Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Μπορούν οι καρυδιές να σώσουν τον πλανήτη;

Μπορούν οι καρυδιές να σώσουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση;

Όλοι ξέρουμε ότι κάθε χρόνο φωτιές μειώνουν τις δενδροφυτεμένες περιοχές της Ελλάδος.
Μέχρι κάποια στιγμή ο πολύ κόσμος είχε πιστέψει ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται σε οικοπεδοφάγους, δηλαδή αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν μια δενδροφυτεμένη έκταση σε αστικά οικόπεδα.
Στην συνέχεια όμως οι συντονισμένες μαζικές φωτιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που καίγανε μαζικά τεράστιες εκτάσεις έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι άλλοι λόγοι βρίσκονται πίσω από τις φωτιές.
Όπως και να έχει και ανεξάρτητα από το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις φωτιές είναι σημαντικό να δούμε προσεκτικά ποιες επεκτάσεις έχει αυτό το γεγονός και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε όσο το δυνατόν από τις δυσμενείς δράσεις των πυρκαγιών.

Αυτό που σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρουμε είναι ότι ο τόπος μας (Η Ελλάδα) δεν είχε πάντα αυτή την μορφή που βλέπουμε σήμερα γεμάτη ξερή άγονη γη, σκληρό και νεκρό έδαφος, ελάχιστες βροχοπτώσεις κ.τ.λ. σε διαρκώς και μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει και σε άλλες γειτονικές χώρες σε πολύ μικρότερο βαθμό και έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό έχει πάρει πλέον τίτλο φαινόμενο του θερμοκηπίου και κάποιοι αντί να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπισή του έχουν δεσμεύσει με μακροχρόνια συμβόλαια τα λιγοστά εναπομείναντα δάση του πλανήτη και ετοιμάζονται σε λίγο να μας πουλάνε το οξυγόνο που θα καταναλώνουμε για την αναπνοή μας.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πιο σύνθετα από όσο νομίζαμε.

Μια ακόνια διάσταση πολύ σοβαρή με το γεγονός των πυρκαγιών είναι ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι βροχοπτώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και στην θέση τους πλέον έχουν αλματώδεις αύξηση εντόμων, ασθενειών και ζέστης.
Η λειψυδρία είναι επίσης ταυτόσημη με αυτό το γεγονός γιατί τα εδάφη πλέον δεν συγκρατούν νερό με αποτέλεσμα όταν βρέχει το νερό να κινείται με μεγάλη ταχύτητα  προς την θάλασσα και να μην ποτίζει και δροσίζει την γη όπως παλιά.

Οι καλοκαιρινές συχνές ωφέλιμες βροχοπτώσεις έχουν αντικατασταθεί με θεομηνίες. Δηλαδή δυνατοί άνεμοι η μια καταρρακτώδεις βροχή με χαλάζι που καταστρέφουν καλλιέργειες.

Και το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο Ελληνικό, οι βορειότερες χώρες που είχαν συχνές βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αγροτική τους παραγωγή εξαρτώταν και εξαρτάται από αυτές, πλέον αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί οι βροχές έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν και τα επιφανειακά νερά κατεβαίνουν σε μεγαλύτερα βάθη, τα πηγάδια να ξεραίνονται κ.τ.λ.

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση ότι τα πηγάδια είναι ιδιαίτερα ωφέλημα για κήπους και καλλιέργειες, πολύ πιο ωφέλημα από τις γεωτρήσεις, γιατί με ελάχιστο κόστος τόσο κατασκευής όσο και άντλησης των επιφανειακών νερών κάνουμε μια ωφέλιμη αναζωογόνηση του πράσινου ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα παντού.

Πάμε όμως να δούμε τι σχέση μπορεί να έχουν οι καρυδιές με όλα αυτά.

Οι καρυδιές είναι ωφέλημα και πολύ παραγωγικά μεγάλα, φυλλοβόλα δένδρα τα οποία δεν παράγουν μόνο τα ωφέλημα -όπως έχει αποδειχτεί- για την υγεία καρύδια αλλά και τεράστιες ποσότητες οξυγόνου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια και μόνο καρυδιά περίπου 15 ετών, μπορεί να παράγει οξυγόνο όσο περίπου 200-300 αντίστοιχης ηλικίας πεύκα.
Αυτό αποδεικνύεται αν αντιπαραβάλουμε την φωτοσυνθετική επιφάνεια των φύλων των δύο δένδρων η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στα φύλλα της καρυδιάς καθώς και η ποσότητα των φύλων στην καρυδιά είναι επίσης κατά πολύ μεγαλύτερη.
Το συνολικό ύψος της καρυδιάς σ αυτή την ηλικία έχει φτάσει επίσης πολύ ψηλότερα από τα αντίστοιχης ηλικίας πεύκα.
 
Στις βόρειες χώρες που δεν είναι ακόμα τόσο έντονο το φαινόμενο του θερμοκηπίου βλέπουμε οπουδήποτε κοιτάξει το μάτι μας, πολύ ψηλά φυλλοβόλα δένδρα.

Για λίγο μόνο αν σταθεί κάποιος κάτω από την σκιά τους θα καταλάβει ότι η λύση στην υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε αυτά τα δένδρα.
Εκτός από το ότι σκάβουν βαθιά την γη για να βρουν υγρασία, προστατεύουν το έδαφος ώστε να μην ξεραίνεται από την υπερθέρμανση του ημερήσιου ήλιου, αφήνοντας έτσι το φως να φτάσει στην βάση τους αλλά εμποδίζοντας το νέκρωμα του εδάφους και την μετατροπή του άγονη βραχώδης γη.

Σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι δεν φυτρώνει τίποτα κάτω από ψηλά φυλλοβόλα δένδρα όπως τις καρυδιές έχουμε πάρα πολλα άρθρα στην ειδική ενότητα για τις συγκαλιέργειες της καρυδιάς και τους τα αφιερώνουμε.

Τα δένδρα σχετίζονται μεταξύ τους και αλληλοβοηθούνται αρκεί εμείς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το μυαλό μας, ώστε να δούμε τους συνδυασμούς που όχι μόνο συζούν στον ίδιο χώρο με την καρυδιά αλλά και ωφελούνται από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr