Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΜΕ ΣΠOPA:ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τα καρύδια σπέρνονται σε σπορεία αλλά και επί τόπου- στον οριστικό τους τόπο μέσα στο κτήμα. Αυτή η σπορά γίνεται κατά το Νοέμβριο ή κατά τον Μάρτιο. Τα καρύδια σπέρνονται σε λάκκους με διαστάσεις 30χ30 και στο ίδιο βάθος. Στους λάκκους αυτούς ρίχνεται καλό χώμα και σπέρνονται τα καρύδια σκεπασμένα σε βάθος από 0 έως 7 πόντων το μέγιστο.
Για να καταλάβουμε τον τρόπο ριζοβολίας του σπόρου της καρυδιάς ακόμα και να τ αφήσουμε στην επιφάνεια του εδάφους (αν δεν τα βλέπει ο ήλιος να τα ξεραίνει) βγάζουν ρίζα και φυτρώνουν στην γη.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΗ.
τα καρύδια προσανατολίζονται μόνα τους.
Εμείς το μόνο που έχουμε να φροντίσουμε είναι να μην είναι περασμένα από βιομηχανικά ξηραντήρια τα καρύδια που θα φυτέψουμε γιατί έχουν καταστρέψει τον καρπό και δεν φυτρώνει. Το επόμενο που έχει σημασία είναι να μην λασπώνει το χώμα που θα υπάρχει γύρω από τα καρύδια που χρησιμοποιούμε για σπορά. Ο λόγος είναι ότι αν έχουν πολύ υγρασία τα καρύδια μουχλιάζουν, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί. Γι αυτό είναι κατάλληλο το καρύδι να είναι αρχικά τοποθετημένο σε φυτόχωμα ώστε να διευκολυνθεί να ριζοβολήσει.
Κατάλληλο είναι το φυτόχωμα καρυδιάς. Το χώμα δηλαδή που έχουμε πάρει μόνοι μας κάτω από μια καρυδιά και έχει δημιουργηθεί από το σάπισμα των φύλλων της καρυδιάς. Αυτό το χώμα είναι πλούσιο σε συστατικά και διαπερατό από το νερό. Αν δεν λιάζονται μπορούμε να τ αφήσουμε και επιφανειακά, θα φυτρώσουν πανεύκολα.
Τα καρύδια σπέρνονται 2-3 μαζί και αφού βλαστήσουν διατηρούμε το καλύτερο και αφαιρούμε τα άλλα.

Στα Σπορεία ή Φυτώρια: Με τους συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας και σποράς, σπέρνεται ο σπόρος σε γόνιμο δουλεμένο τόπο. Εδώ όμως τα νεαρά δεντράκια δεν θα έχουν τις δυνατές ρίζες που έχουν σπαρεί επί τόπου σε στεγνό μέρος, γι 'αυτό και τα δέντρα αυτά μεταφυτεύονται σε γόνιμους τόπους. Πάντως πριν τη σπορά το πιο σωστό είναι να γίνεται προ βλάστηση των καρυδιών με τον τρόπο. της στωμάτωσης. Η σπορά γίνεται την άνοιξη όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς. Γίνεται σε αλέες. Ανοίγονται δηλαδή μικρά αυλάκια που θα απέχουν 30-40 πόντους και σε βάθος 6-7 πόντων. Μέσα στα αυλάκια τοποθετείται ο σπόρος σε αποστάσεις 40-50 πόντων και στο βάθος των 6-7 πόντων και σκεπάζεται με το χώμα των αυλακιών. Έτσι σπαρμένα καρύδια θα βλαστήσουν ύστερα από 15-20 ημέρες.
Τα νεαρά δεντράκια μεταφυτεύονται ύστερα από 1-2 χρόνια σε φυτώρια και σε μεγαλύτερες αποστάσεις (65-75 πόντους). Εκεί θα μείνουν 2-3 χρόνια και έπειτα φυτεύονται στον οριστικό τους τόπο.

ΠΗΓΗ:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιώργος Νάνος
Εργ. Δενδροκομίας

3 σχόλια:

georgia είπε...

καλημερα!
μολις αρχισα να διαβαζω το blog σου και μου έδωσε πολλές χρησιμες πληροφορίες
Θα ήθελα, αν υπάρχει η δυνατότητα, να έχω αμεση επικοινωνία μαζί σου για περισσότερες πληροφοριες.
Σκοπευω να βάλω καρυδιές σε λιγη γη που έχω αλλά χρειζομαι βοήθεια δεν το έχω ξανακάνει...

Σ'ευχαριστώ
Γεωργία

Folk Music είπε...

το blogs σου το διάβασα σχεδόν όλο. έχεις γνώση και γνώμη.συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου.

Folk Music είπε...

το blogs σου το διάβασα σχεδόν όλο. γνώση και γνώμη. συγχαρητήρια

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr