Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Συγκαλιέργεια δένδρων με την καρυδιά.



Η συγκαλιέργεια δένδρων με την καρυδιά όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα για αμφότερα τα δένδρα αλλά εχει και μια σειρά απο ευεργετικά αποτελέσματα πάμε όμως να τα δούμε ενα - ενα.

Δεν θέλουν ήλιο. Ηλιοφάνεια θέλουν...Παντού βλέπω οδηγίες σε φυτά και δένδρα: Θέλει, πολύ ήλιο. Θέλει, πολύ ήλιο. Θέλει, πολύ ήλιο.
Στην πράξη όμως βλέπω ότι αυτό είναι λάθος.
Δεν βλέπω να θέλουν ήλιο. Ηλιοφάνεια θέλουν.
Και η ηλιοφάνεια είναι κάτι διαφορετικό.
Πολλοί φοβούνται να φυτέψουν άλλα δένδρα ανάμεσα στις καρυδιές τους, γιατί νομίζουν ότι οι καρυδιές θα τους κρύψουν τον ήλιο και δεν θα έχουν παραγωγή.
Το δοκιμάσατε φίλοι μου;
Τι σας στοιχίζει να το δοκιμάσετε;
Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται εκεί που υπάρχουν δένδρα μαζί κάτω από τις καρυδιές.
Στην φωτογραφία βλέπουμε μια μανταρινιά η οποία το καλοκαίρι είναι σκεπασμένη πλήρως από την καρυδιά που βλέπουμε να έχει απλώσει τα κλαδιά της από πάνω της. Από την ανατολή και δύση του ηλίου έχει κτήρια.

Έτσι ο ήλιος δεν την βλέπει ουσιαστικά αλλά έχει κανονική ηλιοφάνεια.
Εχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και φωτογραφίες απο συγκαλιέργεια εσπεριδοειδών με καρυδιές, αυτό που θα αναζητήσω άμεσα είναι την σιγκαλιέργεια πυρινόκαρπων με την καρυδιά, μέχρι τότε όμως δείτε προσεκτικά τα επιχειρήματα που αναφέρω παρακάτω γιατί χρείζουν μεγάλης προσοχής και περεταίρω έρευνας.

Το ότι καλύπτουν τα φύλα των ψηλών δένδρων τα φύλα των δένδρων που βρίσκονται πιο χαμηλά δεν σημαίνει ότι είναι στα σκοτεινά τα δένδρα που είναι κάτω.
Η παραγωγή του δένδρου είναι άριστη χωρίς να λιπαίνεται και χωρίς να ραντίζεται για φυτοπροστασία.
Προφανώς τα πουλιά που είναι σε πιο ψηλό επίπεδο από την λεμονιά είναι ενοχλητικά για έντομα όπως ο φυλοκνίστης που καταστρέφει τα φύλα των εσπεριδοειδών.
Λάβετε υπ όψιν σας επίσης ότι δεν χρειάζονται πολλά σκαψίματα για τα δένδρα που είναι κάτω από καρυδιά γιατί το επιφανειακό ριζικό σύστημα της καρυδιάς κάνει μια επιφανειακή κάλυψη του εδάφους και δεν αφήνει αρκετό χώρο στα αγριόχορτα.
Την λίπανση επίσης αναλαμβάνει η καρυδιά αφού με τα φύλα που ρίχνει κάθε χειμώνα κάνει ένα καταπληκτικό αφράτο χούμο για να φάνε τα δένδρα που είναι κοντά της.
Το ακόμα πιο σημαντικό εδώ είναι ότι το καλοκαίρι όσο ζέστη και να κάνει επειδή δεν αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος, το χούμο έδαφος παραμένει έτσι η οργανική ουσία είναι δραστήρια και διαθέσιμη για τα δένδρα που την χρειάζονται τόσο πολύ το καλοκαίρι.
Έτσι το έδαφος συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται και το ισοζύγιο με θρεπτικά στοιχεία του εδάφους είναι πάντα θετικό για τα δένδρα, ενώ γίνεται αρνητικό για τα αγριόχορτα.
  

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΤΟ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ, ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

Η επιστημονική βιβλιογραφία (Sams and Flore, 1982; Hancock et al., 1992) αναφέρει την αρνητική επίδραση της ψηλής θερμοκρασίας στη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών.
Γενικά (Fernandez and Pritts, 1994; Percival et al., 1996) θερμοκρασίες γύρω στους 25 οC είναι κατάλληλες για βέλτιστη φωτοσύνθεση και αύξηση των περισσότερων φυτών και δένδρων.

Οι Fernandez and Pritts (1994) παρατήρησαν ότι ο ρυθμός φωτοσύνθεσης μειώνεται αντί ν αυξάνεται, με την άνοδο της θερμοκρασίας στους 40 οC…

Και ακόμα χειρότερα η παραγωγή οξυγόνου μειώνεται αντί ν αυξάνεται στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Prive et al. (1997) και ο ο Stafne et al. (2001) βρήκαν για φυτά τους υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού του άνθρακα (net carbon exhange rates) σε θερμοκρασίες περίπου 26 οC.

Άρα η ζέστη γεννά ζέστη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην έξαρση του αντί να προκαλεί υπερδιέγερση στα απροστάτευτα φυτά και δένδρα που μπορούν να το μειώσουν τα αδρανοποιεί.!!! Έως και του σημείου που μπορεί να τα καταστρέψει τελείως...

Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, και δεν επικαλούμε υποθέσεις αλλά σοβαρές επιστημονικές μελέτες. Ο κόσμος είναι παραπληροφορημένος και σ αυτό τον τομέα, ενώ οι έρευνες υπάρχουν τα ΜΜΕ και τα σχολεία δεν κάνουν τον κόπο να δώσουν απλές οδηγίες για το πώς λειτουργούν τα φυτά.
Την συγκαλιέργεια για την αλληλοπροστασία και συνεργασία σ όλα τα επίπεδα ενώ την γνωρίζουν οι αρχαίοι Έλληνες οι σύγχρονοι την αγνοούν.

Δηλαδή με απλά λόγια αν δεν προσέξουμε και δεν ασχοληθούμε σοβαρότερα με την συγκαλιέργεια εκεί που η φυσική μηχανή για την ψύξη της γης θα πρέπει να δουλέψει για να μας προστατέψει κάνει μπαμ και κλατάρει…έγινα κατανοητός;

Οπότε όταν τα φυτά και τα δένδρα μας είναι εκτεθειμένα ολη μέρα, απευθείας στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, περισσότερες πιθανότητες έχουν να αναστείλουν τις λειτουργίες τους (όπως κάθε ζωντανός οργανισμός) παρά να λειτουργούν κανονικά.
Έτσι προστατευμένα τα δένδρα μας από την απευθείας έκθεση στον καυτό μεσογειακό ήλιο, ολη την μέρα, κοντά ή κάτω από ψηλότερα δένδρα όπως καρυδιές, δεν υστερούν σε απόδοση, μια και το φως της μέρας όπως διαχέεται παντού και αντανακλάται είναι αρκετό για τις φωτοσυνθετικές τους λειτουργίες. Παράλληλα η θερμοκρασία μειώνεται πράγμα που επίσης είναι ευεργετικό για όλους.
Όταν έχουμε 40 οC υπο σκιάν, πόσο έχουν τα ευαίσθητα φύλλα των δένδρων μας με την απευθείας έκθεση στον ήλιο όλη την μέρα;

Έτσι λοιπόν οι στερεότυπες οδηγίες του τύπου "θέλει πολύ ήλιο" για τα περισσότερα φυτά και δένδρα των  μεσογειακών λαών, ίσως είναι μια παπαγαλία της μετάφρασης δοκιμίων από χώρες του βορά που ο ήλιος και ο αέρας της ατμόσφαιρας ίσως δεν είναι τόσο καυτά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Φωτογραφία που μας έστειλε ο φίλος του σιτε
Παπαδάκης Ευάγγελος (Απομαρμά / Κρήτης)
Δείχνει οτι το ξινόδενδρο που βρίσκεται κοντά στις καρυδιές
Είναι φορτωμένο καρπούς.

Τι έχετε να χάσετε για να το δοκιμάσετε κύριοι;

Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις με δοκιμές γίνανε.

Και εδώ θυμηθείτε ότι δεν έχετε να ανακαλύψετε κάτι καινούριο.
Η συγκαλιέργια είναι γνωστή και απαραίτητη για την αρμονική εξέλιξη του βιολογικού κύκλου, που φτιάχνει υγιή φυτά και δένδρα, με λιγότερα έως καθόλου φάρμακα και λιπάσματα.
Η καλλιεργητική δουλειά σας γίνεται πολύ πιο απλή, τα προϊόντα που παράγετε χαρίζουν υγεία και είναι πλούσια σε συστατικά για όποιον τα καταναλώνει.
Και δεν έχει καμιά σημασία αν δεν είστε εσείς οι ίδιοι οι καταναλωτές των προϊόντων σας, να θυμάστε ότι και εσείς κάποιων άλλων τα προϊόντα καταναλώνετε.
Αν όλοι μας πράττουμε το σωστό πάμε και στον σωστό δρόμο.
Απλά χρειάζεται να ψάξετε, να ρωτήσετε τους παλιούς, να σκεφτείτε και να δοκιμάσετε.
Μην στέκεστε στις συμβουλές του γεωπόνου σαν την μόνη σας βοήθεια.
Εδώ πρέπει να σκεφτείτε ότι τον γεωπόνο τον πληρώνετε όποτε αρρωσταίνουν τα φυτά σας και όχι για να μην αρρωσταίνουν. Αν πληρώνατε το γεωπόνο σας για να μην αρρωσταίνουν τα φυτά και να μην χρειάζονται λιπάσματα ούτε πολύ φροντίδα ίσως τότε άλλα να έλεγε και οι σχολές ίσως άλλες έρευνες να έκαναν.
Και δεν σας είπα να εμπιστεύεστε οποιονδήποτε και ειδικά κάποιον άσχετο η τυχάρπαστο.
Να εμπιστευτείτε την φύση σας λέω και ν ανοίξετε τα μάτια σας στα παραδείγματα που σας δείχνουν τον σωστό δρόμο.
Επιμένω να ψάξετε και να δοκιμάσετε και στην συνέχεια να κάνετε τα αποτελέσματα των ερευνών σας κτήμα όλων.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κοιτούν τον θεό στα μάτια και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.





Οι μανταρινιές και τα ξυνόδενδρα στ αριστερά του δρόμου έχουν φυτευτεί ταυτόχρονα και εχουν την ίδια ηλικία.
Βλέπουμε ότι μόνο η μανταρινιά που είναι κάτω από την καρυδιά έχει μεγάλη ανάπτυξη, είναι υγιέστερη από όλες και έχει πολύ καρποφορία.
Στην φωτογραφία δυστυχώς μόλις έχουν μαζευτεί τα μανταρίνια.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Φτιάξτε φυσικά λιπάσματα (χούμο) δωρεάν για τις καλλιέργειες σας από τα φύλλα και το χώμα της καρυδιάς


Σας άρεσε ο τίτλος; Στην πραγματικότητα χρησιμοποίησα την λέξη "λιπάσματα" αλλά για να το ξεκαθαρίσω από την αρχή αν τροφοδοτείτε με χούμο την γη σας χρειάζεστε λίγα ή καθόλου λιπάσματα. Το χούμο δεν είναι λίπασμα.! Το ΧΟΥΜΟ είναι η καλύτερη και η πιο φυσική και αγνή τροφή για φυτά και δένδρα. Αν τώρα σας αρέσει καλύτερα προχωρήστε με προσοχή στην ανάγνωση του άρθρου μια και το θέμα της συμβολής της απο χιλιάδες χρόνια Ελληνικότατης καρυδιάς καθώς και του γνωστού από την αρχαία Ελλάδα χούμο είναι απαραίτητα για την σωστή καλλιέργεια και όχι μόνο.

Πρώτα από όλα επειδή όταν αναφέρομαι στο χούμο οι περισσότεροι άνθρωποι με ρωτούν τι είναι αυτό; Θα συγκεντρώσω μερικές απαραίτητες γνώσεις όσο μπορώ πιο περιληπτικά για το χούμο και για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητος είναι για τις καλλιέργειες και την υγεία:

ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, 

ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ, 

ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ, 

ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, 

ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ.

Αυτό που είναι απαραίτητο για την σωστή θρέψη φυτών και δένδρων δεν είναι οι ορμόνες και τα συνθετικά, χημικά λιπάσματα της βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα έχουν βάλει στο μυαλό τόσο του καλλιεργητή όσο και του γεωπόνου, αλλά ένα φυσικό συστατικό που λέγετε ΧΟΥΜΟ.

Το Χούμο είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα το πόσο απαραίτητο είναι στην καλλιέργεια. 

Αν δεν γνωρίζετε για το χούμο είναι πολύ σημαντικό να μάθετε περισσότερα μια και στην πραγματικότητα είναι η βάση της υγείας της φύσης γενικότερα.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό είναι πολλά, ενδεικτικά αναφέρω:

Προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση, την νέκρωση, την απόπλυση του απο τα θρεπτικά συστατικά και το χώμα.

Χωρίς χούμο το ωφέλιμο χώμα απομακρύνεται από την στεριά προς την θάλασσα και σ εμάς μένουν τα βράχια για να φυτεύει το δασαρχείο πεύκα.!! και στο τέλος οι Έλληνες να παίρνουν μια καμένη γη...

Στην πραγματικότητα το Χούμο είναι το αφράτο καλλιεργήσιμο έδαφος το οποίο είναι πλούσιο σε συστατικά, γεμάτο ζωή και ωφέλιμους αερόβιους μικροοργανισμούς που καταπολεμούν τους αναερόβιους παθογόνους και δίνουν τροφή σε φυτά και δένδρα τα οποία με την σειρά τους παράγουν καρπούς γεμάτους υγεία για μας και τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς στην γη.

Γενικά το έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία (ΧΟΥΜΟ) είναι σκουρόχρωμο και ποτέ ανοιχτόχρωμο π.χ. σκούρο καφέ. Όσο πιο αφράτο είναι στεγνό -σε σημείο του να σκάβεται με το χέρι και όχι με οποιοδήποτε εργαλείο- τόσο πιο πλούσιο είναι σε ΧΟΥΜΟ.

Στην πραγματικότητα έτσι έπρεπε να είναι κάθε καλλιεργήσιμο έδαφος, μια και στην Αρχαία Ελλάδα ΧΟΥΜΟ έλεγαν το καλλιεργήσιμο έδαφος η το χώμα από το καλλιεργήσιμο έδαφος.


Για να καταλάβουμε λοιπόν καλύτερα είναι ανάγκη ο άνθρωπος να φροντίζει να διατηρεί ζωντανό το καλλιεργήσιμο έδαφος και η ίδια η καρυδιά με την παρουσίας της αλλά και άλλα μεγάλα φυλλοβόλα δένδρα που ταιριάζουν και καλλιεργούνται ανάμεσα στην όποια καλλιέργεια και εκμετάλλευση κάνουμε στην γη μας βοηθούν στην συνεχή ανανέωση της οργανικής ουσίας που οδηγεί τον φυσικό εμπλουτισμό του εδάφους με χούμο.

Το έδαφος αν δεν φροντίζεται και δεν καλλιεργείται έχει σαν αποτέλεσμα σιγά - σιγά να νεκρώνεται (όπως νεκρώνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί μέσα σ αυτό), να ελαττώνεται η οργανική ουσία (δηλαδή οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί) και να γίνεται μια άχρηστη λάσπη που σιγά - σιγά εξαφανίζεται και αυτή αφήνοντας πίσω της μόνο άγονα βράχια.

Έτσι λοιπόν εκεί που σήμερα βλέπετε καμένη γη και άγονα βράχια στην ταλαιπωρημένη Ελληνική επαρχία κάποτε ίσως ήταν τα κτήματα των προγόνων μας, τα οποία με διάφορες μεθοδεύσεις το "Ελληνικό" κράτος και οι υπάλληλοι του, φρόντισαν οι ιδιοκτήτες τους να εγκαταλείψουν και να στοιβαχτούν στις μεγαλουπόλεις.

Αυτά ίσως τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εσάς οι κύριοι του δασαρχείου που κρατούν μακριά τους Έλληνες από την γη τους με την πρόφαση της προστασίας των δασών.

Ενώ έπρεπε να προτρέπουν για το αντίθετο, μια και η παραγωγή οξυγόνου και η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις πάνω σε έδαφος γεμάτο χούμο παρα από τις μικρές πευκοβελόνες των πεύκων πάνω στα βράχια που περιμένουν την επόμενη πυρκαγιά.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει αρκεί ν αναφέρω ότι σε άλλες γειτονικές μας χώρες το κράτος φυτεύει φυσικές και παραγωγικές καρυδιές στις άκρες εκεί που ανοίγει νέους δρόμους, όταν στην Ελλάδα φυτεύουν πεύκα.!!! Τους καρπούς των καρυδιών αυτών μαζεύουν οι φτωχοί πολίτες της χώρας και έχουν τροφή και ένα μικρό εισόδημα από αυτό όταν στην Ελλάδα ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες για την τροφή τους.
ΟΠΟΙΟΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ...ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ...

Η καλλιεργήσιμη γη θα κάνει την Ελλάδα παράδεισο και όχι τα πεύκα του δασαρχείου.

ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ, Η ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ Η ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΧΟΥΜΟ.
Αλλα επειδή το "Πόσο Ελληνικό και πόσο δημόσιο είναι το “Ελληνικό Δημόσιο”, υπάλληλοι του οποίου είναι οι γνωστοί δασοφύλακες και άλλοι "δημόσιοι" λειτουργοί, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο ξεκινά από το 1833 που έφεραν οι δανειστές και δυνάστες μας ένα παιδί-υπάλληλο τους για βασιλιά της Ελλάδας σας παραπέμπω να διαβάσετε περισσότερα αλλού:
Read more at: http://kataggelies.com/kataggelies/?page_id=668
και συνεχίζω στο θέμα μου

Η φυσική καρυδιά λόγο του ότι γίνεται μεγάλο δένδρο έχει μια τεράστια ποσότητα μεγάλων, πλατιών και λεπτών φύλλων που ρίχνει κάθε χειμώνα στο έδαφος.

Αυτά τα φύλα φτιάχνουν ένα στρώμα στην γη που κρατά υγρασία και βοηθάει στο να μην στραγγίζει το έδαφος ανάμεσα στα ποτίσματα από τις βροχές. Χωρίς τα φυλλοβόλα δένδρα συχνά το έδαφος νεκρώνεται και μένει μια αδρανείς λάσπη που είναι σκληρή σαν πέτρα το καλοκαίρι.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΓΡΟΥ ΧΟΥΜΟ
Πάμε τώρα σε μερικούς εύκολους μεθόδους παραγωγής δωρεάν χούμο με τα φύλα και το χώμα της καρυδιάς.

Σε ένα βαρέλι με βρόχινο νερό κατα προτίμηση (Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα θα έχουμε και αν το νερό είναι από απόβλητα της κουζίνας η νερό από πηγάδια κ.τ.λ. Απλά το βρόχινο νερό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ εύκολο να το μαζέψουμε το χειμώνα από τις υδροροές των σπιτιών, είναι ελαφρύ, γεμάτο αέρια -βλέπε άζωτο- και ιδιαίτερα ωφέλιμο στην καλλιέργεια, γι' αυτό το βάζω σαν πρώτη σας επιλογή).

Ρίχνουμε μέσα στο νερό αρκετά ξερά φύλλα καρυδιάς. (προφανώς κάνουν ξερά φύλα από όλα τα φυτά και δένδρα, ιδιαίτερα τα φυλλοβόλα που μας δίνουν απλόχερα αυτό το ευεργετικό υλικό έτοιμο -κάθε φθινόπωρο έως την άνοιξη).
Δεν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες από φύλλα -προσπαθώ να εξασφαλίσω τους πόρους που θα με βοηθήσουν να έχω τα κατάλληλα μηχανήματα για να κάνω σχετικές έρευνες για τις ποσότητες και τις αναλογίες, αλλά μέχρι τότε βασισθείτε και στις δικές σας εκτιμήσεις και δοκιμές καθώς και στις γνώσεις των παλιών γεωργών που χρησιμοποιούσαν αυτή την μέθοδο πριν πολιορκηθούν από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.
Συνιστώ τα φύλλα καρυδιάς, γιατί τα πειράματα που κάνω είναι με την καρυδιά, η οποία σίγουρα έχει κάποια γνωστά ευεργετήματα, ενώ τα φύλλα της είναι μεγάλα και πολύ λεπτά πράγμα που διευκολύνει σημαντικά την όλη διαδικασία.

Το υγρό χούμο που θα φτιάξετε είναι διαθέσιμο για χρήση από την πρώτη στιγμή που το νερό χρωματίζεται και σκουραίνει έντονα.
Αφαιρούμε υγρό χούμο προσεκτικά από το βαρέλι και συμπληρώνουμε με νερό ώστε γρήγορα να αναπληρώνεται αυτό που αφαιρέσαμε.

Ασφαλώς οι προτάσεις σας παρακάτω είναι απαραίτητες για τον εμπλουτισμό του άρθρου.

Το νερό αυτό με τα σάπια ξερά φύλλα, σε λίγο χρόνο θα αρχίσει να χρωματίζεται ελαφρά προς το σκούρο καφέ η το χρώμα που εχει ο κάστανο και θα γίνεται όλο και πιο σκούρο.

Κάτι που μου έκανε επίσης εντύπωση ήταν ότι το νερό αυτό ενώ είναι γεμάτο σάπια φύλλα και τροφή για ωφέλιμους μικροοργανισμούς, φυτά και δένδρα, δεν έκανε τα γνωστά σκουλήκια, βδέλλες, γυρίνους κ.α. που κάνει το νερό από σκουπίδια, βρομόνερα και κοπριά.

Με αυτό το νερό μπορούμε να ποτίζουμε το έδαφος γύρω από τα δένδρα μας η το έδαφος το οποίο θέλουμε να ζωντανέψουμε ενισχύσοντας το με χούμο. Μετατρέποντας το ίδιο το έδαφος σε χούμο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να εισχωρούν βαθιά στο έδαφος και κυρίως στο υπέδαφος.
Έτσι αφ ενός δεν είναι εύκολο να τρώγονται και να σπαταλιόνται από τα επιφανειακά αγριόχορτα με το ρηχό ριζικό σύστημα και έτσι δίνει ευεργετικά, μακροχρόνια αποτελέσματα.
Επίσης έτσι το έδαφος και η πολύτιμη θρεπτική οργανική ουσία δεν καταστρέφονται το ίδιο γρήγορα από την καλοκαιρινή ζέστη που νεκρώνει -αφυδατώνοντας τον- περισσότερο τον επιφανειακό φλοιό της γης.

Είναι σημαντικό εδώ να κατανοήσουμε ότι το υγρό χούμο στο πέρασμα του προς το υπέδαφος τροφοδοτεί όλο το χώμα που θα βρεί στην διαδρομή του, με ωφέλημα συστατικά και το ανανεώνει, φτιάχνοντας την συνοχή του, κάνοντας το να κρατά τα νερά της βροχής και να μην κάνει νεροφαγώματα και σκασίματα. 

Σε λίγους μήνες θα ανεβάσω φωτογραφίες από λεμονιές που ποτίζω με χούμο από φύλλα καρυδιάς και μέχρι σήμερα σε μόλις 2-3 μήνες έχουν δείξει μια εντυπωσιακή ανθοφορία και βλάστηση, περιμένω την καρπόδεση για να έχω πιο σίγουρα αποτελέσματα και θα επανέλθω με φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι τότε εκμεταλλευτείτε τα νερά της βροχής και τα φύλα του χειμώνα που υπάρχουν παντού γύρω μας και κάντε τις δικές σας δοκιμές στέλνοντας αντίστοιχα και τις δικές σας παρατηρήσεις.

Εκτός από το υγρό χούμο που προανέφερα είναι επίσης εύκολο να φτιάξουμε στερεό χούμο η να βρούμε έτοιμο.
Ένας επίσης απλός τρόπος είναι να μαζέψουμε φύλλα καρυδιάς και απο άλλα φυλλοβόλα δένδρα, το φθηνόπορο.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο βαρέλι τρύπιο από κάτω και ανοικτό από επάνω ώστε να βρέχονται τον χειμώνα και να φεύγει το νερό (ακόμα καλύτερα το νερό που θα φεύγει να το κρατάμε κάπου η να πηγαίνει άμεσα στα δένδρα η το χώμα που θέλουμε να βελτιώσουμε). Έτσι την άνοιξη στο βαρέλι η στα βαρέλια μας (τα οποία μπορεί και να είναι πολλά διασκορπισμένα μέσα στο κτήμα μας) θα βρούμε καταπληκτικό στερεό χούμο, (φυτόχωμα). Εναλλακτικά στο βαρέλι μπορούμε να πετάξουμε καθαρίσματα από τον κήπο μας, αποφάγια τα οποία αλλιώς θα πήγαιναν στα σκουπίδια μολύνοντας το περιβάλλον, κοπριά κ.α. υλικά. Όμως φροντίζουμε αν συμπληρώσουμε και άλλα υλικά να μην έχουν χονδρά μεγάλα κομμάτια π.χ. κλαδιά γιατί αυτά δεν θα έχουν χουμοποιηθεί μέχρι την άνοιξη.

Και πάντα το φυτόχωμα που βρίσκουμε κάτω από την καρυδιά και είναι τρυφερό, σκουρόχρωμο είναι άμεσα διαθέσιμο προς χρήση μόνο του η με πρόσμιξη με άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά.

Ενώ γενικά ο χώρος εδώ απευθύνεται στους ερασιτέχνες καλλιεργητές συμπληρωματικά αναφέρω κάποιες γνώσεις που νομίζω πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

Εμείς οι ίδιοι ως καταναλωτές έχουμε κάνει μεγάλη ζημιά στην αγροτική μας παραγωγή.
Εμείς έχουμε οδηγήσει σε κάποιο βαθμό στην καταστροφή του εδάφους και ανοίξαμε την πόρτα στην βιομηχανία λιπασμάτων που έχουν πλημμυρίσει την Ελληνική επαρχία.

Απ άκρη σε άκρη της Ελλάδας όπου πηγαίνω βλέπω βουνά τα λιπάσματα ακόμα και σε μινι μάρκετ, βενζινάδικα κ.τ.λ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.


Πως το καταφέραμε αυτό;
Με την έλλειψη γνώσεων μας για το τι αγοράζουμε.
Κοιτάμε να βρούμε αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά, όλα στο ίδιο συνήθως μεγάλο μέγεθος κ.τ.λ. Αυτό οδήγησε τους παραγωγούς να κάνουν τα κτήματα τους εργοστάσια και ο παράγοντας φύση παραγκωνίζεται γιατί τα φυσικά τρόφιμα στο σύνολο τους δεν είναι τόσο μεγάλα, δεν είναι τόσο γλυκά, δεν είναι τόσο καθαρά στον φλοιό τους. Αλλά είναι καθαρά, αγνά, ενεργειακά και ωφέλημα στο ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ τους.

Αν πάμε πάνω από την Ελλάδα δεν τα γνωρίζουν τα λιπάσματα που έχουν καταστρέψει την χώρα μας, ενώ για το χούμο γνωρίζουν όλοι. Στην Ελλάδα συμβαίνει το ανάποδο.

Το ότι εξάγουμε σε χώρες όπως Ρωσία π.χ. τρόφιμα τα οποία παράγουν και οι ίδιες αλλά με φυσικό τρόπο π.χ. φράουλες, Ροδάκινα, κεράσια κ.α. είναι γιατί ακόμα δεν ξέρουν στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών που πάνε τα προϊόντα μας ότι τα δικά μας τρόφιμα είναι βιομηχανοποιημένα και τα κτήματα μας έχουν γίνει εργοστάσια, έτσι νομίζουν ότι είναι με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργούν τα δικά τους αλλά τα δικά μας γίνονται μεγαλύτερα, γλυκύτερα, πιο γυαλιστερά από τα δικά τους λόγο κλίματος κ.α..

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό το χάλι που υπάρχει εδώ σ αυτό το βαθμό και αυτός που μπορεί να το αλλάξει αυτό είναι ο ίδιος ο καταναλωτής.


Κάποτε στο εξωτερικό θα μάθουν γι αυτό που γίνεται εδω...
κοιτάξτε την Ελληνική επαρχία...

Αυτές οι παλέτες που βλέπετε εδω δεν είναι οικοδομικά υλικά...
Είναι λιπάσματα για να φτιάξουν τους καρπούς που καταναλώνουμε αψεγάδιαστους...
Είναι όμως πράγματι αψεγάδιαστοι... η μήπως τα κριτήρια μας θέλουν επαναξιολόγηση.



Αυτά τα χημικά κατασκευάσματα δεν τα είδα πουθενά στον κόσμο.
Σταματούν τα λιπάσματα άραγε στο δένδρο ή μήπως περνάνε στα νερά της Ελλάδας;
Σταματούν
τα λιπάσματα στο δένδρο ή περνάνε και στους καρπούς που τρώμε;


Σήμερα είχα μια συνέντευξη με ένα φίλο γεωπόνο που ζούσε στην Σκοτία...
Μου είπε λοιπόν ότι οι άνθρωποι εκεί κάνουν οικιακά κομπόστ
τα απορρίμματα της κουζίνας ακόμα και στις πόλεις
και το λίπασμα δεν το ξέρουν...


Προτιμάμε τα Ελληνικά προϊόντα όταν είναι αγνά και δικαιολογούν την καλή τους φήμη.
Δεν φοβόμαστε τα φρούτα όταν δεν είναι καλοσχηματισμένα και έχουν σημάδια στο εξωτερικό τους.
Το μέγεθος δεν είναι πάντα το κριτήριο γιατί μπορεί να γίνουν και μεγάλοι οι καρποί όταν τους αραιώνουν και ποτίζουν το δένδρο.
Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε περισσότερο για το περιεχόμενο αυτών που καταναλώνουμε και να μην αρκούμαστε στην εμφάνιση που κάποιες φορές ξεγελάει.

Ευχαριστώ
Παύλος Κριαράς
Ερευνητής δημοσιογράφος

Δείτε περισσότερα στις ακόλουθες πηγές:
http://www.frelectra.gr/pdf/sessiongr/Session22.pdf

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΚΑΝ: Καρύδια Πεκάν η παραμύθια Πεκάν;

ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΕΚΑΝ
"ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ,"

"ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΗΣΥΧΟΣ"
"ΚΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ"

Αν κάποιος φίλος σας είπε ότι επένδυσε η ότι αξίζει εσείς να επενδύσετε σε (Καρυδιές Πεκάν, Ρογδιές κ.α. δένδρα με μυθικές αποδόσεις και εκπλυκτικά συστατικά), θάμνους (Ιποφαές), σαλιγκάρια ή ακόμα χειρότερα δένδρα στην Αφρική για μελλοντική υλοτόμηση κ.α. αξίζει να διαβάσετε το άρθρο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ και να το συγκρίνετε με ότι πληροφορίες γίνανε τα εφαλτήρια στον φίλο σας να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση. Ίσως βρείτε αρκετές ομοιότητες με ότι θα δείτε παρακάτω.

Του Παύλου Κριαρά
ΠΗΓΉ: http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_3816.html

Είναι θλιβερό που κάθε τόσο κάνουν πρωτοσέλιδο τα ΜΜΕ εντυπωσιακούς τίτλους για καλλιέργειες που υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις.

Όπως κάνανε τα ΜΜΕ και με το να σπρώξουν τον κόσμο στο χρηματιστήριο, στον υπερδανεισμό και άλλα πολλά, έτσι κάνουν τώρα και με το θέμα αυτό των μικρότερων και κατα την γνώμη μου -ίσως επισφαλών επενδύσεων- σπρώχνοντας τον κόσμο μαζικά να νομίζει ότι από εκεί θα δει φως.

Το έχω δει πολλές φορές, το βλέπω τώρα και για την καρυδιά ΠΕΚΑΝ και θλίβομαι.!

Τους τελευταίους μήνες του 2011 βλέπω να έχει γεμίσει ο τύπος και τα ΜΜΕ γενικότερα με ειδήσεις που λένε ότι οι καρυδιές Πεκάν αποδίδουν στα 15 χρόνια 70 -120 κιλά / δένδρο και μάλιστα απο γεωπόνο (που έτσι τώρα που βάλαμε και τον ειδικό το δέσαμε το γλυκό).
"Αποδόσεις που κυμαίνονται από 1.500 έως και 4.000 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται η καλλιέργεια του αιωνόβιου δέντρου πεκάν. Οι αποδόσεις των δέντρων του πεκάν -όπως μας επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- κυμαίνονται από 70-120 κιλά σε ηλικία 15 ετών"
http://www.kastoria.gr/

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία ΜΑΚΙΝ την οποία φαίνεται να έχουν σημαία τους τα περισσότερα άρθρα κατάλαβα ότι αυτό που είναι το μεγαλύτερο εφαλτήριο είναι ότι τα καρύδια Πεκάν σπάνε πολύ ευκολότερα από τα Ελληνικά τα οποία συνήθως θέλουν υπομονή και καλή παρέα για να σπάνε λίγα - λίγα όταν τα καταναλώνουμε στα σπίτια μας, δύσκολα σπάνε αυτοματοποιημένα με μηχανήματα.

Και ποιά είναι η εταιρεία ΜΑΚΙΝ; Μια εταιρεία στον Βόλο που εχει μηχανήματα που σπάνε καρύδια...η οποία εχει συμφέρον καλλιέργειες όπως την καρυδιά πεκάν που σπάει με μηχανήματα γιατί το ντόπιο δεν...  

Ασφαλώς είναι θεμιτό να υπάρχουν και ποικιλίες στην χώρα μας που να δίνουν δουλειά σε εταιρείες που βιομηχανοποιούν το καρύδι και ένα παραπάνω όταν αυτές ασχολούνται και με εξαγωγές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Όμως επειδή λίγο το έψαξα και ρώτησα παραγωγούς σε άλλες χώρες δεν βλέπω τις αποδόσεις αυτές να τις πλησιάζουν ούτε κατα προσέγγιση.

Γι αυτό λοιπόν απλά καλό είναι να μην αρκούμαστε στις ειδήσεις που το τόσο το κάνουν ΤΟΣΟ και κρύβουν πίσω τους μικρά η μεγάλα συμφέροντα. Να τις επιβεβαιώνουμε.

Βρήκα επίσης ένα συμπαθέστατο παραγωγό στην στερεά Ελλάδα που συγκέντρωσε πολλές καρυδιές Πεκάν.

Φωτογραφίες που είδα από το κτήμα του με την πρώτη προσέγγιση τα δένδρα του δεν μου δείχνουν να βγάζουν ούτε 40 κιλά όταν δημοσιεύματα που διαβάζω γράφουν για έως 400 κιλά απόδοση / δένδρο.!!!
"Κρατηθείτε: Ένα δέντρο καρυδιά πεκάν μπορεί να παράξει (σε κάθε καλλιεργητική περίοδο) έως και 400 κιλά! Παραγωγή πραγματικά αστρονομική!"
taxydromos.gr


Όταν ρώτησα πόσο μπορεί να κάνει ένα νεαρό φυτό Πεκάν μου πέσανε τα αυτιά όταν άκουσα την απάντηση.!!! 30 εως 40 ευρώ / γυμνόριζο φυτό…

Απλά απαράδεκτο για ένα κλαδί που δεν κοστίζει υπο κανονικές συνθήκες πάνω από 3-4 ευρώ…

Τα παρουσιάζουν εξωτικά Βραζιλιάνικα, στην συνέχεια Αμερικάνικα και στο τέλος έρχονται απο την Κύπρο...

Σίγουρα πρέπει να φέρουμε στην Ελλάδα περισσότερες εμπορικές ποικιλίες καρυδιάς, αλλά προσοχή στα παραμύθια της καρυδιάς, γιατί μου φαίνονται ίδια με τα παραμύθια της Χαλημάς...

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την παρακάτω φωτογραφία που είναι μια τυπική καρυδιά πεκάν θα δείτε ότι η καρποφορία της δεν είναι μεγαλύτερη από την καρποφορία της κανονικής δικής μας καρυδιάς.

Οι καρποί πεκάν δεν έχουν μεγαλύτερο βάρος, αντιθέτως μάλιστα είναι κατα πολύ ελαφρύτεροι, 7-8 γρ οι Πεκάν, 10-30 γρ οι καρποί της κανονικής καρυδιάς.

Τα δένδρα της καρυδιάς Πεκάν δεν γίνονται μεγαλύτερα από τα δικά μας αλλά και από οποιαδήποτε άλλη καρυδιά παγκοσμίως.

Τότε πως λοιπόν αυτές οι παραμυθένιες αποδόσεις;;;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 400 ΚΙΛΑ ΚΑΡΠΟΥ / ΧΡΟΝΟ
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΣΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ




ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΠΕΚΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΥΔΙΩΝ ΠΕΚΑΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ν ΑΡΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ - ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ Θ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΠΕΚΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΡΥΔΙΩΝ ΠΕΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ Σ ΑΝΤΑΜΕΊΨΕΙ ΚΑΛΑ. (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΟΣΟ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ).
 



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.. ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΑ ΕΠΙΚΛΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ, ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΕΙΣ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΡΑΒΔΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΚΛΑΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥ)  ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ…


ΕΝΤΑΞΗ ΤΟ ΦΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΕ 30-40 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΑΚΙ ΠΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ (ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΓΥΜΝΟΡΙΖΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ 3-5 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΦΥΤΟ), ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΙΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;


ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Παρασύρουν τον κόσμο αποκρύπτοντας σημαντικές τεχνικές δυσκολίες και χαρακτηριστικά, όπως ότι τα περισσότερα δένδρα πεκάν έχουν διετές κύκλο παραγωγής. Δηλαδή την μια χρονιά έχουν καρποφορία και την άλλη λιγότερο ή τίποτα. Επίσης θέλει γνώσεις για να συνδυάσεις τους σωστούς επικονιαστές και τα σωστά δένδρα στο κάθε κλίμα, έδαφος κ.α. για να έχεις και αυτή την λίγη τελικά παραγωγή που θα έχεις.

Με τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν του μυθικού δένδρου πεκάν που δεν χρειάζεται καν νερό γι αυτήν την υποτιθέμενη υπερπαραγωγή σε ζεστά και υγρά κλίματα θα ήταν η Αφρική, η Βραζιλία και όλες οι τροπικές περιοχές, οι πρώτες υπερπαραγωγικές χώρες και όχι η Αμερική που αυτή την στιγμή παράγει μέχρι και 95% της παγκόσμιας ζήτησης .!!!

Όλοι νομίζουν ότι είναι καλυμμένοι πίσω από αυτά τα ψέματα και τις υπερβολές μέχρι να επέμβει κάποιος εισαγγελέας και τότε θα δούμε αν τελικά αυτά ευσταθούν και αν έχουν να επιδείξουν αυτά που γράφουν, έως τότε όλοι εμείς θα είμαστε έρμαιο της ενημέρωσης που πάντα υπόσχεται τεράστια μελλοντικά κέρδη, ζητώντας σου να αγοράσεις σήμερα υπηρεσίες η προϊόντα σε αστρονομικές τιμές.
Απλά σας αναφέρω ότι το θέμα κινείται και πάλι από την Αμερική (και εγώ όπου ακούω Αμερική στρίβω) στην συνέχεια περνά μέσω Κύπρου χωρίς να φαίνεται η Κύπρος και επειδή έχουν περάσει χωρίς να διερευνηθούν πολλά τέτοια δημοσιεύματα στα Ελληνικά ΜΜΕ τα οποία υπόσχονται τεράστια μελλοντικά κέρδη παίρνοντας σου σήμερα μεγάλα ποσά πουλώντας σου πανάκριβα κάτι πολύ φθηνό, θα ασχοληθώ με επιμέρους άρθρο γύρω από αυτό το θέμα και θα ψάξω ένα - ένα προσεκτικά και θα διατυπώσω τις ενστάσεις μου όπου νομίζω ότι χρίζουν τουλάχιστον διερεύνηση όπως προανέφερα από κάποιον νομικό.
Περιλυπτικά ομως αναφέρω μερικά απο αυτά: 

  • Φτιάξτε σαλιγκάρια και σαλιγκαροτροφεία (αυτοί όμως και μόνο αυτοί πρέπει να σου πουλήσουν την καταπλυκτική ποικιλία η τις τροφές τους, που στην συνέχεια αγοράζουν τα παραγόμενα σαλιγκάρια σε τιμές πολύ πάνω απο την αγορά)
  • Αγοράστε δένδρα στην Αφρική για να πάρετε μετά απο πολλά - πολλά χρόνια υπερκέρδη. (Σου ζητούν να φυτέψουν για λογαριασμό σου δένδράκιΑ στην Αφρική προς 15 ευρώ! ΤΟ ΈΝΑ! και σου λένε οτι ισως θα πάρεις συνολικό καθαρό κέρδος 20ετίας: 599,25 €/ δένδρο" ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΗΛΑΔΗ 4.000%! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΥΚΤΙΟ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΣΕΝΑ.
  • Φυτά η δένδρα των οποίων ο μελοντικός παραγόμενος χυμός και φρούτα θα αγοραστούν πανάκριβα αλλά πρέπει εσύ ν αγοράσεις σήμερα τα πανάκριβα δένδρα τους (και μονο απο αυτούς). π.χ. Ρόγδιές, ιπποφαές.
 Και ολα βαζίζονται στο ίδιο ακριβώς μοτίβο και είναι γραμμένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο:
«Τεράστια μελλοντικά κέρδη με υπερπαραγωγή από άγονα εδάφη, ζητώντας σου να αγοράσεις σήμερα υπηρεσίες η προϊόντα σε αστρονομικές τιμές» 

Για να εστιάσουμε λοιπόν στο θέμα: Η Αμερική που έχει και περίπου το 80-95% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών πεκάν και ελπίζω να σας λέει κάτι αυτό...(Δεν το εχει η Βραζιλία, δεν το εχει η Αφρική αλλά η αγέρωχη Αμερική, από όπου προφανώς και ξεκινάνε τα άρθρα αυτά με τα δυσθεώρητα νούμερα...) Φανταστείτε λοιπόν η καρυδιά σας πεκάν να ρίχνει μόνη της τους μικρούς και εύθραυστους αυτούς καρπούς της από 40 μέτρα ύψος στο ξερό σαν πέτρα έδαφος...τι θα μαζεύετε απο κάτω ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΑΣΙ...

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ;


Δειτε όμως ολόκληρο το άρθρο για την καρυδιά πεκάν εδω, με μερικά δικά μου σχόλια και εύλογες απορίες (ενα απο αυτά τα δεκάδες άρθρα που υπόσχονται πλούτο χωρίς κόπο):
taxydromos.gr
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Από τη Βραζιλία… στο Στεφανοβίκειο
(Ψάχνοντας το περισσότερο βρήκα οτι τα δένδρα έρχονται απο την Κύπρο την οποία όμως Κύπρο δεν αναφέρουν πουθενά για να μην κλείσουν τα στόματα τους οι θαμώνες...)

2011-03-13
Πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικοί κάθε φορά, οι ξηροί καρποί από πολλούς καταναλώνονται κατά κόρον, τόσο συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας, όσο και ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι' αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας.
Ποικιλίες ξηρών καρπών και η προέλευση ακόμα περισσότερων από το εξωτερικό. Ποιος θα φανταζόταν όμως ότι τα καρύδια πεκάν ή αλλιώς Hickoy «πατρίδα» των οποίων είναι η Βραζιλία και κύρια καλλιεργητική χώρα οι ΗΠΑ θα καλλιεργούνταν και στην Μαγνησία; Καρύδια βραζιλιάνικα από το τόπο μας λοιπόν και συγκεκριμένα από το Στεφανοβίκειο!
Ο 75χρονος Γιώργος Μακρής, συνταξιούχος δάσκαλος, είναι ο πρώτος και ένας από τους ελάχιστους ακόμα παραγωγούς πεκάν στην Ελλάδα. Πριν από περίπου 10 χρόνια αποφάσισε να πρωτοπορήσει ξανά – ήταν από τους πρώτους στην περιοχή της Μαγνησίας που καλλιέργησε φιστίκια Αιγίνης και πλέον διατηρεί συνολικά 56 στρέμματα (!) – φυτεύοντας 47 δέντρα σε πέντε στρέμματα στο Στεφανοβίκειο.
«Μου άρεσε από πάντα να ασχολούμαι με τα αγροτικά και με τις καλλιέργειες και μάλιστα τις παράξενες», αναφέρει ο κ. Μακρής. «Κάποια στιγμή είδα ένα ντοκιμαντέρ για τα καρύδια πεκάν, που στην όψη του μοιάζει με ένα μεγάλο βελανίδι, έψαξα στο ίντερνετ και τώρα έχω φτάσει εδώ που βλέπετε». (Η δύναμη των ΜΜΕ!)
Δεν χρειάζεται νερό
δεν καταστρέφεται από τον καιρό!
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες ενώ δεν χρειάζεται και μεγάλη ποσότητα νερού.
Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής τα δέντρα πεκάν δεν καίγονται ούτε από το κρύο αλλά ούτε και από τις πολλές ζέστες ωστόσο το μοναδικό πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσει κανείς είναι πως δεν θα έχουν επαρκή καρποφορία αν είναι πολύ βροχερό το καλοκαίρι.
«Επειδή τα καρύδια πεκάν είναι μια καλλιέργεια τροπική που σημαίνει ότι θέλει ζέστες και επειδή εδώ δεν έχουμε τόσες πολλές αν βρέξει ή δεν κρατήσει πολύ η καλοκαιρινή περίοδος τότε μπορεί η καρποφορία να έχει πρόβλημα αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Μακρής.
Μέσα στο Μάρτιο είναι η καλύτερη εποχή για τον εμβολιασμό των καρυδιών πεκάν, ενώ είναι και μια καλλιέργεια που απαιτεί ελάχιστο νερό. Ακόμα σημαντικότερο το γεγονός πως στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων!
«Εδώ και δέκα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει μόνο ένα μηκυτοκτόνο και αυτό όταν είδα ότι χρειάζεται. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ακόμα και βιολογική», τονίζει ο κ. Μακρής!
Υπόσχεται σημαντικά κέρδη
(ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ: ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΦΥΤΑ 30-40 ΕΥΡΩ / ΓΥΜΝΟΡΙΖΟ!!! ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ 7 ΕΥΡΩ ΑΣΠΑΣΤΟ.!!!. ΑΥΤΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ...)
«Αν κάποιος καλλιεργεί συστηματικά για παράδειγμα 47 δέντρα πεκάν όπως έχω εγώ, τότε θα μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πλούσιο». Αυτό είπε ο κ. Μακρής όταν τον ρώτησα για τα κέρδη από μια καλλιέργεια πεκάν.
«Είναι μια πλούσια καλλιέργεια και πιστεύω ότι αποτελεί το μέλλον για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε αρκετούς τόνους καρύδια πεκάν, γιατί όχι να τους παράγουμε εμείς;» αναρωτιέται.
Η καρυδιά πεκάν μπαίνει σε καρποφορία από τον 4ο – 5ο χρόνο μετά τη φύτευσή της στον οπωρώνα. Οι μεγάλες της αποδόσεις επιτυγχάνονται από δέντρα ηλικίας πέραν των 10-15 χρόνων. Η παραγωγική ζωή του δέντρου υπολογίζεται πάνω από 100 χρόνια και στις ΗΠΑ αναφέρονται περιπτώσεις δέντρων ηλικίας πάνω από 150 χρόνια με πολύ ικανοποιητική παραγωγή.
Κρατηθείτε: Ένα δέντρο καρυδιά πεκάν μπορεί να παράξει (σε κάθε καλλιεργητική περίοδο) έως και 400 κιλά! Παραγωγή πραγματικά αστρονομική!
Βέβαια αστρονομικά μπορούν να είναι και τα κέρδη καθώς τα καρύδια πεκάν πωλούνται προς 5-6 ευρώ το κιλό με το κέλυφος, ενώ μόνο η ψίχα ξεκινά από 7 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10!
(ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΡΩΤΙΣΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΣΠΑΣΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑ 7 ΕΥΡΩ, ΑΣ ΟΨΕΤΕ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ)
Επίσης σε σχετική εκγυκλοπαίδεια που ανέτρεξα αναφέρεται οτι:
"the trees do not bear nuts until they are about five or six years old. For another five years, they do not bear enough nuts to be profitable. Only after the trees are about 20 years old does the owner receive full return on the investment." Δηλαδή το δένδρο αρχίζει να καρποφορεί στον 5-6ος χρόνο και φτάνει την καλύτερη του απόδοση στα 20 χρόνια... όπως δηλαδή η φυσιολογική καρυδιά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, πράγμα φυσιολογικό για ενα αιονόβιο δένδρο και αυτα τα χαρακτηριστικά δεν το κάνουν κακό δένδρο. Αρα και πάλι έχει σημασία το πόσο φορτώνεται με καρπούς το κάθε κλαδί και πόσο βάρος μπορεί να έχει το κάθε καρύδι...
Το να βλέπουμε μόνο ψηλά μπορεί να σκοντάψουμε χαμηλά.
Hard Landing... εχουν απαντήσει λοιπόν στο άρθρο αυτό οι προγόνοι μου ως εξής:
"ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΥΓΟ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ" και προσθέτω εγώ με την σειρά μου: Ναι στην καρυδιά πεκάν αλλά προσγειωμένα γιατί απογειωθήκαμε...
και συνεχίζει το άρθρο ως εξής:
Κόστος καλλιέργειας
Το κάθε δενδρύλλιο κοστίζει για να το προμηθευτεί κανείς από 35 έως 40 ευρώ, ωστόσο ο κ. Μακρής προσφέρει σε όποιον το επιθυμεί τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τη δυνατότητα να εμβολιάσει τα δέντρα για να μην αναγκαστούν να πληρώσουν το κόστος αγοράς.

«Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να του δώσω καρπούς να τους φυτέψει και στη συνέχεια μόλις αρχίσει να ξεπετάγεται το δέντρο να έρθει να το εμβολιάσουμε, γιατί αλλιώς θα παραμείνει άγριο», επισημαίνει ο κ. Μακρής.
Τα δέντρα πεκάν μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 40 μέτρα ύψος (ΟΧΙ 100;)– ο κ. Μακρής τα διατηρεί σε μικρό ύψος – ενώ σε κάθε κλαδί μπορούν να βγούνε μέχρι και 9-10 καρύδια. Πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 11 μέτρων το ένα από το άλλο και αυτό γίνεται ακριβώς επειδή έχουν μεγάλο μέγεθος.
(Σχόλιο: Για να καταλάβετε την εικόνα των μεγεθών που οι γράφοντες απλόχερα ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά δείτε ενα τριώροφο κτήριο που είναι περίπου 10 μέτρα και ένα εξαώροφο αντίστοιχα, το οποίο είναι περίπου 20 μέτρα και θα καταλάβετε καλύτερα την διαφορά της θεωρίας από την πράξη.)

Καρύδια… όπως ελαιόλαδο
Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία.
Το πεκάν έχει λεπτό κέλυφος και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και στυφή και έχει ωραίο άρωμα.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια πεκάν αναφέρουν ότι δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο! Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά των καρυδιών σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Μαζί με όλα τα παραπάνω αυτό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καρύδια είναι ότι τα καρύδια πεκάν είναι ίσως τα μόνα καρύδια που μπορεί να ανοίξει κάποιος χωρίς καρυοθραύστη, παράγεται λάδι πλούσιο σε ακόρεστα για τις σαλάτες αλλά και αλεύρι για τα γλυκίσματα.
ΙΝΦΟ
· Καταγωγή καρυδιάς πεκάν: Βραζιλία
· Παραγωγή καρυδιών: Στεφανοβίκειο
· Θερμίδες καρυδιών: 200 ανά 28 γραμμάρια
· Τα καρύδια περιέχουν:
-Βιταμίνη Β1 που βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών περιφερειακών νεύρων και αποφυγή στρες
-Βιταμίνη Α που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μολύνσεις
-Βιταμίνη Β2 που διαφυλάσσει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών
-Μια πλούσια που περιέχει καρύδια πεκάν ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο χολολιθίασης στις γυναίκες
-Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Μερικές ακόμα ετυμολογικές ανακρίβειες:
Αν κάνει κάποιος τον κόπο να κοιτάξει το λεξικό, η λέξη "Hickory" δεν μεταφράζεται «πατρίδα» αλλά «καρύα» η
«αγριοκαρυδιά». Στην εγκυκλοπαίδεια γράφει ευκρινώς ότι η λέξη «Καρύα» που είναι και η ρίζα της καρυδιάς διεθνώς ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
"Trees in the genus Carya (from Ancient Greek κάρυον "nut") are commonly known as hickory"
http://en.wikipedia.org/wiki/Hickory
Ακόμα και στα Ρώσικα (που η Ρωσία -τεράστια
χώρα και μεγάλος παραγωγός σε καρύδια- γειτνιάζει με την Ασία και όχι με την Ελλάδα) η καρυδιά λέγεται "грецкий орех" "γκρετσικα ριχε" μετάφραση: "Ο καρπός από την Ελλάδα" και όχι από την Ασία...
Οι ξένοι παραδέχονται το αυταπόδεικτο ελληνικό όνομα και την προέλευση της καρυδιάς παγκοσμίως.
Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας...

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ (ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ).
ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ , ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ , ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ.

ΠΑΥΛΟΣ ΚΡΙΑΡΑΣ

ΚΑΙ ΑΝ ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ
http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_3816.html


Παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για καρύδια και ξηρούς καρπούς

Από την εταιρεία “Μακιν ξηροί καρποί” στον Βόλο δανειζόμαστε την κάτωθι ενημέρωση για την παγκόσμια αύξηση στην ζήτηση των ξηρών καρπών συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε την παγκόσμια ζήτηση σε αμυγδαλόψιχα (διότι δεν βρήκαμε αντίστοιχο πίνακα ειδικά για τα καρύδια). Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί όπως τα αράππικα φιστίκια, τα κελυφωτά φιστίκια τύπου Αιγίνης και η καρυδόψιχα.



     Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας είναι οι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργεια ξηρών καρπών και κυρίως της καρυδιάς που είναι γνωστό ότι καλλιεργείται αποτελεσματικά στην χώρα μας από την αρχαιότητα.

. Δεν είναι τυχαίο ότι η ποιότητα των ποικιλιών που παράγονται στον Ελλαδικό χώρο είναι ανώτερη του εξωτερικού ενώ όταν υπάρχει προσεκτική περιποίηση των δέντρων αυτή συνοδεύεται και από μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα ανά δέντρο ή στρέμμα.

Πηγή: http://www.makin.gr

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Φυτέψτε καρυδιές για φυσική λίπανση εδάφους

Οι καρυδιές φτιάχνουν ένα παχύ στρώμα από φύλλα τον χειμώνα που εμποδίζει τα ζιζάνια και αγριόχορτα, ενώ αυξάνεται η οργανική ουσία του εδάφους και διατηρούν το έδαφος υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το στρώμα των φύλλων κάνει ένα μονωτικό στρώμα επιφανειακά του εδάφους κάτω από την καρυδιά και δεν αφήνει το έδαφος να παγώσει, βοηθά την ωφέλιμη ζωή να αναπτυχθεί και να δραστηριοποιηθεί. Το έδαφος να κρατά την σωστή υγρασία για μεγάλο διάστημα ακόμα και να φτάνει στους καλοκαιρινούς μήνες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ακόμα σταματά την απόπλυση του εδάφους από το χώμα του, φτιάχνοντας και διατηρώντας ένα παχύ στρώμα μαλακού εδάφους κάτω και γύρω από το δένδρο.

Προσέξτε ότι στα βουνά που ευδοκιμούν οι αυτοφυής καρυδιές δεν βλέπετε πέτρες κάτω από αυτές. Όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί φτιάχνουν ένα παχύ στρώμα από μαλακό φυτόχωμα και τις καλύπτουν.

Επίσης το έδαφος που θα πάρουμε κάτω από την καρυδιά είναι καλό και για να το βάζουμε στον λάκκο σε νεαρά φυτά που φυτεύουμε αλλά και για οποιεσδήποτε λιπάνσεις.

Τα φύλλα που στρώνονται το χειμώνα κάτω από την καρυδιά μέχρι το καλοκαίρι έχουν γίνει φυτόχωμα και είναι κατάλληλο πλέον για να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες καλλιέργειες.

Και πάντα παραμένει το καλύτερο υπόστρωμα για να φυτέψουμε καρύδια με φυσική σπορά.
Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να φυτέψουμε  τα καρύδια κατευθείαν κάτω από την καρυδιά (καρφώνουμε απλά τα καρύδια μέσα στο έδαφος) και τα νεαρά φυτά που θα βγουν την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε μαζί με το χώμα τους οπουδήποτε.
(αρκεί τα καρύδια μας να μην έχουν περάσει από ξηραντήρια και έχουν καταστραφεί γενετικά)

Το έδαφος που θα πάρουμε κάτω από την καρυδιά μπορούμε να το αναμείξουμε με κοπριά, τύρφη, κομπόστ, άχυρο και πολλά άλλα συστατικά για να φτιάξουμε το κατάλληλο μίγμα για άλλες καλιέργειες.

Ακόμα καλύτερα όταν κάνουμε συγκαλλιέργεια της καρυδιάς με άλλα δένδρα, μια και ανάμεσα στις καρυδιές μπορούμε να έχουμε φυτέψει άλλα δένδρα των οποίων οι ρίζες πάνε πλάγια (συνιστούμε εσπεριδοειδή όπως λεμονιές όπου και αυτές ευδοκιμούν) και τα οποία ωφελούνται άμεσα και επιτόπου από την φυσική λίπανση του εδάφους γύρω από την καρυδιά.

Η συγκαλιέργεια της καρυδιάς με άλλα δένδρα δεν μας στερεί τίποτα από το ένα η το άλλο είδος.
π.χ. αν φυτέψουμε τις καρυδιές μας σε απόσταση 10 χ 10 τότε ανάμεσα στις καρυδιές μας έχει χώρο για να βάλουμε τις λεμονιές που προαναφέραμε.

http://karydies.blogspot.com/search/label/Συγκαλλιέργεια καρυδιάς





ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ (ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ): ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 ΤΟ MΠOΛΙAΣMA ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις είναι ανάγκη να μπολιαστεί η Καρυδιά, όπως είναι η περίπτωση της εξημέρωσης άγριων δέντρων και η περίπτωση να πολλαπλασιάσουμε μία εκλεκτή ποικιλία (κλωνοποιηση).

Δημιουργούμε δηλαδή την νέα καρυδιά από ένα κλαδί της υφιστάμενης και έτσι έχουμε τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια γινόταν ο πολλαπλασιασμός της καρυδιάς με φυσική αναπαραγωγή (σπορά καρπών) και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στην αγροτική επαρχία. Στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως η καρυδιά πολλαπλασιάζεται ακόμα με φυσική αναπαραγωγή (δηλαδή από καρύδια).

Στα σύγχρονα πλέον Ελληνικά φυτώρια σπάνια συναντάμε καρυδιές από σπόρο. Οι γεωπόνοι προτιμούν τις εμβολιασμένες για να εγγυώνται τα χαρακτηριστικά της μητρικής ποικιλίας, μέθοδος που πιθανών για τους επαγγελματίες να είναι η ασφαλέστερη. (συνυπολογίστε όμως ότι μόνο κατα ένα μέρος τα πράγματα εξαρτώνται από την μητρική καρυδιά. Σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά των νέων δένδρων θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις συνθήκες στις οποίες θα μεγαλώσει. Πολλές φορές δηλαδή οι εμβολιασμένες οι οποίες πολλά υποσχόμενες αποτυγχάνουν και οι φυσικά πολλαπλασιασμένες με σπορά καρπού "πιάνουν" γιατί προσαρμόζονται πιο εύκολα.). Αν λοιπόν φυτέψατε εμβολιασμένες καρυδιές από Γεωπόνο και δεν έπιασαν ή δεν αναπτύσσονται σωστά, πριν βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι δεν ευδοκιμούν οι καρυδιές στην περιοχή η στο κτήμα σας κάντε μια δεύτερη προσπάθεια με τον φυσικό πολλαπλασιασμό: (δείτε περισσότερα εδώ: http://karydies.blogspot.com/2012/01/opa.html)

Κατάλληλος τρόπος μπολιάσματος της καρυδιάς είναι ο λεγόμενος «αυλοειδής»

Με τον τρόπο αυτό, αντί να αφαιρεθεί ένα μάτι, όπως γίνεται στο μπόλιασμα με μάτι (ενοφθαλμισμός), αφαιρείται σε ένα μέρος του κλαδιού όλος ο φλοιός κυκλικά (σαν κύλινδρος).

Το μπόλιασμα αυτό είναι δυσκολότερο από τα άλλα μπολιάσματα, γι' αυτό χρειάζεται εξάσκηση του μπολιαστή για να επιτύχει.

Αλλά μπορούν να γίvoυv και τ'άλλα μπολιάσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Με κεντράδι –εγκεντρισμός, ο κάτω από το φλοιό στεφανίτης, και ακόμη το μπόλιασμα, με μισό σχίσιμο του ξύλου.

Για υποκείμενα της καρυδιάς χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες και υποποικιλίες της κοινής καρυδιάς (J. regia), αλλά και τα αμερικάνικα είδη (J. cinerea, J. nigra).

Για να γίνει το «αυλοειδές» μπόλιασμα το υποκείμενο και το μπόλι πρέπει να μην είναι μεγάλης ηλικίας αλλά νέα. να έχουν σχεδόν το ίδιο πάχος και να βρίσκονται στην εποχή που άρχισε η βλάστηση. (Να κυκλοφορούν οι χυμοί)

Αν το υποκείμενο είvαι πιο μεγάλο, τότε κόβουμε τον κορμό του ή ένα κλώνο του σε κάποιο ύφος και τον άλλο χρόνο κάνουμε το μπόλιασμα πάνω στα καινούργια κλαδιά.

Αλλά το μπόλι πρέπει να το πάρουμε από κλαδί ενός χρόνου που βρίσκεται στη βλάστησή του, κόβοντας το τμήμα που θα αποτελέσει τον «αυλό ή κύλινδρο» με μάτια που θα βρίσκονται στη μέση ή στη βάση του κλώνου.

Για να εκτελέσουμε αυτό το μπόλιασμα, χαράζουμε τον κλώνο που θα χρησιμεύσει για μπόλι οριζόντια σε δύο σημεία (πάνω και κάτω) και κυκλικά -σε κάποια απόσταση μεταξύ των χαραγμάτων- και που σ'αυτό το τμήμα που θα χρησιμεύσει για μπόλι, θα βρίσκονται 2-4 μάτια. Τότε στο πάνω τμήμα του κλώνου που χαράξαμε, αφαιρούμε τελείως τον φλοιό του. Έτσι με προσεκτικό στρίψιμο του χαραγμένου φλοιού τον τραβούμε προς τα πάνω και προς τα έξω και έχουμε το μπόλι «αυλό».

Από το διαλεγμένο υποκείμενο αφαιρούμε με τον ίδιο περίπου τρόπο τόσο φλοιό όσο είναι το ύφος του μπολιού και το εφαρμόζουμε στη γυμνή επιφάνεια του υποκείμενου κυκλικά πιέζοντας ελαφρά.

 Έπειτα το δένουμε όπως όλα τα μπόλια.

Από τους άλλους τρόπους μπολιάσματος που δεν συνηθίζουμε παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έχουμε τον υπόφλοιο Στεφανίτη τον με σχισμή για να βάλουμε κεντράδι.


ΠΗΓΗ:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιώργος Νάνος
Εργ. Δενδροκομίας.

Τέλος αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι:
Πολλοί γεωπόνοι για να προωθήσουν τις ποικιλίες που πουλάνε προβάλουν ένα σωρό εκπληκτικά πλεονεκτήματα που προφανώς δεν σκέφτηκαν μόνοι τους, αλλά πηγάζουν συνήθως κάπου στην μακρινή Αμερική. Έτσι καλό θα είναι να ψάξετε περισσότερο και αυτά που δεν φαίνονται από την αρχή όπως την τυχών ευαισθησία της συγκεκριμένης ποικιλίας καθώς και το ενδεχόμενο να αποδίδει αυτά που υπόσχεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες της Καλιφόρνιας οι οποίες τελικά να μην είναι ίδιες με τις δικές σας, άρα και οι αποδόσεις θα διαφοροποιηθούν.
Δηλαδή: Μην κοιτάτε μόνο το κέρδος αλλά και το τι πρέπει να κάνετε εσείς γι αυτό.

Δεν διαφωνούμε με το μπόλιασμα των δένδρων που άλλωστε είναι τέχνη γνωστή και χρήσιμη από την αρχαία Ελλάδα.
Ανησυχούμε απλά για τα χαρακτηριστικά που περνάνε πλέον οι οργανωμένοι παραγωγοί η όποιοι τυχόν βρίσκονται πίσω από αυτούς μια και σήμερα έχουν φτάσει όπως είναι γνωστό να τροποποιούν τα φυτά και τα δένδρα μας ώστε να έχουν ανάγκη συγκεκριμένα φάρμακα, (να είναι φιλάσθενα τα ίδια η να γίνονται φιλάσθενοι οι καταναλωτές) και γενικά να έχουν κρυφά χαρακτηριστικά που ίσως δεν είναι για το κοινό συμφέρον και της ποιότητας ζωής των καταναλωτών και των αγροτών, αλλά το συμφέρον κάποιων εταιρειών που κερδίζουν από την δική μας αρρώστια και την ταλαιπωρία.

Ο ποντικός το τυρί το βλέπει την φάκα δεν βλέπει...παρόλο που μπαίνει μόνος του μέσα σ αυτή.
 
Βλέπε περισσότερα εδώ:
Παράνομη η καλλιέργεια και αποθήκευση σπόρων ! Ο πιο επικίνδυνος νόμος στην ιστορία.
http://kogkalidis.blogspot.com/2011/02/blog-post.html


ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΜΕ ΣΠOPA:ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τα καρύδια σπέρνονται σε σπορεία αλλά και επί τόπου- στον οριστικό τους τόπο μέσα στο κτήμα. Αυτή η σπορά γίνεται κατά το Νοέμβριο ή κατά τον Μάρτιο. Τα καρύδια σπέρνονται σε λάκκους με διαστάσεις 30χ30 και στο ίδιο βάθος. Στους λάκκους αυτούς ρίχνεται καλό χώμα και σπέρνονται τα καρύδια σκεπασμένα σε βάθος από 0 έως 7 πόντων το μέγιστο.
Για να καταλάβουμε τον τρόπο ριζοβολίας του σπόρου της καρυδιάς ακόμα και να τ αφήσουμε στην επιφάνεια του εδάφους (αν δεν τα βλέπει ο ήλιος να τα ξεραίνει) βγάζουν ρίζα και φυτρώνουν στην γη.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΗ.
τα καρύδια προσανατολίζονται μόνα τους.
Εμείς το μόνο που έχουμε να φροντίσουμε είναι να μην είναι περασμένα από βιομηχανικά ξηραντήρια τα καρύδια που θα φυτέψουμε γιατί έχουν καταστρέψει τον καρπό και δεν φυτρώνει. Το επόμενο που έχει σημασία είναι να μην λασπώνει το χώμα που θα υπάρχει γύρω από τα καρύδια που χρησιμοποιούμε για σπορά. Ο λόγος είναι ότι αν έχουν πολύ υγρασία τα καρύδια μουχλιάζουν, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί. Γι αυτό είναι κατάλληλο το καρύδι να είναι αρχικά τοποθετημένο σε φυτόχωμα ώστε να διευκολυνθεί να ριζοβολήσει.
Κατάλληλο είναι το φυτόχωμα καρυδιάς. Το χώμα δηλαδή που έχουμε πάρει μόνοι μας κάτω από μια καρυδιά και έχει δημιουργηθεί από το σάπισμα των φύλλων της καρυδιάς. Αυτό το χώμα είναι πλούσιο σε συστατικά και διαπερατό από το νερό. Αν δεν λιάζονται μπορούμε να τ αφήσουμε και επιφανειακά, θα φυτρώσουν πανεύκολα.
Τα καρύδια σπέρνονται 2-3 μαζί και αφού βλαστήσουν διατηρούμε το καλύτερο και αφαιρούμε τα άλλα.

Στα Σπορεία ή Φυτώρια: Με τους συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας και σποράς, σπέρνεται ο σπόρος σε γόνιμο δουλεμένο τόπο. Εδώ όμως τα νεαρά δεντράκια δεν θα έχουν τις δυνατές ρίζες που έχουν σπαρεί επί τόπου σε στεγνό μέρος, γι 'αυτό και τα δέντρα αυτά μεταφυτεύονται σε γόνιμους τόπους. Πάντως πριν τη σπορά το πιο σωστό είναι να γίνεται προ βλάστηση των καρυδιών με τον τρόπο. της στωμάτωσης. Η σπορά γίνεται την άνοιξη όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς. Γίνεται σε αλέες. Ανοίγονται δηλαδή μικρά αυλάκια που θα απέχουν 30-40 πόντους και σε βάθος 6-7 πόντων. Μέσα στα αυλάκια τοποθετείται ο σπόρος σε αποστάσεις 40-50 πόντων και στο βάθος των 6-7 πόντων και σκεπάζεται με το χώμα των αυλακιών. Έτσι σπαρμένα καρύδια θα βλαστήσουν ύστερα από 15-20 ημέρες.
Τα νεαρά δεντράκια μεταφυτεύονται ύστερα από 1-2 χρόνια σε φυτώρια και σε μεγαλύτερες αποστάσεις (65-75 πόντους). Εκεί θα μείνουν 2-3 χρόνια και έπειτα φυτεύονται στον οριστικό τους τόπο.

ΠΗΓΗ:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιώργος Νάνος
Εργ. Δενδροκομίας
Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr