης και τον φυσικό πολαπλασιασμό καρυδιάς, στο σχετικό άρθρο "πολλαπλασιασμός με καρπό": http://karydies.blogspot.com/2011/12/blog-post.html



Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μαύρης και της κλασικής καρυδιάς;

Όταν αγοράζετε τα καρύδια στο κατάστημα, δεν μπορείτε να σκεφτείτε από πού προέρχονται. Στην πραγματικότητα, τα καρύδια από το κατάστημα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από αυτές που αναπτύσσονται στην πίσω αυλή σας. Γι’ αυτό και σας προτείνουμε να αγοράζεται τα καρύδια όπως και τα άλλα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό που δεν έχουν υποστεί καμία κατεργασία. 

Προέλευση

     Η μαύρη καρυδιά προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση, η κλασική καρυδιά,  προέρχεται από την Ευρώπη, Περσία, Ασίας εως το Ιράν. Η μαύρη καρυδιά μεγαλώνει ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως επί το πλείστον άγρια. Η κλασική καρυδιάς αυξάνεται ως επί το πλείστον στο εμπόριο, με περίπου 99 τοις εκατό που παράγονται στο Σαν Χοακίν και κοιλάδες Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

Χρησιμότητα

Ενώ τα δύο είδη της καρυδιάς είναι βρώσιμα, η μαύρη καρυδιά τείνει να συλλέγονται για το ξύλο της και τον καρπό της που χρησιμοποιείται για εκχυλίσματα και αρώματα. Τα περισσότερα καρύδια που αγόραζετε στο μπακάλικο τείνουν να είναι κλασικά καρύδια.

Καρυδιά κέλυφος

     Το κέλυφος στην κλασική καρυδιά είναι πολύ πιο εύκολο να σπάσει σε σχέση με το Αμερικάνικο μαύρο καρύδι, είναι πιο μαλακό με αρκετά πιο λεπτό περίβλημα. Η μαύρη καρυδιά έχει ένα πράσινο κέλυφος που μαυρίζει με τον καιρό. Όχι μόνο αυτό κέλυφος λερώνει τα χέρια και είναι δύσκολο να καθαριστούν από αυτό μετά. Αλλά και το κέλυφος του μαύρου καρυδιού είναι πιο δύσκολο να σπάσει.

Γεύση

     "Η μεγαλύτερη διαφορά", σχολιάζει η Κανάλι Τροφίμων, μεταξύ των μαύρων και τα κλασικά  καρύδια "είναι γεύση." Όπως οτιδήποτε που φυτρώνει άγριο όπως η μαύρη καρυδιά έχει "πιο ισχυρή και ασυνήθιστη γεύση σε σχέση με τα καλλιεργούμενα καρύδια," όπως τα καρύδια από μια κλασική καρυδιά. Είτε η γλυκιά γεύση από τα αγγλικά καρύδια ή το πλούσιο, βαθύ μαύρο καρύδι μπορούν να αποδείξουν γευστικές συνταγές σε σας, ανάλογα με την γεύση που θέλετε.


Διαβάστε περισσότερα: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μαύρων Καρύδια & αγγλικά καρύδια; | EHow.com http://www.ehow.com/facts_7256088_difference-black-walnuts-english-walnuts_.html # ixzz1mdKXXL00

Φύτεμα καρυδιάς

Καρυδιές είναι ελκυστικά φυλλοβόλα δέντρα που προσφέρουν σκιά σε όλη φυλλώδη τα καρύδια καλοκαίρι και το φθινόπωρο νόστιμα. Αν και φύτευση ενός καρυδιού δεν είναι ο πιο γρήγορος ή πιο αξιόπιστος τρόπος για να αυξηθεί η καρυδιά, φυτεύοντας ένα καρύδι απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια, δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Aν είναι επιτυχής, τα καρύδια που θα παράγει η νέα καρυδιά θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά όπως το ευχάριστο δέντρο γονέα από όπου πήραμε το σπόρο.
       
Βήματα που ακολουθούμε για να φυτέψουμε μια καρυδιά

1.        Συλλέξτε καρύδια από ένα υγιές δέντρο καρυδιάς, το συντομότερο μετά την πτώση καρπών από το δέντρο το φθινόπωρο. Εάν τα καρύδια είναι μαύρα, πρέπει να ξεπλυθούν αμέσως με κρύο νερό. Ξεπλύνετε τα καρύδια σε ένα γεμάτο νεροχύτη με κρύο νερό. Απορρίψτε τα καρύδια που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, τα καρύδια αυτά είναι κούφια άρα δεν θα είναι βιώσιμα και δεν κάνουν για φύτεμα.
      
 2.        Γεμίστε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο με υγρή άμμο, μετά θάψτε δύο με πέντε καρύδια σε τουλάχιστον 3 πόντους βαθιά στην άμμο. Τοποθετήστε το δοχείο στο ψυγείο και αφήστε το για 120 ημέρες. Βρέξτε ελαφρά την άμμο αν την αισθάνεστε ξηρή. Η ψύξη των σπόρων είναι μια διαδικασία που ονομάζεται «διαστρωμάτωση». Η διαδικασία αναπαράγει τον φυσικό κύκλο του καρυδιού, στον οποίο τα καρύδια μετά που θα πέσουν από το δέντρο το φθινόπωρο και να παραμείνει στο έδαφος καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα πριν βλαστήσουν την άνοιξη.
       
3.        Φτυάρι η περιοχή φύτευσης σε βάθος 8 έως 10 ίντσες. Επειδή καρυδιές αναπτύσσουν μεγάλες ρίζες και είναι δύσκολο να μεταμοσχευθεί, είναι καλύτερο να φυτευτούν τα καρύδια σε μια μόνιμη θέση.

4.        Φυτέψτε τα καρύδια σε προετοιμασμένο έδαφος. Φυτέψτε κάθε καρύδι 2 πόντους βαθιά από την επιφάνεια. Η απόσταση μεταξύ των καρυδιών πρέπει να είναι περίπου 1 μέτρο.

5.        Πρέπει να ποτίζουμε τους σπόρους καρυδιάς τακτικά και να κρατηθεί το χώμα σταθερά υγρό μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι. Μετά από τη βλάστηση, το πότισμα θα γίνεται μόνο όταν το χώμα γίνεται ξηρό. Αφαιρέστε τυχόν ζιζάνια που εμφανίζονται κοντά στην καρυδιά.

6.        Ρίξτε λίπασμα στα σπορόφυτα καρυδιάς στα μέσα Ιουλίου. Περίπου 1/4 του φλιτζανιού λίπασμα ανά δέντρο.

7.        Επιλέξτε το πιο υγείες καρύδι, όταν τα φυτά είναι από έξι έως 12 μηνών. Αφαιρέστε τα υπόλοιπα δέντρα ώστε να κρατήσουμε μόνο αυτό που θέλουμε.


Διαβάστε περισσότερα: eHow.com http://www.ehow.com/how_7896272_grow-walnut-tree-planting-walnut.html # ixzz1mdAqOxyo

Καρύδια: Γενικές πληροφορίες

• Καρύδια, χρονολογούνται γύρω από το 7000 π.Χ., είναι το αρχαιότερο δέντρο τροφίμων που γνωρίζει ο άνθρωπος.
• Μιχαήλ Άγγελος χρησιμοποιούσε καρυδέλαιο για να στεγνώσει γρήγορα το χρώμα στην Καπέλα Σιξτίνα στη Ρώμη.
• Τα δέντρα Καρυδιά παράγουν τους πρώτους τους καρπούς με κέλυφος για την εμπορική παραγωγή μετά από 6 έως 8 χρόνια από τη φύτευση, και μπορεί να
συνεχίζουν να παράγουν καρύδια για όσο χρονικό διάστημα, ενός αιώνα.
• Τα καρύδια απομακρύνονται από τα δέντρα με δονητές που τραντάζουν το δέντρο.
• Μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ελαστικών χρησιμοποιεί το κέλυφος από καρυδιάς για τη βελτίωση της πρόσφυσης των ελαστικών του.
• Στην ελληνική μυθολογία, όταν Κάρια πέθανε, ο Διόνυσος, ο οποίος την αγαπούσε, τη μεταμόρφωσε σε ένα δέντρο καρυδιάς.
Η θεά Άρτεμις όταν έμαθε τα νέα από τον πατέρα της Κάρια, διέταξε να χτιστεί ναός στη μνήμη της.  Οι κολόνες ήταν γλυπτά από ξύλο με τη μορφή των νέων γυναικών, που αργότερα ονομάστηκαν Καρυάτιδες ή νύμφες της καρυδιάς. Οι ίδιες κολόνες, δημιουργήθηκαν σε μάρμαρο και μπορεί να τις δούμε στην Ακρόπολη σήμερα.
• Οι λαϊκές παραδόσεις της χώρας υποστηρίζουν ότι αν κτυπήσει ένα δέντρο καρυδιάς, παράγει περισσότερους ξηρούς καρπούς.
• Οι πρώτες εμπορικές φυτείες στην Καλιφόρνια άρχισε το 1867 όταν ο Ιωσήφ Σέξτον, ένα φυτοκόμος και στην Santa Barbara, φύτεψε αγγλικές καρύδιες.
• Καλιφόρνια λογαριασμό καρύδια για το 99 τοις εκατό της εμπορικής προμήθειας των ΗΠΑ και τα δύο τρίτα του παγκόσμια προσφορά καρύδια.

Τα δέντρα που θα αναπτυχθούν Κοντά στην Καρυδιά (Συγκαλλιέργεια)

Πριν από τη φύτευση ενός δέντρου, κοντά σε ένα δέντρο καρυδιάς, οι κηπουροί πρέπει να επιλέξετε μια ποικιλία που είναι ανεκτική με την ουσία Juglone που υπάρχει κοντά σε μία καρυδιά. Κάποια δέντρα δεν μπορούν να επιβιώσουν κοντά σε μια καρυδιά λόγο της ουσία juglone που απελευθερώνεται σε μικρές ποσότητες από τις ρίζες του δέντρου στο έδαφος αλλά υπάρχει και φύλλα, στο ξύλλο και στο περιτύλιγμα του καρπού. Η ουσία Juglone υπάρχει κυρίως σε μεγάλες ποσότητες στο έδαφος γύρω από ένα δέντρο καρυδιάς.

 
Πυρινόκαρπα π.χ. Ροδάκινο
Ροδακινιές είναι μεταξύ των ποικιλιών δένδρων που φυτρώνουν κοντά σε καρυδιές. Τα ροδάκινα προτιμούν ελαφρώς όξινο χώμα που υπάρχει κοντά σε μια καρυδιά και φως.

 



Εσπεριδοειδή π.χ. μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, γκρειπ φρουτ κ.α.
Βρίσκουν καλό κλίμα κοντά η κάτω από καρυδιές. Δεν δείχνουν να επηρεάζονται αρνητικά. Το αντίθετο μάλιστα δείχνει να ωφελούνται από αυτές.

 
Διακοσμητικά δένδρα π.χ. Ιαπωνική Maple
Το ιαπωνικό Maple (Acer palmata) έχει παρατηρηθεί ότι καλλιεργείτε κοντά σε καρυδιές. Το ιαπωνικό Maple είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, αλλά είναι εγγενή στην Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Τα φύλλα της Maple μοιάζουν στο σχήμα σφένδαμνου και κυρυαρχούνται από κόκκινο σε μωβ. Επειδή μπορεί να αντέξει την έκθεση σε juglone, είναι μια επιλογή για τη φύτευση κοντά σε καρυδιές.

Ανατολική κουτσουπιά
Ανατολική κουτσουπιά (Cercis canadensis) είναι ένα από τα juglone ανοχή δέντρα που μεγαλώνουν και σε άμεση γειτνίαση με Καρυδιά. Η κουτσουπιά είναι ένα διακοσμητικό δέντρο που παράγει κόκκινο-ροζ, μοβ άνθη. Αυτό το δέντρο είναι σκιά-ανεκτικές και ανθίζει, να δημιουργήσει μια κουβέρτα λουλούδια στις αρχές της άνοιξης. Η κουτσουπιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο και τους κηπουρούς που ασχολούνται με την βελτίωση των εδαφών τους θα εκτιμήσουν τα χρυσά φύλλα, γιατί βελτιώνουν το χώμα γύρω από αυτό. (Η εδαφοβελτίωση είναι ωφέλιμη και απαραίτητη για όλους τους κήπους και τα φυλλοβόλα δένδρα είναι καλό να υπάρχουν σε αυτούς. Γι αυτό αν σας παίρνει ο αέρας του φθινοπώρου μακριά τα πεσμένα φύλλα των δένδρων, καλό είναι να τα μαζεύετε σε κάποιο χώρο π.χ. βαρέλια, σωρούς κ.τ.λ.).

Μερικά ακόμα δέντρα κατάλληλα για συγκαλλιέργεια με καρυδιές


     Acer negundo (κιβώτιο παλαιότερο)
     Acer nigrum (Μαύρο Maple)
     Acer palmatum (Ιαπωνικά Maple)
     Acer palmatum-Dissectum (Ιαπωνικά Maple)
     Acer rubrum (Red Maple)
     Acer saccharum (ζάχαρη Maple)
     Aesculus glabra (Οχάιο Buckeye)
     Ailanthus glandulosa (Δέντρο του Παραδείσου)
     Ασημίνα triloba (παπάγια)
     Betula Λέντα (Μαύρο Birch)
     «Κληρονομιά» Betula nigra ("Κληρονομιά" του ποταμού Birch)
     Caraya sp. (Hickory)
     Catalpa bignonoides (Κοινή Catalpa)
     Celtis occidentalis (Κοινή Hackberry)
     Cercis canadensis (κουτσουπιά)
     Cornus Φλώριδα (Dogwood ανθοφορίας)
     Crataegus spp. (Hawthorn)
     Cydonia oblonga (κυδώνι)
     Grandifolia Fagus (Οξιά)
     Gleditsia triacanthos (Locust Μέλι)
     Halesia Καρολίνα (Carolina Silverbell ή ξύλο Opossum)
     Juniperus virginiana (κόκκινο κέδρο)
     Koelreuteria paniculata (Goldenrain-δέντρο)
     Liquidamber styraciflua (Sweetgum)
     Liriodendron tulipifera (δέντρου τουλίπα)
     Νύσσης sylvatica (Μαύρο ούλων)
     Oleaceae spp. (Φθινόπωρο ελιάς)
     Picea abier (Νορβηγία έλατο)
     Pinus jeffreyi (Jeffrey Pine)
     Pinus virginiana (Scrub Πεύκο)
     Plantanus occidentalis (Sycamore)
     Prunus serotina (Black Cherry)
     Pyrus calleryana (Callery Αχλάδι)
     Coronaria Pyrus (Αμερικανική Καβούρι)
     Querus alba (White Oak)
     Querus borealis (Red Oak)
     Quercus imbricaria (Δρυς με βότσαλα)
     Quercus rubra (Βόρεια Red Oak)
     Querus ventutina (Μαύρο Δρυς)
     Rhus hirta (Staghorn Sumac)
     Robinia pseudoacacia (μαύρη ακρίδα)
     Sassafrass variifolium (Sassafrass)
     Tilia platyphyllas (Bigleaf Linden)
     Tsuga canadensis (καναδική κώνειο)
     Ulmus αμερικανικές (Αμερικανική φτελιά)
     Βιβούρνο prunifolium (Μαύρο Haw)
κ.α.

Διαβάστε περισσότερα:  eHow.com http://www.ehow.com/list_7243454_trees-grow-near-black-walnut.html # ixzz1mcSmUzKR
http://treenotes.blogspot.com/2007/05/trees-that-will-grow-near-black-walnut.html

Καρυδιά συγκαλιέργεια γενικές πληροφορίες

Στην φύση είναι συνηθισμένο κάποια φυτά και δένδρα να συνδυάζονται μεταξύ τους και να αλληλοβοηθούνται και άλλα όχι.

Το καλαμπόκι είναι ενα απο τα φυτά
που μεγαλώνουν κοντά σε καρυδιά
και βοηθούνται από αυτή.
 Από το παρελθόν υπάρχει μια φημολογία ότι η καρυδιά καταστρέφει τα οπωροκηπευτικά που έχουμε στους κήπους μας. Αυτά τα δέντρα παράγουν και τρέφονται από μια ουσία που ονομάζεται juglone η οποία βρίσκεται σε όλα τα μέρη του δέντρου, αλλά κυρίως στις ρίζες και στο έδαφος γύρω από αυτές.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ουσία προκαλεί σε διάφορα φυτά δυσάρεστα αποτελέσματα όπως να ζαρώνουν, κιτρινίζουν και τελικά μαραίνονται και για άλλα είναι τροφή. (Δες περισσότερα στο: http://karydies.blogspot.com/search/label/Συγκαλλιέργεια καρυδιάς)

Σε ένα υποθετικό κύκλο που σχεδιάζουμε με κέντρο τον κορμό της καρυδιάς για να προσδιορίσουμε ποια είναι η ζώνη που υπάρχει η ουσία Juglone γύρο από την καρυδιά. Η ακτίνα αυτού του κύκλου μπορεί να είναι μέχρι και 24 δηλαδή να υπάρχει η ουσία Juglone μέχρι και 20 μέτρα από τον κορμό, τα μέτρα αυτά ποικίλουν ανάλογα και από το μέγεθος του δέντρου της καρυδιάς. Αυτό μας λέει ότι αν υπάρχει μια καρυδιά σε ένα κήπο πολύ πιθανόν να υπάρχει παντού στον κήπο αυτή η ουσία.

Είναι εύκολο όμως να αναπτυχθεί ένας κήπος κάτω από μια καρυδιά εάν μεριμνήσουμε για τη μείωση της επαφής με όλα τα μέρη του δέντρου, και τις ρίζες του.

Σε περίπτωση που θέλουμε να καλλιεργούμε φυτά που δεν ευδοκιμούν κοντά στην καρυδιά η αλλα φυτά και δένδρα που ταιριάζουν με την καρυδιά, μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε μια μεγάλη ζαρντινιέρα (δηλαδή ένα χώρο υπερυψωμένο και υπόγειο εμπόδιο, όπου μέσα σ αυτό φυτεύουμε τα φυτά αυτά).

Αυτός ο δεύτερος μικρός περιορισμένος κήπος είναι και πιο εντυπωσιακός για το συνολικό μας περιβάλλον.

Αυτό ελαχιστοποιεί την επαφή με τις ρίζες της καρυδιάς και την επακόλουθη juglone τοξικότητα που σχετίζεται με αυτές τις ρίζες.

Δημιουργήστε ένα φράγμα ανάμεσα στο δέντρο και τον κήπο. Τόπος όσο διάστημα μεταξύ της καρυδιάς και το χώρο στον κήπο σας όσο το δυνατόν.

Γεμίστε τον υπερυψωμένο δεύτερο μικρό κήπο με ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λαχανικά ανθεκτικά στην juglone είναι. Φασόλια, Τεύτλα, καλαμπόκι, κρεμμύδια και παστινάκες. Πανεπιστήμιο του Οχάιο επισημαίνει ότι επίσης τα καρότα και κολοκυθάκια έχουν κάποιο βαθμό ανοχής για την καλλιέργεια κοντά σε καρυδιές.

Αφαιρέστε τυχόν μαύρα φύλλα καρυδιάς, ξηρούς καρπούς ή κλαδιά που έχουν βρει το δρόμο τους στον υπερυψωμένο η απομονωμένο αυτό κήπο.
Σε μεγάλες ποσότητες αυτά ίσως μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ευαίσθητα φυτά σας. Δεδομένου ότι η οργανική ύλη (φυτόχωμα) διασπά τις περισσότερες τοξίνες που τυχών υπάρχουν στο έδαφος του υπερυψωμένου κήπου φύτευσης.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Καρυδιά συγκαλλιέργεια με Ντομάτα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η καρυδιά περιέχει (στις ρίζες, στα φύλλα, στα κλαδιά και στα φλούδια, κέλυφος του καρπού) μια ουσία, με όνομα juglone, η οποία δεν είναι φιλική με κάποια κηπευτικά αλλά με κάποια άλλα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε πως αντέδρασε η ντοματιά σε αυτήν την ουσία.
Αρχικά βάλαμε σε ένα βαρέλι μια ποσότητα από φύλλα καρυδιάς, το οποίο γέμισε με βρόχινο νερό (καθαρό νερό χωρίς χλώριο).  Το νερό αυτό περιέχει την ουσία juglone και το χρησιμοποιήσαμε στο πότισμα των λαχανικών που είχαμε φυτέψει στον κήπο. Βεβαιώνουμε ότι το νερό αυτό της βροχής που είχε πέσει στο βαρέλι ήταν αρκετά καφέ από τα φύλλα καρυδιάς. Έτσι, οι ντομάτες που ποτίστηκαν από αυτό το νερό δεν είχαν αίσιο τέλος, γιατί σίγουρα ντομάτες δεν αγαπούν τα καρύδια.

Όμως ότι ισχύει για την ντομάτα δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλα τα κηπευτικά
Μπορείτε να δείτε στο φάκελο "Συγκαλλιέργεια καρυδιάς" ποια κηπευτικά και ποια δένδρα ωφελούνται και ποια βλάπτονται.

Η ουσία Juglone, αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο γιατί δεν επηρεάζει εξίσου όλα τα φυτά. Η ουσία Juglone όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής σε άλλα κηπευτικά αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ευεργετικά όπως το λίπασμα. Μερικά κηπευτικά όπως   το σκόρδο, τα καρότα, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, σγουρές κράμβες, τα ραδίκια και το σπανάκι που υπήρχαν στον κήπο δεν επηρεάσθηκαν από την ουσία και σε μερικά από αυτά λειτούργησε σαν λίπασμα. Έτσι τα παραπάνω λαχανικά είναι γνωστό ότι ανέχονται juglone, όπως είναι διάφορα άλλα φυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί δεν έχουν δοκιμαστεί με την ουσία juglone.

Η ουσία Juglone υπάρχει κυρίως σε δέντρα από ξηρούς καρπούς, στης ρίζες και στα φύλλα της καρυδιάς.

Πολλές απόψεις γιατί συμβαίνει αυτό. Η μία άποψη είναι ότι οι σπόροι της καρυδιάς για να βλαστήσουν και να επεκτείνουν το σύστημα των ριζών και προσπαθούν να σκοτώσουν τους ανταγωνιστές τους, διατηρώντας περισσότερους πόρους για τον εαυτό τους. Η άλλη άποψη είναι ότι η ουσία αυτή συγκεντρώνεται στο ριζικό σύστημα της για να τρέφεται με αυτή, στην ουσία φτιάχνει το φαγητό της. Χρησιμοποιεί το επιφανειακό έδαφος σαν αποθήκη τροφής (φυσικού λιπάσματος).
Επειδή όμως η ουσία juglone δεν υπάρχει μόνο στις ρίζες της καρυδιάς αλλά την συναντούμε στα φύλλα, στα κλαδιά και στα φλούδια, (κέλυφος του καρπού) καταλαβαίνουμε οτι η καρυδιά τρέφεται με την ουσία Juglone και γι αυτό την συναντούμε  παντού. (αλλά σε σαφώς μεγαλύτερη ποσότητα στις ρίζες). Αυτή είναι και η άποψη που υποστηρίζουμε εμείς σαν πιο λογική.

Η ουσία Juglone είναι λιγότερο επιβλαβής καθιερωμένα δέντρα και θάμνους, όταν το συστήματα της ρίζα τους είναι ήδη εκτεταμένη.

Επίσης το έδαφος που έχει φρέσκο το ριζικό σύστημα της καρυδιάς είναι εμπλουτισμένο με την ουσία juglone (η οποία είναι το συμπυκνωμένο φαγητό της ίδιας της καρυδιάς) όταν αραιωθεί με άλλο φυτόχωμα ή "χωνέψει" όπως ακριβώς κάνουμε με την κοπριά των ζώων, τότε γίνεται και αυτό φυτικό, δωρεάν, λίπασμα για όλα τα κηπευτικά.

Πηγή:
https://sharepoint.cahnrs.wsu.edu/blogs/urbanhort/archive/2010/07/12/tomato-takedown.aspx

*Έχει μεγάλη σημασία κλείνοντας το άρθρο, να τονίσουμε ότι τα πειράματα έχουν γίνει στο εξωτερικό χωρίς ν αναφέρουν ποσότιτα φύλων και νερού που αναμείξανε.
και όπως είναι γνωστό η μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ενδέχεται να βλάπτει ευαίσθητα φυτά όπως είναι η τομάτα.
Γι αυτό θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε το πείραμα με βαθμιδωτές δόσεις του υγρού χούμου που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, ώστε να δούμε την συμπεριφορά της τομάτας σε μικρές και μεγάλες δόσεις.
Διότι μπορεί σε μικρές δόσεις όχι μόνο να μην βλάπτει την τοματατια αλλά και να την τρέφει.
Θα επανέλθουμε σύντομα.
Ίσως και μέσα σ αυτό το καλοκαίρι.

Ντάρια - Αθηνά

Τι ευδοκιμεί κάτω από μια καρυδιά

Έγινε γνωστό λόγο της δύναμής του, την αντοχής στη φθορά  και την ευελιξία του ξύλου της το οποίο χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα στην κατασκευή επίπλων από  αλλά και οι πρώτοι έλικες αεροπλάνου ήταν από ξύλο καρυδιάς, Έτσι οι ξυλοκόποι που είχαν ξύλα από τα δέντρα καρύδια τα πουλούσαν σε πολύ υψηλή τιμή. Για  τους κηπουρούς και τους αγρότες, ωστόσο, τα δέντρα καρυδιάς μπορεί να αποδειχθούν μια δύσκολη πρόκληση συγκαλειέργειας.

Κατανόηση Alleopathy
Τα δέντρα Καρυδιάς (Juglans nigra) είναι alleopathic, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη φυτών που έχουν ευεργετικές ή επιζήμιες επιδράσεις σε άλλα φυτά. Στην περίπτωση της καρυδιάς, η allelopathic αλληλεπίδραση είναι επιβλαβής σε ορισμένα φυτά. Σε αυτό είναι υπεύθυνη μια ουσία που ονομάζεται juglone, και κατοικεί σε μεγάλες ποσότητες στις ρίζες του δέντρου μιας καρυδιάς. Το Juglone είναι γνωστό ότι αναστέλλει την αναπνοή του εδάφους, αυτό όμως μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη ή παραμορφωμένο, ακόμα και θάνατο, σε φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στην ουσία juglone. Σχετικά είδη όπως η αγγλική καρυδιάς (Juglans regia) και η Ελληνική (Juglans cinerea) είναι επίσης alleopathic, παράγουν δηλαδή την ουσία juglone αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Αμερικάνικη μαύρη καρυδιά.

Allelopathic αλληλεπιδράσεις είναι πολύπλοκες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διεξάγουν μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τη λειτουργία τους.

Σημάδια & συμπτώματα
Φυτά που δεν έχουν ευεργετικές ή επιζήμιες επιδράσεις από την ουσία juglone παρουσιάζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων. Το μέγεθος της ασθένειας που παρουσιάζουν εξαρτάται από την απόσταση που έχει από το δέντρο της καρυδιάς. Πιστεύεται ότι τα ευπαθή φυτά δεν θα πρέπει να έρθουν κατά 1/4 - 1/2 κοντά στις ρίζες της καρυδιάς για πάθουν κάποια σοβαρή βλάβη, αλλά ακόμη και αν έρθουν επαφή με αποσυντιθειμένος φύλλα της καρυδιάς, με φλούδες από τους καρπούς της, με το κέλυφος το κέλυφος του καρπού, ακόμα και με τη βροχή, αν το νερό που βρέχει την καρυδιά μετά καταλήγει στις ρίζες κάποιου φυτού σας. Τα συμπτόματα για τα ευπαθεί φυτά μπορεί να είναι ο μαρασμός, πεσμένα φύλλα, puckering, συστροφή ή φύλλα που φαίνονται κίτρινα ή αποχρωματισμένα, οι εσωτερικοί ιστοί σε ξυλώδη φυτά ή θάμνους μπορεί να έχουν σκουραίνει ή να παρουσιάζουν αποχρωματισμούς.

Φύτευση Στρατηγικές
Αποφύγετε την κοπή του Δέντρο: Κόβοντας μια καρυδιά δεν είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα σας, τουλάχιστον όχι αν το δέντρο σας είναι υγιής. Η ουσία Juglone δεν διαλύεται εύκολα στο νερό και θα παραμείνει στο έδαφος ακόμα και μετά την κοπή του δέντρου (με τις μικροσκοπικές ρίζες του τις οποίες δεν αφαιρείται άμεσα). Στο έδαφος η ουσία juglone διασπάτε προοδευτικά σε 6 με 12 μήνες. Ένα δέντρο καρυδιάς παρέχει μια υπέροχη σκιά, μειώνει τις εκπομπές ρίπων (CO2) στο περιβάλλον, παρέχοντας παράλληλα καθαρό οξυγόνο, τροφή και καταφύγιο για την άγρια ζωή όπως τα πουλιά, και ¨κόβεί¨ τον αέρα λόγω της μεγάλης αντοχής του ξύλου της.

Δημιουργήστε κάποια απόσταση: Οι ρίζες ενός μεγάλου δέντρου καρυδιάς μπορεί να επεκταθούν πολύ πιο πέρα από τα όρια του του δέντρου που βλέπουμε. Δεν υπάρχει μαγική-ασφαλή απόσταση για τη φύτευσης, αλλά αρκεί να σημειώσουμε, όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο για τα φυτά που δεν είναι φιλικά στη ουσία juglone. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να πειραματιστείτε με το ποια φυτά είναι ανθεκτικά με την καρυδιά.

Καλλιέργεια σε δοχεία: Οι περισσότεροι κηπουροί αναπτύσσουν με  επιτυχία τα ευπαθή φυτά πάνω από το έδαφος σε γλάστρες ώστε να μην επιρεάζονται από την καρυδιά. Μπορείτε να κάνετε το αντίθετο όμως για να πειραματιστείτε, δηλαδή να βάλετε σε μια γλάστρα χώμα που να έχετε μαζέψει κάτω από μία καρυδιά να το βάλετε σε μια γλάστρα και να φυτέψετε ένα φυτό και να δείτε πως αυτό θα αντιδράση με την ουσία juglone.

Καθαρίστε τα απορρίμματα της καρυδιάς: πεσμένα φύλλα και φλοιοί καρπών περιέχουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις juglone, έτσι είναι καλύτερα να τα κρατίσετε μακριά από τα ευπαθή φυτά που μπορεί να έχετε. Όμως τα κομμένα κλαδιά, φλοιοί από τους καρπούς αποτελούν οργανική λίπανση, αν τα χρησιμοποιήσουμε σε juglone ανθεκτικά φυτά.

Ευαίσθητα Φυτά σε καρυδιές

Φυτά από την οικογένεια Solanaceae φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της ουσίας juglone. Μερικά από αυτά είναι οι μελιτζάνες, λάχανα, πιπεριές, πατάτες, ντομάτες και.

Άλλα ευπαθή φυτά περιλαμβάνουν: αζαλέα, ροδοδάφνη, Cotoneaster, Potentilla, μήλο, βατόμουρο, βατόμουρου, αγγούρι, τα σταφύλια (εγχώρια), κρόκος, παιωνία, μαύρο σκλήθρα (Alnus), Basswood, Λευκό σημύδες, Hopa crabapple, Hackberry, Αμούρ από αγιόκλημα, Ιαπωνικά Πεύκα, lespedeza, λιλά, πιατάκι Magnolia, ασημένια σφενδάμου, δάφνη βουνού, πεύκο Loblolly, κόκκινο πεύκο, πεύκο ουίσκι, λευκό πεύκο, αγριομύρτια, Νορβηγική ερυθρελάτης,.

Φυτά να αναπτύσσεται κάτω από ή κοντά σε καρυδιές

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες από τις οποίες τα φυτά μπορούν να καλλιεργούνται κάτω από καρυδιές. Φυτά σε αυτόν τον κατάλογο που απαιτούν άμεση επαφή με τον ήλιο και μπορούν να καλλιεργηθούν κοντά σε μια καρυδιά αλλά όχι κάτω από αυτή. Αυτή η λίστα σε καμία περίπτωση δεν είναι πλήρης (ούτε είναι ο κατάλογος των πιο πάνω φυτών για την αποφυγή). Όπως προαναφέραμε, το allelopathic έχει πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις και τη δική σας εμπειρία μπορεί να αποδείξει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες του εδάφους, το κλίμα, κ.λ.π. Φυτά σε αυτόν τον κατάλογο είτε έχουν μελετηθεί ειδικά για την αντοχή τους σε juglone ή έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία υπό ή κοντά σε δέντρα καρυδιάς από τους συναδέλφους κηπουρούς. Όπως πάντα, μην διστάσετε να σχολιάσει τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες σας έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να μάθουμε!

Λαχανικά

Φασόλια, Φασόλια snap, Τεύτλα, Καρότα, Καλαμπόκι, Κρεμμύδια, Πεπόνια, Παστινάκες και σκουός.

Φυτά Τοπίο

Κόκκινο κέδρος, Crabapple, Φτελιάς, Φτερωτό Euonymus, Forsythia, Hawthorn, Κώνειο, Hickories, Μαύρη ακρίδα, Σφεντάμια (περισσότερα είδη), Βελανιδιές, Ελιά, Pachysandra, Paw Paw, Λωτός, Άγριο τριαντάφυλλο, Πλατάνια, viburnums και αναρριχητικό φυτό Βιρτζίνια.

Φρούτα

Κεράσια και μαύρα σμέουρα

Λουλούδια και φυτά ποώδη

Astilbe, Μέλισσα βάλσαμο, Μπιγκόνια κερί, Καμπανούλα, Bloodroot, Bluebells, Κεντάκυ bluegrass, Κοραλλιογενείς καμπάνες, Cranesbill, Νάρκισσος, Shasta μαργαρίτα, Daylily, Britches Ολλανδός του, Φτέρες, Φεστούκας, Hollyhock, Δόξα-of-the-χιόνι, Hosta, ίριδα, Jack-in-the-άμβωνα, αυτί του αρνιού, Λειριώπης, lungwort, πανσέδες, καλέντουλα, δόξα πρωί, νάρκισσος, phlox, Sedum, σκιλοκρόμμυδο Σιβηρία, λευκόιο, spiderwort, ομορφιά άνοιξη, sundrops, γλυκιά Woodruff, Trillium, βιολέτες και Zinnia.

* Αντικρουόμενες πληροφορίες έτσι ώστε να εμφανίζεται και στις δύο λίστες.

Πηγή:
http://www.thriftyfun.com/tf74947570.tip.html

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καρυδιά: Ποια φυτά ωφελούνται με την συγκαλλιέργεια και ποια πρέπει ν αποφεύγουμε.

Οι ρίζες της καρυδιάς παράγουν μια ουσία γνωστή ως juglone (5-υδροξυ-alphanapthaquinone). Οι καρυδιές μερικές φορές μπολιάζονται με ριζώματα από μαύρο ξύλο καρυδιάς. Πολλά φυτά όπως η ντομάτα, πατάτα, βατόμουρου, αζαλέα, τη δάφνη βουνών, ροδοδάφνη, κόκκινο πεύκο και το μήλο μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμα και να μαραθούν σε διάστημα ενός έως δύο μηνών αν αναπτύσσονται μέσα στο ριζικό σύστημα μιας καρυδιάς. Η επιβλαβής για άλλα φυτά ζώνη, από ένα ώριμο δέντρο καρυδιάς, εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε μια ακτίνα 15 έως 18 μέτρων από τον κορμό, αλλά μπορεί να είναι έως και 25 μέτρων. Η πληγείσα περιοχή αυξάνετε προς τα έξω κάθε χρόνο με την ανάπτυξη του δέντρο. Τα νέα δέντρα από 60 εκ. έως  2,5 μέτρα ύψος μπορεί να έχει διάμετρο ρίζας δύο φορές το ύψος του δέντρου, με κάποια ευπαθή φυτά (συνήθως κάποια κηπευτικά όπως η ντομάτα) να «καίγονται» στη ρίζα τους όπως ακριβώς παθαίνουν με τη φρέσκια κοπριά.

Δεν είναι όμως όλα τα φυτά ευαίσθητα στην ουσία της ρίζας της καρυδιάς, juglone. Πολλά δέντρα όπως τα αμπέλια, θάμνοι, groundcovers, μονοετή και πολυετή φυτά μεγαλώνουν αρμονικά κοντά σε ένα δέντρο καρυδιάς. Ορισμένες ποικιλίες φυτών έχουν αναφερθεί ότι δεν πάνε καλά κοντά στη ρίζα της καρυδιάς. Η καρυδιά ενδείκνυται για βοσκοτόπια σε πλαγιές λόφων και της όξινης απορροής ορεινών περιοχών. Τα δέντρα συγκρατούν το χώμα, παράγουν υψηλής ποιότητας χώμα (χούμο) εμπλουτισμένο με οργανική ουσία και συμβάλουν στην πρόληψη της διάβρωσης, παρέχοντας παράλληλα ωφέλιμη σκιά και δροσιά για τα ζώα (Προσοχή ο μεγάλος πληθυσμός ζώων κάτω από την καρυδιά μπορεί να "κάψουν" με τα ούρα τους τις ρίζες του δέντρου). Η ευεργετική επίδραση της  καρυδιάς σε βοσκότοπους για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης κάποιων ποικιλιών από γρασίδι  και άλλα είδη φυτών εφόσον υπάρχει ηλιοφάνεια (και χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο) και το νερό.

Δεν έχουν όλες οι ποικιλίες καρυδιάς την ίδια δράση
ως προς την παραγωγή της ουσίας juglone στη ρίζα τους.

Η ουσία juglone υπάρχει στα φύλλα, στον φλοιό και στο ξύλο της καρυδιάς, αλλά αυτά περιέχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τις ρίζες. Γι αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στις καλλιέργειες χωρίς να κομποστοποιηθούν. Π.χ. τα ξερά φύλλα της καρυδιάς με τα οποία κάνουμε άμεσα υγρό χούμο για να ποτίζουμε τα φυτά μας. (Βλέπε περισσότερα για το πώς κάνουμε δωρεάν φυσικά λιπάσματα με τα φύλλα της καρυδιάς: http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html)

Η ουσία Juglone είναι ελάχιστα διαλυτή στο νερό και δεν μετακινείται πολύ μακριά στο έδαφος.

Τα φύλλα της καρυδιάς μπορούν να κομποστοποιηθούν, επειδή η ουσία διασπάται όταν εκτίθεται στον αέρα, το νερό και τα βακτηρίδια που δημοιουργούνται με την κομποστοποίηση. Η αρνητική επίδραση προς άλλα φυτά μπορεί να διασπαστεί και να μετατραπεί σε λίπασμα, σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Στο έδαφος, η κατάταξη μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες.

Εύκολος έλεγχος τοξικότητας
Τα φύλλα της μαύρης καρυδιάς που είναι και η πιο παραγωγική στην οσία juglone, μπορούν να κομποστοποιηθούν ξεχωριστά, και το τελικό λίπασμα να δοκιμαστεί για τυχόν αρνητική επίδραση με τη φύτευση ντοματιάς σε αυτό που είναι και η πιο ευαίσθητοι από τα κηπευτικά, στην ουσία juglone.

Στην κομποστοποίηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις πριονίδια, σάπια φύλλα, φρέσκο πριονίδι ή κλαδιά από κλαδέματα διάφορων δέντρων από το δρόμου, δεν συνηστάτε να χρησιμοποιήσεις κλαδιά ή φύλλα από φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στην juglone  όπως είναι η βατομουριά. Ωστόσο, κομποστοποίηση με φλοιούς από δέντρα θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες παρέχοντας όμως ένα ασφαλές περιβάλλον ακόμα και σε σάπια φύλλα από φυτά που είναι ευαίσθητα στην ουσία juglone.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα προαναφερόμενα αποτελούν έρευνες που έγινα στο εξωτερικό και ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην Ελλάδα (κατά περιοχή, έδαφος, κλίμα κ.α.). Άρα εμείς πρέπει να κάνουμε δοκιμές και έρευνες για το τι ισχύει κατά περίπτωση στη Ελλάδα.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η ουσία Junleone που βρίσκεται στη ρίζα και το φρέσκο φυτόχωμα τις καρυδιάς, δεν είναι δηλητήριο αλλά πολύ ισχυρό λίπασμα, κάτι σαν φρέσκια κοπριά. Γι’ αυτό αν το βάλουμε να χωνέψει από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο είναι κατάλληλο και χωρίς πρόσμιξη με άλλα υλικά σαν φυτόχωμα, ακόμα και για τα κηπευτικά που φρέσκο καίει τις ρίζες τους.

Πειράματα με το φυτόχωμα τις καρυδιάς έχουμε ήδη κάνει με διάφορα φυτά και δέντρα, τα επαληθεύουμε θα τα δημοσιεύσουμε σε μερικούς μήνες. Πάντως τα αποτελέσματα που μέχρι τώρα βλέπουμε είναι εκπληκτικά. 


Φυτά που καλλιεργούνται υπό ή κοντά σε δέντρα καρυδιάς

Δέντρα

    Ιαπωνικά Maples, Acer palmatum και ποικιλίες του
    Νότια Catalpa, Catalpa bignonioides
    Ανατολική κουτσουπιά, Cercis canadensis
    Καναδική Hemlock, Tsuga canadensis

Αμπέλια και θάμνοι

    «Κόκκινο Καρδινάλιου Clematis
    Φεβρουάριος Δάφνη, Δάφνη mezereum
    Euonymus είδη
    Forsythia δακρύζει, Forsythia suspensa
    Τριαντάφυλλο του Σαρόν, Hibiscus syriacus
    Tartarian αγιόκλημα, Lonicera tatarica, και τα περισσότερα άλλα είδη Lonicera
    Αναρριχητικό φυτό της Βιρτζίνια, Parthenocissus quinquefolia
    ** Pinxterbloom, periclymenoides Rhododendron
    ** «Γιβραλτάρ» και «Μπαλζάκ», Rhododendron Exbury υβρίδια
    Multiflora Rose, Ρόζα multiflora
    Black Raspberry, Rubus occidentalis
    Arborvitaes, είδη Thuja
    ** Koreanspice Βιβούρνο, Βιβούρνο carlesii, και τα περισσότερα άλλα είδη Βιβούρνο

Φυτά ενός χρόνου

    Ποτ-κατιφέ, Καλέντουλα officinalis "Nonstop"
    Begonia, ινώδεις ποικιλίες
    Δόξα το πρωί, «Ουράνιος μπλε» Ipomoea
    Πανσές Viola
    Zinnia είδη

Λαχανικά

    Κολοκύθες, Πεπόνια, φασόλια, καρότα, καλαμπόκι

Οπωροφόρα Δέντρα

    Ροδάκινο, νεκταρίνι, κεράσι, δαμάσκηνο
    Το είδος Prunus Αχλάδι-Pyrus είδη

Πολυετή φυτά

    Bugleweed, Ajuga reptans
    Hollyhock, Alcea rosea
    American Ξύλο Anemone, Ανεμώνη quinquefolia
    Jack-in-the-Άμβωνας, Arisaema triphyllum
    Ευρωπαϊκή Άγρια πιπερόριζα, Asarum europaeum
    Astilbe είδη
    Bellflower, Campanula latifolia
    ** Χρυσάνθεμο είδη (περίπου)
    Δόξα-of-the-Χιόνι, Chionodoxa luciliae
    Ομορφιά άνοιξη, Claytonia virginica
    Κρόκος είδη
    Βράκα Ολλανδός, η Dicentra cucullaria
    Leopard's-όλεθρος, Doronicum είδη
    Crested Ξύλο Φτέρη, Dryopteris cristata
    Ισπανικά Bluebell, Ενδυμίων hispanicus
    Χειμώνας ακονίτο, Eranthis hyemalis
    Snowdrop, Galanthus nivalis
    Γλυκό Woodruff, Galium odoratum
    Herb Ρόμπερτ, Γεράνια robertianum
    Cranesbill, Geranium sanguineum
    Χόρτα (οι περισσότεροι) Gramineae οικογένεια
    Ηλιάνθου, Helianthus tuberosus
    Κοινή daylily, Hemerocallis «Pluie de Feu"
    Coral Καμπάνες, Heuchera x brizoides
    Πορτοκαλί Χιεράτσιο, Hieracium aurantiacum
    Plantain-κρίνος, «Glauca 'Hosta fortunei
    Hosta lancifolia
    Hosta μαρτζινάτα
    «Variegata» Hosta undulata
    Κοινή Υάκινθος, «Πόλη του Χάρλεμ» Hyacinthus orientalis
    Βιρτζίνια Waterleaf, Hydrophyllum virginianum
    Ίρις Σιβηρίας, Ίρις sibirica
    Βάλσαμο, Monarda Δίδυμα
    Άγρια Περγαμόντο, Μ. fistulosa
    Σταφυλιού υάκινθος, Muscari botryoides
    Γεράνι Γλυκό Σικελία, «κίτρινο ευθυμία,« Myrrhis odorata ',' κατ 'ιδίαν »,« Ηλιακό ρολόι, »και« Χρυσό Φεβρουάριο »
    Sundrops, Oenothera fruticosa
    Senstitive Φτέρη, Onoclea sensibilis
    Κανέλα Φτέρη, Osmunda cinnamomea
    Παιωνία, ** είδη Παιονία (μερικά)
    Καλοκαίρι Phlox, Phlox paniculata
    Mayapple, podophyllum peltatum
    Jacob's-Σκάλα, Polemonium reptans
    Μεγάλη Solomon's-σφραγίδα, Polygonatum commutatum
    Πολύανθος Primrose, Primula x polyantha
    Lungwort, Pulmonaria είδη
    Bloodroot, Sanguinaria canadensis
    Σκιλοκρόμμυδο Σιβηρίας, Scilla sibirica
    Goldmoss stonecrop, Sedum στρέμμα
    Φανταχτερά Sedum, Sedum spectabile
    Lamb's Ενδώτια, Stachys ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ
    Spiderwort, Tradescantia virginiana
    Κουνώντας το άνθος, άνθος cernuum
    Λευκό-Wake Robin, Trillium grandiflorum
    Tulipa Δαρβίνου Valcano Λευκό »και« άριστα »,« Blue Parrot, «Parrot Greigii« Τορόντο »
    Μεγάλη Merrybells, Uvularia grandiflora
    Βιολετί Καναδά, Βιόλα canadensis
    Μοσχιοί Βιολέτα, Viola cornuta
    Μαλλιαρός Μπλε Μοβ, Βιόλα sororia

* Αυτά βασίζονται σε παρατηρήσεις και όχι από τις κλινικές δοκιμές.
Ποικιλίες ** ορισμένων ειδών μπορεί να κάνει καλά.


Φυτά που δεν αναπτύσσονται εντός περίπου 15 μετρων από την περίμετρο του δέντου της καρυδιάς

Πολυετές φυτά
     Κολοράντο Columbine, το Aquilegia caerulea
     Άγρια Columbine, το Aquilegia canadensis
     Σπαράγγια, Σπαράγγια offinalis
     * Χρυσάνθεμο Chrysanthumum είδη (περίπου)
     Baptisia australis
     Ορτανσία είδη
     Κρίνοι, κρίνο (ιδιαίτερα οι ασιατικές υβρίδια)
     Μηδική, Medicago sativa
     Βατράχιο, Νάρκισσος «John Evelyn»
     Παιώνιες, τα είδη Paeonia * (μερικά)
     Ραβέντι, rhabarbarum Rheum

Δέντρα

     Silver Maple, η Acer saccharinum
     Ευρωπαϊκή Alder, Alnus glutinosa
     Λευκό Birches, είδη Betula
     Βόρεια Hackberry, Celtis occidentalis
     Μήλα και crabapples, Malus είδη
     Νορβηγία Spruce, Picea abies
     Mugo πεύκο, mugo
     Red Pine, Pinus resinosa
     Ανατολική White Pine, strobus
     Basswood, Tilia heterophylla

θάμνοι

     Κόκκινο Chokeberry, Aronia arbutifolia
     Ορτανσία είδη
     Δάφνες Βουνό, είδη Kalmia
     Privet, Ligustrum είδη
     Αμούρ αγιόκλημα, Lonicera maackii
     Βούρτσα πεντάφυλλο, Potentilla είδη
     Ροδόδενδρα και αζαλέες, ** είδη Rhododendron (περισσότερα)
     Blackberry, Rubus allegheniensis
     Πασχαλιές, Syringa είδη και ποικιλίες
     Yew, Taxus είδη
     Blueberry, Vaccinium corymbosum
     * Βιβούρνο plicatum tomentosum «Mariesii»

Ετήσιες και Λαχανικά Μεταμοσχεύσεων

     Λάχανο, Brassica oleracea capitata
     Πιπεριές, είδη του γένους Capsicum (μερικά)
     Ντομάτες, Lycopersicon esculentum
     Καπνός ανθοφορίας, Nicotiana Αλατά
     Πετούνια είδη και ποικιλίες
     Μελιτζάνα, Solanum melongena
     Πατάτα, Solanum tuberosum
     διπλό άνθος λαχανικά Cole

* Ποικιλίες ορισμένων φυτών μπορεί να επιβιώσουν

Πρωτότυπο Αγγλικό κείμενο

Plants Observed Growing Under or Near Walnut*
Trees
·    Japanese Maples, Acer palmatum and its cultivars
·    Southern Catalpa, Catalpa bignonioides
·    Eastern Redbud, Cercis canadensis
·    Canadian Hemlock, Tsuga canadensis
Vines and Shrubs
·    Clematis 'Red Cardinal'
·    February Daphne, Daphne mezereum
·    Euonymus species
·    Weeping Forsythia, Forsythia suspensa
·    Rose of Sharon, Hibiscus syriacus
·    Tartarian Honeysuckle, Lonicera tatarica, and most other Lonicera species
·    Virginia Creeper, Parthenocissus quinquefolia
·    ** Pinxterbloom, Rhododendron periclymenoides
·    **'Gibraltar' and 'Balzac', Rhododendron Exbury hybrids
·    Multiflora Rose, Rosa multiflora
·    Black Raspberry, Rubus occidentalis
·    Arborvitaes, Thuja species
·    ** Koreanspice Viburnum, Viburnum carlesii, and most other Viburnum species
Annuals
·    Pot-marigold, Calendula officinalis 'Nonstop'
·    Begonia, fibrous cultivars
·    Morning Glory, Ipomoea 'Heavenly Blue'
·    Pansy Viola
·    Zinnia species
Vegetables
·    Squashes, Melons, Beans, Carrots, Corn
Fruit Trees
·    Peach, Nectarine, Cherry, Plum
·    Prunus species Pear-Pyrus species
Herbaceous Perennials
·    Bugleweed, Ajuga reptans
·    Hollyhock, Alcea rosea
·    American Wood Anemone, Anemone quinquefolia
·    Jack-in-the-Pulpit, Arisaema triphyllum
·    European Wild Ginger, Asarum europaeum
·    Astilbe species
·    Bellflower, Campanula latifolia
·    **Chrysanthemum species (some)
·    Glory-of-the-Snow, Chionodoxa luciliae
·    Spring Beauty, Claytonia virginica
·    Crocus species
·    Dutchman's Breeches, Dicentra cucullaria
·    Leopard's-Bane, Doronicum species
·    Crested Wood Fern, Dryopteris cristata
·    Spanish Bluebell, Endymion hispanicus
·    Winter Aconite, Eranthis hyemalis
·    Snowdrop, Galanthus nivalis
·    Sweet Woodruff, Galium odoratum
·    Herb Robert, Geranium robertianum
·    Cranesbill, Geranium sanguineum
·    Grasses (most) Gramineae family
·    Jerusalem Artichoke, Helianthus tuberosus
·    Common Daylily, Hemerocallis 'Pluie de Feu'
·    Coral Bells, Heuchera x brizoides
·    Orange Hawkweed, Hieracium aurantiacum
·    Plantain-lily, Hosta fortunei 'Glauca'
·    Hosta lancifolia
·    Hosta marginata
·    Hosta undulata 'Variegata'
·    Common Hyacinth, Hyacinthus Orientalis 'City of Haarlem'
·    Virginia Waterleaf, Hydrophyllum virginianum
·    Siberian Iris, Iris sibirica
·    Balm, Monarda didyma
·    Wild Bergamot, M. fistulosa
·    Grape Hyacinth, Muscari botryoides
·    Sweet Cicely, Myrrhis odorata 'Yellow Cheerfulness,' 'Geranium,' 'Tete a Tete,' 'Sundial,' and 'February Gold'
·    Sundrops, Oenothera fruticosa
·    Senstitive Fern, Onoclea sensibilis
·    Cinnamon Fern, Osmunda cinnamomea
·    Peony, **Paeonia species (some)
·    Summer Phlox, Phlox paniculata
·    Mayapple, Podophyllum peltatum
·    Jacob's-Ladder, Polemonium reptans
·    Great Solomon's-Seal, Polygonatum commutatum
·    Polyanthus Primrose, Primula x polyantha
·    Lungwort, Pulmonaria species
·    Bloodroot, Sanguinaria canadensis
·    Siberian Squill, Scilla sibirica
·    Goldmoss Stonecrop, Sedum acre
·    Showy Sedum, Sedum spectabile
·    Lamb's-Ear, Stachys byzantina
·    Spiderwort, Tradescantia virginiana
·    Nodding Trillium, Trillium cernuum
·    White Wake-Robin, Trillium grandiflorum
·    Tulipa Darwin 'White Valcano' and 'Cum Laude,' Parrot 'Blue Parrot,' Greigii 'Toronto'
·    Big Merrybells, Uvularia grandiflora
·    Canada Violet, Viola canadensis
·    Horned Violet, Viola cornuta
·    Woolly Blue Violet, Viola sororia
*These are based upon observations and not from clinical tests.
**Cultivars of some species may do poorly.
Plants That Do Not Grow Within 50 Feet of Drip Line of Black Walnut
Herbaceous Perennials
·    Colorado Columbine, Aquilegia caerulea
·    Wild Columbine, Aquilegia canadensis
·    Asparagus, Asparagus offinalis
·    *Chrysanthemum Chrysanthumum species (some)
·    Baptisia australis
·    Hydrangea species
·    Lilies, Lilium species (particularly the Asian hybrids)
·    Alfalfa, Medicago sativa
·    Buttercup, Narcissus 'John Evelyn,' 'Unsurpassable' 'King Alfred' and 'Ice Follies'
·    Peonies, *Paeonia species (some)
·    Rhubarb, Rheum rhabarbarum
Trees
·    Silver Maple, Acer saccharinum
·    European Alder, Alnus glutinosa
·    White Birches, Betula species
·    Northern Hackberry, Celtis occidentalis
·    Apples and Crabapples, Malus species
·    Norway Spruce, Picea abies
·    Mugo Pine, Pinus mugo
·    Red Pine, Pinus resinosa
·    Eastern White Pine, Pinus strobus
·    Basswood, Tilia heterophylla
Shrubs
·    Red Chokeberry, Aronia arbutifolia
·    Hydrangea species
·    Mountain Laurels, Kalmia species
·    Privet, Ligustrum species
·    Amur Honeysuckle, Lonicera maackii
·    Brush Cinquefoil, Potentilla species
·    Rhododendrons and Azaleas, **Rhododendron species (most)
·    Blackberry, Rubus allegheniensis
·    Lilacs, Syringa species and cultivars
·    Yew, Taxus species
·    Blueberry, Vaccinium corymbosum
·    *Viburnum plicatum tomentosum 'Mariesii'
Annuals and Vegetables Transplants
·    Cabbage, Brassica oleracea capitata
·    Peppers, Capsicum species (some)
·    Tomatoes, Lycopersicon esculentum
·    Flowering Tobacco, Nicotiana alata
·    Petunia species and cultivars
·    Eggplant, Solanum melongena
·    Potato, Solanum tuberosum
·    double-flowered cole vegetables
*Cultivars of some species may survive but will do poorly.
 Πηγή:
http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/1000/1148.html

Βλέπε περισσότερα για τα οφέλη της συγκαλλιέργειας της καρυδιάς:
http://karydies.blogspot.com/search/label/Συγκαλλιέργεια καρυδιάς

Καρύδια: Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε τα καρύδια

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε καρύδια από την ελεύθερη αγορά. Αρχικά καλό θα ήταν και είναι και η πρόταση μας, να αγοράζεται τα καρύδια απευθείας από τον παραγωγό που ξέρετε ότι δεν έχουν υποστεί κάποια κατεργασία ώστε να μένουν φρέσκα μέχρι να πουληθούν.

Όταν έχετε σκοπό να αγοράσετε καρύδια ολόκληρα στα οποία έχει αφαιρεθεί το  κέλυφος τους, να επιλέξετε εκείνα που αισθάνεστε πιο βαριά σε σχέση με υπόλοιπα που βρίσκονται σε ίδιου μεγέθους συσκευασία. Αν επιλέξετε καρύδια με το κέλύφος τους, το κέλυφος τους δεν πρέπει να έχει ραγίσει και πρέπει να έχει διατηρηθεί καθαρό. Ο λόγος είναι γιατί πολλές φορές αυτό αποτελεί ένα σημάδι στο ότι μπορεί να έχει αναπτυχθεί μούχλας στο εσωτερικό του κελύφους δηλαδή στο καρύδι. Αυτό καθιστά τα καρύδια αυτά μη ασφαλή για κατανάλωση.

Καρύδια με κέλυφος είναι εν γένει διαθέσιμα σε προ-συσκευασμένα χύμα μέσα σε διάφορα δοχεία. Ακριβώς όπως με οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε χύμα από τον παραγωγό στην επαρχεία. Βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι που περιέχουν τα καρύδια είναι καλυμμένοι  και δεν επιτρέπουν την είσοδο αέρα. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το κατάστημα διαθέτει ένα καλό κύκλο εργασιών του προϊόντος ο οποίος να μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη φρεσκάδα στα καρύδια που διαθέτει. Είτε αγοράζουμε καρύδια χύμα ή συσκευασμένα σε κάποιο δοχείο καλό θα ήταν να αποφεύγαμε εκείνα που μοιάζουν ελαστική ή ζαρωμένα εξωτερικά. Αν είναι δυνατόν να μυρίσουμε τα καρύδια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι δεν βγάζουν κάποια δυσάρεστη οσμή.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά που διαθέτουν τα καρύδια, τα κάνει να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποθήκευση τους. Καρύδια χωρίς κέλυφος πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο και να τοποθετούνται στο ψυγείο αυτό θα κρατήσει φρέσκα για έξι μήνες, διαφορετικά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη όπου θα μείνουν φρέσκα για ένα έτος. Καρύδια με κέλυφος θα πρέπει κατά προτίμηση να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό όμως δεν είναι απαρέτητο αν και εφ 'όσον τα κρατάμε σε ένα δροσερό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον αυτά θα παραμείνουν φρέσκα μέχρι και έξι μήνες.
   
Πηγή:
http://walnutsweb.com/walnuts/How+to+Store+and+Select+Walnuts

Καρύδια: Συνδυασμός Καρυδιών με διάφορα τρόφιμα

Μπορούμε να ανακατέψουμε καρύδια σε γιαούρτι και από πάνω να βάλουμε σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Μπορούμε βέβαια να έχουμε σκέτα καρύδια με μέλι όπως το σερβίρουν πατροπαράδοτα στους γάμους στην Κρήτη και οχι μόνο, κατά την έξοδο από την εκκλησία τα προσφέρουν στους ελεύθερους νέους.
Αναρωτιθίκατε τι συμβολίζει αυτό το έθιμο;

Ένας καλός συνδυασμός είναι να προσθέσουμε τα καρύδια σε υγιείς σοταρισμένα λαχανικά.

Τα καρύδια είναι ένα αγαθό που μπορείς να το απολαύσεις με το πρωινό. Μερικά από τα αγαπημένα μας περιλαμβάνουν κολοκυθάκια με καρυδιά και ψωμί, κέικ με καρύδια και καρύδια με τηγανίτες μήλου.

Καρύδια πουρές, μαγειρεμένα με τις φακές. Βότανα, καρύδια και μπαχαρικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Μπορούμε να προσθέσουμε αρκετό ελαιόλαδο ή έλαιο λιναριού ώστε να επιτύχει καλύτερα το μίγμα.

Προσθέστε τα καρύδια σε σαλάτες.

Προσθέστε τα καρύδια με το αγαπημένο σας κοτόπουλο σαν γέμιση σε αυτό εμπλουτίζοντας και τη συνταγή σας.

Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια στο ψητό που κάνουμε στο σπίτι. Τα καρύδια ψήνονται σωστά στους 160-170 F (περίπου 75 C) στο φούρνο για 15-20 λεπτά διατηρώντας τα υγιή έλαια που διαθέτουν. Βέβαια επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι καρύδια είναι καλό να τρώγονται άψητα και όχι ξεφλουδισμένα γιατί με αυτόν τον τόπο δεν χάνουν τις θρεπτικές ουσίες τους. 

Ένα παράδειγμα είναι η συνταγή που ακολουθεί για την δημιουργία των γνωστών μπάρων δημητριακών με καρύδια.
Αρχικά ανακατέψτε μαζί: περίπου 1/2 φλιτζάνι μέλι, 3 έως 4 κουταλιές της σούπας γλυκιά μελάσσα, μία κουταλιά της σούπας βανίλια, μια πρέζα αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού με κάθε ένα από τα αγαπημένα σας μπαχαρικά όπως μπορεί να είναι η κανέλα, το τζίντζερ ή το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε 6-8 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με το προηγούμενο μίγμα. Στη συνέχεια το τυλίγουμε με ένα φύλλο μπισκότων και ψήνουμε στους 275 F (135 C) για 45 λεπτά. Μετά το ψήσιμο το ανακατεύετε με 1/2 έως 1 φλιτζάνι με καρύδια.

Πηγή:
http://walnutsweb.com/walnuts/Walnuts+Quick+Serving+Ideas

Καρυδέλαιο: Τα άγνωστα οφέλη του καρυδέλαιο και οι χρήσεις του

Στο τοπικό μανάβικο της γειτονίας σας στο ράφι με το μαγειρικό λάδι μπορείτε να βρείτε μια συγκλονιστική σειρά από επιλογές: το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο, το φυτικό έλαιο. Ένας τύπος που μπορεί να μην έχετε δει ακόμα είναι το λάδι από καρύδια. Το λάδι από καρύδια δεν το βρίσκεις εύκολα όπως τα πιο γνωστά μαγειρικών ελαίων, κυρίως επειδή είναι πιο ακριβό αλλά έχει και μικρότερη διάρκεια ζωής πριν σαπίσει. Άλλοι λόγοι για την έλλειψη ευρείας δημοτικότητα του λαδιού από καρύδια είναι ότι μπορεί να εκπέμπουν μια γεύση από φυστικέλαιο δεν προορίζεται για χρήση στο μαγείρεμα καθώς δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, το λάδι καρυδιάς δεν μπορεί να χρησιμοποιείτε σαν μαγειρικό λάδι? Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για προσθήκη στα ήδη μαγειρεμένα φαγητά προσφέροντας μια πλούσια γεύση σε αυτά. Καρυδέλαιο προτιμάται από πολλούς ακριβώς λόγω της πλούσιας γεύση του.

Καρυδέλαιο: Πώς παράγεται το καρυδέλαιο

Το λάδι καρυδιάς είναι σχεδόν τόσο σημαντική όσο η προτίμηση προς το γαλλικό κρασί ή το ελληνικό ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, το καλύτερο λάδι καρυδιάς θεωρείται ότι είναι αυτό που εισάγονται από ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, αν και άλλοι προτιμούν το καρυδέλαιο που προέρχεται από την Αυστραλία ή την Καλιφόρνια. Η παραδοσιακή άποψη των ευρωπαϊκών χωρών για το καρυδέλαιο είναι ότι αφού χρησιμοποιείται δεν μας ενδιαφέρει από πού προέρχεται. Η διαδικασία αρχίζει με τη σάρκα του καρπού η οποία συμπιέζεται με δύο τροχούς από πέτρα. Η πάστα στη συνέχεια περνάει μέσα από μια διαδικασία ψησίματος η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή καρυδέλαιου. Όπως είναι η διαδικασία της υδραυλικής συμπίεσης μετά το ψήσιμο. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το χρόνο διάρκεια του ψησίματος και τις συνθήκες που εμπλέκονται στην πίεση αυτή. Όσο λιγότερο καρυδέλαιο εξάγεται τόσο πιο λεπτή η γεύση είχαν τα καρύδια πριν. Όσο πιο λεπτή η τελική γεύση τόσο πιο ακριβό θα είναι το καρυδέλαιο. Ένας τρόπος για να μειωθεί η τιμή είναι οι αρμόδιοι για τη χάραξη του καρυδέλαιο να χρησιμοποιούν ολόκληρους τους ξηρούς καρπούς. Αυτό έχει σαν αποτελέσματα να παράγετε χαμηλότερης ποιότητας λάδι καρυδιάς γιατί δεν γίνετε σωστό ψήσιμο στην πάστα που παράγετε. Το βασικό συστατικό του λαδιού από καρυδιά είναι η λεπτή αλλά αναγνωρίσιμη ποιότητα καρυδιού έτσι η γεύση του χάνετε μόνο όταν παρακάμπτετε η διαδικασία του ή αλλιώς δεν γίνεται σωστά. Έτσι ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του λαδιού από καρύδια είναι να ελέγξετε την ετικέτα για την επιβεβαίωση ότι οι ξηροί καρποί έχουν περάσει από τη διαδικασία του ψησίματος. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ποιότητα του από το χρώμα του, το καλής ποιότητας καρυδέλαιο έχει χρώμα τοπάζι.

Καρυδέλαιο: Αποθήκευση και μαγείρεμα, χρήσεις καρυδέλαιου

Το καρυδέλαιο δεν συνιστάται για χρήση σε μαγείρεμα που γίνετε σε υψηλή θερμοκρασία, διότι η υψηλή θερμότητα τείνει να το εμποτίσει με μια πικρή ποιότητας γεύση που μειώνει ή ακόμη εξαφανίζει την ποιότητα, γεύση του καρυδέλαιου. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με τα περισσότερα λάδια, όπου τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους και οφέλη για τον οργανισμό μας, τα δίνουν όταν είναι ωμά. Άρα ο χρυσός κανόνας της διατροφής του να τρώμε τις τροφές μας όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες, ισχύει και για το καρυδέλαιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λάδι από καρύδια ως υποκατάστατο για τη σάλτσα που βάζουν στη σαλάτα ή το περιχύνουν στα ζυμαρικά. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν καρυδέλαιο από το ελαιόλαδο για τη δημιουργία των δικών τους σπιτικό βινεγκρέτ, όχι μόνο για τη σαλάτες, αλλά και ως σάλτσα στο ψωμί ή στο τυρί. Μια άλλη δημιουργική χρήση του λαδιού της καρυδιάς είναι για το λάδωμα των ταψιών όταν ψήνετε γλυκά. Μια εξίσου νόστιμη χρήση του καρυδέλαιου είναι η χρήση του στο φρέσκο-ψημένο ψωμί, λαχανικά, τρόφιμα και ψητά. Αν και δεν είναι πραγματικά χρήσιμο αν έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα, με μια μικρή ποσότητα στα ψάρια ή στο κοτόπουλο πριν από το ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι μπορεί να τους δώσει μια φανταστική γεύση από τα καρύδια, την οποία δεν πρέπει να χάσετε. Ενώ ένα κλειστό μπουκάλι λάδι από καρύδια μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του έως και τρία χρόνια, όταν ανοιχτεί η διάρκεια ζωής του μειώνεται σημαντικά. Ένα ανοιγμένο μπουκάλι με λάδι καρυδιάς στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει για διάστημα ενός χρόνου, αν και κατά κανόνα θα αρχίσει να χάνει την ποιότητά του μετά από μισό χρόνο.

Πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος και πιο φυσικός τρόπος πρόσληψης του καρυδέλαιου είναι όταν τρώμε ωμά καρύδια όπου μαζί με το καρυδέλαιο παίρνουμε και πολλά άλλα συστατικά. Τέλος αξίζει επίσης να επισημάνουμε ακόμα ένα γεγονός, ότι ενώ το καρυδέλαιο χαλάει όταν διαχωριστεί από τα καρύδια και εμφιαλωθεί, όσο βρίσκεται μέσα σ αυτά μπορεί να μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και χρόνια, χωρίς να χρειάζεται συντήρηση (άσπαστα καρύδια).

Καρυδέλαιο: Οι άγνωστες χρήσεις του καρυδέλαιου

Μαγειρική χρήση του λαδιού από καρυδιά είναι μία μόνο από τις χρήσεις του. Καρυδέλαιο έγινε δημοφιλής λόγο της χρήσης του στο μασάζ. Συνήθως, το καρυδέλαιο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά έλαια και παραμένει δημοφιλής λόγω του ότι είναι καταπραϋντικό. Επειδή στεγνώνει γρήγορα, το καρυδέλαιο χρησιμοποιείτε ευρέως στην τέχνη του μασάζ, επειδή μπορεί να αφήσει μια αίσθηση στο δέρμα ότι αναζωογονείται χωρίς καμία αίσθηση πόνου. Δεδομένου ότι είναι ένα ακόρεστο λίπος, είναι πολύ χρήσιμο για τις ενυδάτωση και τη θεραπεία των ρυτίδων. Άλλοι προτιμούν το λάδι από καρύδια, διότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων δερματικών προβλημάτων, όπως μυκητιάσεις, κονδυλώματα, έκζεμα και η ψωρίαση. Ταυτόχρονα, βέβαια, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι αλλεργικοί στα καρύδια και τους ξυρούς καρπούς γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση καρυδέλαιο για τη θεραπεία μασάζ και οποιαδήποτε άλλη χρήση του. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε το άλλο επίσης έλαιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το ελαιόλαδο, που είναι γνωστά τα οφέλη του στο δέρμα μας από την αρχαία Ελλάδα και το οποίο στην Ελλάδα βρίσκουμε σε αφθονία.
Στα περισσότερα Ελληνικά χωριά και νησιά, σε πολύ υψηλή ποιότητα, καλή τιμή και χωρίς συντηρητικά.

Καρυδέλαιο (Walnut Oil): Τα οφέλη για την υγεία μας

Τα οφέλη του λαδιού από καρυδιά για την υγεία μας, γίνονται όλο και πιο εμφανείς με πέρας των χρόνων. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν διεξαχθεί, ερευνώντας το λάδι από καρύδια, ανακάλυψαν ότι το καρυδέλαιο αποτελεί μια πλούσια πηγή από αντιοξειδωτικά, ειδικά ellagic οξύ. Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει βρεθεί ότι καταπολεμά την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, το ellagic οξύ εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Καρυδέλαιο είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, καθώς και η μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το λάδι από καρύδια βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ενδοθηλίνης. Η ενδοθηλίνη είναι μια χημική ουσία που προκαλεί κακή λειτουργία των αρτηριών. Με τη μείωση των επιπέδων της ενδοθηλίνης, η πλάκα δεν μπορεί να συσσωρεύεται αποτελεσματικά στα αιμοφόρα αγγεία. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καρυδέλαιου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψηκαι στη μείωση των πιθανότητων εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Εκτός από αυτά τα οφέλη, η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 έλαια παρέχει προστασία στην καρδιά, καθώς και κατά του καρκίνου.

Το κόστος του λαδιού από καρυδιά είναι υψηλότερο από αυτό των περισσότερων άλλων ελαίων, αλλά η πληρωμή αξίζει τον κόπο. Εκτός από την πλούσια λεπτή γεύση που ενισχύει πολλά τρόφιμα, το καρυδέλαιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, επίσης μπορεί ακόμη και να ενεργήσει αμυντικά θωρακίζοντας τον οργανισμό μας τόσο από τον καρκίνο αλλά και από άλλες καρδιακές παθήσεις.

Αντί επιλόγου επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά ότι πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος και πιο φυσικός τρόπος πρόσληψης του καρυδέλαιου είναι όταν τρώμε ωμά καρύδια όπου προσλαμβάνουμε και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένα και χωρίς επιβλαβή συντηρητικά.

Πηγή:
http://walnutsweb.com/walnuts/Walnut+Oil

Καρύδια: Μια μικτή ευλογία. Που ωφελεί και που βλάπτει.

Μετάφραση από ξένο κείμενο.
Το άρθρο αυτό είχε πολλές σημαντικές πληροφορίες που μας άρεσαν και πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβει υπ οψιν του ο Έλληνας καλλιεργητής μια και πολύ λίγοι έλληνες καλλιεργητές γνωρίζουν ότι φυτά όπως τα τεύτλα μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τις καρυδιές γύρω τους.

Οι κηπουροί που ζουν κάτω από το ανάλαφρο, πλούσιο φύλλωμα μιας καρυδιάς συνήθως βρίσκουν μια μικτή ευλογία στην δροσιά της και το καλό της κλίμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που δημιουργεί δροσιά και παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, ρυθμίζοντας της υγρασία της ατμόσφαιρας και προστατεύοντας την ζωή στο έδαφος, ιδιαίτερα χρήσιμα στην ζέστη.

Οι καρυδιές είναι όμορφα δέντρα, αλλά οι ρίζες τους –ιδιαίτερα το ανώτερο μικρό επιφανειακό ριζικό σύστημα- καταλαμβάνει το επιφανειακό έδαφος σε μικρή ακτίνα γύρω της και δεν αφήνει αγριόχορτα και ζιζάνια ν αναπτυχθούν. Αυτό επίσης είναι πολύ καλό για τον καλλιεργητή ή κηπουρό αλλά δυσκολεύει και τα ενδεχόμενα κηπευτικά που ίσως θέλουμε να καλλιεργούμε ακριβώς κάτω από την καρυδιά. Έτσι στην περίπτωση αυτή που θέλουμε να καλλιεργήσουμε μικρά φυτά (κηπευτικά) κάτω από τις καρυδιές  μας αυτά καλό θα είναι να βρίσκονται μέσα σε γλάστρες, ζαρντινιέρες κ.α. .
Οι Αζαλέες, τα ροδόδεντρα και οι δάφνες του βουνού είναι από τα πιο ευαίσθητα φυτά στην ουσία juglone που έχει η ρίζα της καρυδιάς και η οποία επίσης δεν τα αφήνει εύκολα ν αναπτυχθούν κάτω από αυτήν.

Οι κηπουροί λαχανικών δεν θα δουν ίσως εντυπωσιακές ντομάτες και οι άλλες καλλιέργειες αν τα βάλουν κατευθείαν στο χώμα ακριβώς κάτω από την καρυδιά.

Παραδοσιακά, μια συμβουλή για τους κηπουρούς που έχουν καρυδιές πάνω ή κοντά στο ακίνητό τους, είναι να έχουν επιλέξει υπότροφα φυτά που μπορούν να ανεχτούν juglone. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι ακόμη και ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν αποτελεσματικά κοντά στις καρυδιές, αν το έδαφος είναι γενναιόδωρο σε οργανική ύλη, πράγμα εύκολο αν κρατάμε τα φύλλα της καρυδιάς που πέφτουν κάθε φθινόπωρο και δεν τα παίρνει ο αέρας μακριά. Αυτά κάνουν ένα καλό στρώμα χούμο (οργανική ύλη) κάτω από την καρυδιά.
Βλέπετε περισσότερα στο πώς να φτιάξετε δικά σας λιπάσματα (χούμο) από την καρυδιά σας και μάλιστα δωρεάν.!
http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

Η πρόσφατη έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι όσο περισσότερο είναι βελτιωμένο  το χώμα κάτω από την καρυδιά, τόσο λιγότερο επιθετικές μπορούν να γίνουν οι ρίζες της προς άλλα μικρά κηπευτικά" λέει ο Jerry Van Sambeek, φυσιολόγος USDA της Δασικής Υπηρεσίας. Η έρευνα Van Sambeek θα πρέπει να βοηθήσει ν αλλάξουν τη στάση τους οι κηπουροί για τις καρυδιές.
Ορισμένα μάλιστα είδη κηπευτικών δείχνει να οφελούνται τα μέγιστα από την φύτευση τους κοντά σε καρυδιά η τον εμπλουτισμό στο χώμα τους με φυτόχωμα καρυδιάς (μαλακό σκούρο χωμα που έχουμε πάρει κάτω απο καρυδιές). 

Η έρευνα σύμφωνα με τον Βαν Sambeek αποδεικνύει ότι τα βακτήρια, που διασπούν την juglone ουσία που βρίσκεται στις ρίζες της καρυδιάς, ευδοκιμούν σε πορώδη εδάφη, και αν υπάρχει κομπόστ η χούμος στο έδαφος αυτό βοηθάει να απενεργοποιείται η επιθετική δράση των ριζών της καρυδιάς προς τα κηπευτικά.

Η ύπαρξη χούμο η κομπόστ στο έδαφος του κήπου η στο κτήμα μας δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τις καρυδιές αλλά και για τα κηπευτικά που πρόκειται να καλλιεργήσουμε. Η καρυδιά συμβάλει στο να κρατά το έδαφος σας μεγάλο ποσοστό οργανικής ουσίας (χούμο) οφέλημη τόσο σ αυτην όσο και στα φυτά που θελετε να καλλιεργήσετε μαζί της.

"Όταν βλέπουμε την τοξικότητα, ψάχνουμε στο χώμα, που τείνει να αερίζεται καλά και κατέχει πολύ υγρασία, και δεν υπάρχει τάση να υπάρχει πρόβλημα σ αυτό."

Μαύρη καρυδιά (Juglans nigra) είναι μεγάλα, κομψά δέντρα, εγγενή από τις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Μασαχουσέτη, Φλώριδα και τη δύση, Μινεσότα και το Τέξας. Τα μεγαλύτερα δείγματα καρυδιάς μπορεί να ανέβουν πολύ ψηλά, αλλά επειδή οι καρυδιές είναι πολύτιμες για το πυκνό, σκούρο ξύλο τους, αυτές οι παλαιές γίγαντες είναι σπάνιες πλέον στη φύση η τους παλιούς κήπους. Στα σπίτια στους κήπους, οι γνήσιες παραδοσιακές καρυδιές αυξάνονται στα 25 έως 30 μέτρα ύψος.

Αγγλικά και τα Καρπάθια καρύδια (Juglans regia), που καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό για τους καρπούς με κέλυφος, είναι πιο συχνή στη Δυτική Ακτή. Butternuts, hickories και τα πεκάν - όλα τα μέλη της οικογένειας καρυδιάς, ή Juglandaceae - παράγουν επίσης juglone ουσία στην ρίζα τους. Επειδή παράγουν λιγότερο της ουσίας από τα καρύδια, ωστόσο, είναι λιγότερο τοξικά για τα φυτά που αναπτύσσονται στην περιοχή των ριζών τους.

Οι καρυδιές ανοίγουν την νεαρή τους βλάστηση από την άνοιξη και είναι μεταξύ των πρώτων φυλλοβόλων δέντρων να χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο.

Τα φύλλα της καρυδιάς είναι λεπτά, αρωματικά και παρέχουν καλή σκιά γιατί είναι αρκετά πυκνά.

Είναι επίσης καταγεγραμμένο ότι τα αποξηραμένα φύλλα της καρυδιάς μπορούν να αναμιχθούν με άχυρο για στρωμνές ζώων (flearepellant).

Τα καρύδια ωριμάζουν στα τέλη του φθινοπώρου όπου και αρχίζουν να πέφτουν από τα δέντρα. Τα καρύδια με τις φλούδες τους μπορεί να είναι στο μέγεθος των μικρών πορτοκαλιών.
Οι καρποί της καρυδιάς πέφτουν με ορμή και δεν παρκάρουμε αυτοκίνητα η μοτοσικλέτες κάτω από μια καρυδιά όταν τα καρύδια είναι ώριμα για συγκομιδή. Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Η ενοχλητική ουσία για άλλα μικρά φυτά Juglone παράγεται κυρίως από ξυλώδεις ρίζες της καρυδιάς. Το παραγόμενο ποσό ποικίλλει όχι μόνο ανάλογα με το έδαφος αλλά και με τα είδη της καρυδιάς. Μερικά μεμονωμένα δέντρα παράγουν περισσότερη juglone από άλλα.
Η επίδρασή της χημικής ουσίας εντείνεται κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας, και αντίθετα είναι μειωμένη σε υγρά εδάφη που στραγγίζουν καλά. Η Juglone είναι επίσης παρούσα σε φύλλα καρυδιάς.

Με μια τσουγκράνα μπορείτε να μαζεύετε τα φυτά κάτω από καρυδιές και ανακατέψτε τα με σωρό κομπόστ, ώστε να ενισχύσετε το έδαφος σε οργανική ουσία.

Μια ενεργός και ζεστή, σωρός οργανικής ύλης θα διασπάσει το juglone σε ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό σε μερικούς μήνες.

Σε σωρούς τα φύλλα της καρυδιάς αποσυντίθενται σε περίπου ένα  χρόνο.

Επίσης αν αφαιρέσετε ένα δέντρο καρυδιάς, η juglone πρέπει να διασπαστεί και να εξαφανιστεί από το έδαφος μέσα σε ένα χρόνο.

Προτού κατηγορήσετε τις καρυδιές για τη θανάτωση των φυτών σας, εξετάστε τις συνθήκες γύρω από τον κήπο σας.

Φως και υγρασία επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απόδοση οποιουδήποτε φυτού.

Οι σκίουροι, τα ποντίκια και μεγάλα πουλιά γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύγευστα και θρεπτικά είναι τα καρύδια σας και ενδιαφέρονται για αυτά επίσης.
Έτσι σε όποιες περιοχές υπάρχουν σκίουροι έχουν μια κακή συνήθεια να σκάβουν τα  νεαρά φυτά σας καθώς αναζητούν καρπούς κάτω από την καρυδιά σας.

Αν δεν έχετε καρυδιές στην αυλή σας, αλλά χαλάνε τα φυτά σας μυστηριωδώς κοιτάξτε γύρω από τη γειτονιά. Μια καρυδιά στην αυλή του γείτονα μπορεί να είναι αρκετά κοντά ώστε να προκαλέσει προβλήματα στον δικό σας κήπο (αυτά βέβαια είναι ακραία και δεν πρέπει να σας τρομάζουν αλλά μπορούν και να συμβούν).

Τα καρύδια είναι βαθύρριζα δέντρα, αλλά οι πλάγιες ρίζες τους μπορούν και να εξαπλωθούν ευρέως μέχρι και μιάμιση φορά όσο το ύψος του δέντρου. Μια καρυδιά 20-25 μέτρα στο ύψος  μπορεί να επηρεάσει τα μικρά φυτά σε διάφορους κήπους γύρω από αυτό.

Αντίθετα μερικά φυτά ευδοκιμούν στην πραγματικότητα κάτω από τις καρυδιές. Παράδειγμα κάποιοι τύποι γκαζόν γίνονται πάντα πολύ πιο πλούσιοι κάτω από ψηλές καρυδιές και πολλά άλλα. Χρειάζονται αρκετές έρευνες για να βρούμε και να καταγράψουμε τα φυτά που οφελούνται πολύ απο την καλλιέργεια τους κοντά σε καρυδιές.

Oaks, κόκκινο κέδρο, σφεντάμια και τα περισσότερα δέντρα σκληρού ξύλου μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα με καρύδια.

Daffodils δεν αντιδρούν αρνητικά στην παρουσία της juglone. Τα τεύτλα, snan, φασόλια lima, κρεμμύδια και forsythia έχουν δείξει κανονική ανάπτυξη έως και  βελτίωση της ανάπτυξης κάτω ή κοντά σε καρυδιές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο δελτίο καλλιεργητές της Β.N.Σ.

(Σχόλια της μετάφρασης: Θυμάμαι σε ένα κήπο που είχαμε μια μεγάλη καρυδιά, τα τεύτλα και τα κρεμμύδια ήταν τεράστια και πολύ γευστικά. Αδυνατούσαμε να πείσουμε τους φίλους μας ότι ήταν βιολογικά. Τώρα ξέρω τι συνέβη. Απίστευτο: Ωφελήθηκαν σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό από την καρυδιά που εμπλούτιζε το έδαφος με ωφέλημα γι αυτά συστατικά. Πόσοι άραγε καλλιεργητές το γνωρίζουν αυτό;)

Κηπουροί που σκέφτονται να προχωρήσουν σε κάποια φύτευση, καρυδιάς με άλλα είδη, ο Βαν Sambeek προτείνει. Εμπλουτίστε το έδαφος με αφθονία οργανικής ύλης, το κομπόστ και το χούμο είναι εύκολα και μπορείτε να τα φτιάχνετε μόνοι σας. Χρειάζεται για ν αναπτυχθούν με τον καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο τα φυτά σας.

Μπορείτε να φτιάχνετε κομπόστ και χούμο κάθε χρόνο από τα απορρίμματα της κουζίνας σας και τα σάπια φύλλα του φθινοπώρου που υπάρχουν παντού γύρω σας.

Σχετικό άρθρο: Juglone-ανεκτικές εγκαταστάσεις

Ορισμένα από τα μικρά φυτά είναι σε καλύτερη θέση για να αντισταθούν στο ριζικό σύστημα της καρυδιάς και την ουσία που παράγετε στο έδαφος (juglone) από καρυδιές.

Για τα περισσότερα δένδρα δεν γεννάται θέμα αφού όχι μόνο δεν δείχνει να υποφέρουν αλλά αντίθετα ωφελούνται -όπως έχουμε πολλά παραδείγματα- και σ αυτό το σιτε, από τις καρυδιές.

 Κηπευτικά ο Dave Robson, με το Πανεπιστήμιο του Illinois. Επέκταση Servicehas comDfled τη λίστα followina των φυτών που δεν δείχνουν να επηρεάζονται αρνητικά.

Ετήσια φυτά

Begonia (Begonuax semperflorenscultor um)

Καλέντουλα (Calendula της ficinalis)

Πρωινή δόξα (Ipomoea τρίχρωμος)

Μοσχιοί βιολετί (Viola cornuta)

Πανσές (Viola x wittrockiana)

Perennials

Ajuga (Ajuga replans)

Astilbe (Astilbe)

Beebalm (Monarda Δίδυμα, Μ. fistulosa)

Καμπανούλα (Campanula latifolia)

Bloodroot (Sanguinaria canadensis)

Χρυσάνθεμο (Dend ranthema)

Κανέλα φτέρη (Osmunda cinnamomea)

Coral καμπάνες (Heuchera brizoides x)

Cranesbill (Γεράνι robertianum, Γ. sanguineum)

Crested ξύλο φτέρη (Dryopteris)

Daylily (Hemerocallis)

Ευρωπαϊκή άγριο τζίντζερ (Asarum europaeum)

Χιεράτσιο (Hieracium aurantiacum)

Hollyhock (Alcea rosea)

Hosta (Hosta fortunei Η. lancifolia)

Σκάλα του Ιακώβ (replans Polemonium)

Ηλιάνθου (Helianthus tuberosus)

Αυτιά του Αρνίου (Stachys ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ)

Όλεθρος του Leopard (Doronicum)

Lungwort (Pulmonaria)

Merrybells (Uvularia grandiflora)

Phlox (Phlox paniculata)

Primrose (Primula polyantha x)

Σιβηρίας ίριδας (Iris sibirica)

Σφραγίδα του Σολομώντα (Polygonatum commutatum)

Spiderwort (Tradescantia virginiana)

Stonecrop (Sedum στρεμμάτων, Σ. spectabile)

Sundrops (Oenothera. fruticosa)

Γλυκό Woodruff (Galium odoratum)

Trillium (Trillium grandiflorum, Τ. cernuum)

Βιολέτα (Viola canadensis, Β. sororia)

Βιρτζίνια waterleaf (Hydrophyllum virginuanum)

Βολβοί Κρόκος (Crocus)

Ασφόδελος (Narcissus)

Δόξα-of-the-χιονιού (Chionodoxa luciluae)

Σταφυλιού υάκινθος (Muscari)

Υάκινθος (Hyacin έτσι orientalis)

Snowdrop (Galanthus)

Ισπανικά καμπανούλες (Ενδυμίων)

Σκιλοκρόμμυδο (Scilla)

Τουλίπα (Tulipa)

Χειμώνας ακονίτο (Eranthis)

Δέντρα

Καναδική κώνειο (Tsuga canadensis)

Catalpa (Catalpa bignonioides)

Ιαπωνικά σφενδάμου (Acer palmatum)

Αμπέλια και θάμνων

Clematis (Clematis)

Δάφνη (Δάφνη)

Forsythia (Forsythia)

Ιβίσκος (Hibiscus)

Αγιόκλημα (Lonicera tatarica)

Rhododendron υβρίδια Exbury

Αναρριχητικό φυτό (Parthenocissus)

Πηγή: Πρωτότυπο ξένο κείμενο:
http://findarticles.com/p/articles/mi_m1082/is_n4_v40/ai_18629649/

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Καρύδια: Πληροφορίες για τα ευεργετικά καρύδια

Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι - περισσότερο από ποτέ - για τα διατροφικά οφέλη των καρυδιών, όταν καταναλώνεται σε όλη τους τη μορφή δηλαδή χωρίς την αφαίρεση του δέρματος τους. Ανακαλύφθηκε  ότι περίπου το 90% των φαινολών στα καρύδια βρίσκονται στο δέρμα τους, συμπεριλαμβανομένων των βασικών φαινολικών οξέων, τανίνες, φλαβονοειδή και άλλων εξίσου πολύτιμων ουσιών. Ορισμένες ιστοσελίδες σας προτρέπουν να αφαιρέσετε το δέρμα από τα καρύδια για τα φάτε, τρώγοντας μόνο το υπόλευκο που κρύβεται κάτω από το δέρμα του καρυδιού. Δεν μπορεί να υπάρξει μικρή πίκρα σε αυτό το δέρμα του καρυδιού, και αυτός είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο επιχείρημα που χρησιμοποιείτε στις ιστοσελίδες  που προτείνουν την αφαίρεση του πριν την κατανάλωση του καρυδιού. Ωστόσο, σας συνιστούμε να μην καταργήσετε αυτό το πλούσιο σε φαινόλες μερίδα.

Η μορφή της βιταμίνης Ε που βρίσκεται στα καρύδια είναι κάπως ασυνήθιστη, αλλά και ιδιαίτερα επωφελής. Αντί να έχουμε περισσότερη βιταμίνης Ε στην α-τοκοφερόλη μορφή που προσφέρουν τα καρύδια παρέχοντας ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο της βιταμίνης Ε με τη μορφή της γ-τοκοφερόλης. Ιδιαίτερα σε μελέτες για την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών, αυτή η γ-τοκοφερόλη μορφή της βιταμίνης Ε έχει διαπιστωθεί ότι παρέχει σημαντική προστασία από διάφορα καρδιακά προβλήματα.

Οι περισσότεροι ενήλικες σήμερα δεν ξέρουν τα οφέλη που προσφέρουν τα καρύδια. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το 5,5% όλων των ενηλίκων (ηλικίας 19 έως 50) καταναλώνουν τα καρύδια και ακόμα μικρότερο ποσοστό κάνουν σωστή κατανάλωση των καρυδιών.! Αυτό το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν πραγματικά πολύ καλή δουλειά για την ενσωμάτωση στη διατροφή τους διάφορων καρπών με κέλυφος (συμπεριλαμβανομένων καρύδια), και κατά μέσο όρο περίπου 35 γραμμάρια καρύδια την ημέρα. Όμως το υπόλοιπο 94,5% από εμάς δηλώνουν ότι δεν καταναλώνουν καθόλου ξηρούς καρπούς σε εβδομαδιαία βάση. Σε μια πρόσφατη έρευνα στις διατροφικές διαφορές μεταξύ αυτών που καταναλώνουν ξυρούς καρπούς όπως τα καρύδια και αυτών που δεν καταναλώνουν καθόλου, οι ερευνητές έβγαλαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ότι αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά ξυρούς καρπούς όπως καρύδια τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με 5 γραμμάρια φυτικών ινών, 260 χιλιοστόγραμμα περισσότερο κάλιο, 73 περισσότερες mg ασβεστίου , 95 περισσότερα mg μαγνησίου, 3,7 χιλιοστόγραμμα περισσότερο βιταμίνη Ε, και 157 χιλιοστόγραμμα νατρίου ή και λιγότερο! Πράγμα που δεν κάνουν οι υπόλοιποι δεν καταναλώνουν καθόλου.

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά των καρυδιών στον άνθρωπο.

Η έρευνα Phytonutrient για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη οφέλη που έχουν τα καρύδια με την κατανάλωση του φαγητού προσφέρουν προστασία έναντι του μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη τύπου 2. Μερικά φυτοθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν στα καρύδια είναι οι κινόνες juglone οι οποίοι ουσιαστικά δεν βρίσκονται σε καμία άλλη συνηθισμένη καθημερινή τροφή. Άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά - όπως το τανίνης ή του tellimagrandin flavonol Morin - είναι επίσης σπάνια και πολύτιμα ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική φυτοθρεπτικά συστατικά, επίσης, βοηθάνε στη μείωση του κίνδυνου ορισμένων μορφών καρκίνου όπως του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού. Σκεφτείτε ότι  έχουμε όλα αυτά τα προτερήματα απλά καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα καρυδιών καθημερινά.


Συστάσεις WHFoods για την κατανάλωση καρυδιών

Τα καρύδια είναι μέρος της οικογένειας των δέντρων που παράγουν ξυρούς καρπούς. Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει τα τρόφιμα όπως καρύδια, κάσιους, φουντούκια (λεπτοκάρυα), πεκάν, κουκουνάρι και τα φιστίκια. Θα ήταν δύσκολο να υπερεκτιμούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με αυτή την οικογένεια των τροφίμων! Στην πλειοψηφία των διατροφικές μελέτες, περίπου 29 γραμμάρια από καρύδια την ημέρα είναι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να παραχθούν στατιστικά σημαντικά οφέλη, και αυτό είναι το ποσό που σας προτείνουμε να ενσωματώσει στην καθημερινή διατροφή σας. Στην περίπτωση των καρυδιών, 29 γραμμάρια είναι περίπου 7 καρύδια με κέλυφος, ή 14 μισά καρύδια. Φυσικά, από τους καρπούς με κέλυφος (συμπεριλαμβανομένων καρύδια) είναι τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία, Όμως είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε τα καρύδια σε μια συνολικό υγιεινή διατροφή, που παραμένει εντός του στόχου όσον αφορά τις θερμίδες. Ευτυχώς, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να κάνουμε αυτό το βήμα με καλή επιτυχία από την άποψη της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.

Τα καρύδια δεν έχουν μόνο ωραία γεύση, αλλά είναι μια πλούσια πηγή για την καρδιά υγιή μονοακόρεστα λίπη και μια εξαιρετική πηγή αυτών δύσκολο να βρούμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, μπορούν εύκολα να προστεθούν σε σας πιο υγιεινό τρόπο διατροφής απλά συνοδεύοντας την αγαπημένη σας σαλάτα, πιάτο λαχανικών, φρούτων ή το επιδόρπιο.

Τα καρύδια βοηθάνε στην μείωση της αρτηριακή πίεση και του στρες

Τα καρύδια και γενικότερα οι ξηροί καρποί σε γενικές γραμμές είναι ένας πολύ καλή διατροφική συνήθεια γεμάτη πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, λίπη και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός να διατηρήσει την καλή υγεία. Και μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (PSU) επιβεβαιώνει τα προηγούμανα, αφού διαπίστωσε ότι τα καρύδια και το λάδι από καρύδια συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει το στρες και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως η άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών από την ανάπτυξη μέσα στο σώμα. Έτσι, οι ερευνητές δοκίμασαν αν τα καρύδια βοηθάνε σε κάποιες ασθένειες και ειδικά στην υπέρταση.

Στη μελέτη συμμετείχε μια ομάδα από 22 υγιείς ενήλικες με αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων έκαναν δίαιτα ώστε να δουν πώς επηρεάζουν τα τρόφιμα την πίεση του αίματός τους. Παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν καρύδια και λάδι τη διάρκεια της μελέτης είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεση του αίματος και χαμηλότερη πίεση που προκαλούνταν από το στρες.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα καρύδια και το λάδι από καρύδια μειώνουν την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του στρες», δήλωσε ο Γ. Sheila ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής της biobehavioral υγείας στο τροφοδοτικό και συγγραφέας της μελέτης. "Αυτό είναι σημαντικό επειδή δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις πιέσεις στην καθημερινή ζωή μας. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η διαιτητική αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει τους οργανισμούς μας να απομακρύνουν καλύτερα το στρες."

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη καρυδιών στη διατροφή των ασθενών βελτίωσε διάταση των αρτηριών και την αγγειακή υγεία. Μαζί, καρύδια και λάδι παρουσίασαν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς, τη μείωσαν τόσο τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγές της ιστορίας αυτής περιλαμβάνουν:

http://www.healingfoodreference.com/walnuts.html

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-10/ps-wwo100110.php

http://www.naturalnews.com/029955_walnuts_blood_pressure.html # ixzz1mG0EMZdW
Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr