Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΚΑΝ: Καρύδια Πεκάν η παραμύθια Πεκάν;

ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΕΚΑΝ
"ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ,"

"ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΗΣΥΧΟΣ"
"ΚΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ"

Αν κάποιος φίλος σας είπε ότι επένδυσε η ότι αξίζει εσείς να επενδύσετε σε (Καρυδιές Πεκάν, Ρογδιές κ.α. δένδρα με μυθικές αποδόσεις και εκπλυκτικά συστατικά), θάμνους (Ιποφαές), σαλιγκάρια ή ακόμα χειρότερα δένδρα στην Αφρική για μελλοντική υλοτόμηση κ.α. αξίζει να διαβάσετε το άρθρο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ και να το συγκρίνετε με ότι πληροφορίες γίνανε τα εφαλτήρια στον φίλο σας να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση. Ίσως βρείτε αρκετές ομοιότητες με ότι θα δείτε παρακάτω.

Του Παύλου Κριαρά
ΠΗΓΉ: http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_3816.html

Είναι θλιβερό που κάθε τόσο κάνουν πρωτοσέλιδο τα ΜΜΕ εντυπωσιακούς τίτλους για καλλιέργειες που υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις.

Όπως κάνανε τα ΜΜΕ και με το να σπρώξουν τον κόσμο στο χρηματιστήριο, στον υπερδανεισμό και άλλα πολλά, έτσι κάνουν τώρα και με το θέμα αυτό των μικρότερων και κατα την γνώμη μου -ίσως επισφαλών επενδύσεων- σπρώχνοντας τον κόσμο μαζικά να νομίζει ότι από εκεί θα δει φως.

Το έχω δει πολλές φορές, το βλέπω τώρα και για την καρυδιά ΠΕΚΑΝ και θλίβομαι.!

Τους τελευταίους μήνες του 2011 βλέπω να έχει γεμίσει ο τύπος και τα ΜΜΕ γενικότερα με ειδήσεις που λένε ότι οι καρυδιές Πεκάν αποδίδουν στα 15 χρόνια 70 -120 κιλά / δένδρο και μάλιστα απο γεωπόνο (που έτσι τώρα που βάλαμε και τον ειδικό το δέσαμε το γλυκό).
"Αποδόσεις που κυμαίνονται από 1.500 έως και 4.000 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται η καλλιέργεια του αιωνόβιου δέντρου πεκάν. Οι αποδόσεις των δέντρων του πεκάν -όπως μας επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- κυμαίνονται από 70-120 κιλά σε ηλικία 15 ετών"
http://www.kastoria.gr/

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία ΜΑΚΙΝ την οποία φαίνεται να έχουν σημαία τους τα περισσότερα άρθρα κατάλαβα ότι αυτό που είναι το μεγαλύτερο εφαλτήριο είναι ότι τα καρύδια Πεκάν σπάνε πολύ ευκολότερα από τα Ελληνικά τα οποία συνήθως θέλουν υπομονή και καλή παρέα για να σπάνε λίγα - λίγα όταν τα καταναλώνουμε στα σπίτια μας, δύσκολα σπάνε αυτοματοποιημένα με μηχανήματα.

Και ποιά είναι η εταιρεία ΜΑΚΙΝ; Μια εταιρεία στον Βόλο που εχει μηχανήματα που σπάνε καρύδια...η οποία εχει συμφέρον καλλιέργειες όπως την καρυδιά πεκάν που σπάει με μηχανήματα γιατί το ντόπιο δεν...  

Ασφαλώς είναι θεμιτό να υπάρχουν και ποικιλίες στην χώρα μας που να δίνουν δουλειά σε εταιρείες που βιομηχανοποιούν το καρύδι και ένα παραπάνω όταν αυτές ασχολούνται και με εξαγωγές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

Όμως επειδή λίγο το έψαξα και ρώτησα παραγωγούς σε άλλες χώρες δεν βλέπω τις αποδόσεις αυτές να τις πλησιάζουν ούτε κατα προσέγγιση.

Γι αυτό λοιπόν απλά καλό είναι να μην αρκούμαστε στις ειδήσεις που το τόσο το κάνουν ΤΟΣΟ και κρύβουν πίσω τους μικρά η μεγάλα συμφέροντα. Να τις επιβεβαιώνουμε.

Βρήκα επίσης ένα συμπαθέστατο παραγωγό στην στερεά Ελλάδα που συγκέντρωσε πολλές καρυδιές Πεκάν.

Φωτογραφίες που είδα από το κτήμα του με την πρώτη προσέγγιση τα δένδρα του δεν μου δείχνουν να βγάζουν ούτε 40 κιλά όταν δημοσιεύματα που διαβάζω γράφουν για έως 400 κιλά απόδοση / δένδρο.!!!
"Κρατηθείτε: Ένα δέντρο καρυδιά πεκάν μπορεί να παράξει (σε κάθε καλλιεργητική περίοδο) έως και 400 κιλά! Παραγωγή πραγματικά αστρονομική!"
taxydromos.gr


Όταν ρώτησα πόσο μπορεί να κάνει ένα νεαρό φυτό Πεκάν μου πέσανε τα αυτιά όταν άκουσα την απάντηση.!!! 30 εως 40 ευρώ / γυμνόριζο φυτό…

Απλά απαράδεκτο για ένα κλαδί που δεν κοστίζει υπο κανονικές συνθήκες πάνω από 3-4 ευρώ…

Τα παρουσιάζουν εξωτικά Βραζιλιάνικα, στην συνέχεια Αμερικάνικα και στο τέλος έρχονται απο την Κύπρο...

Σίγουρα πρέπει να φέρουμε στην Ελλάδα περισσότερες εμπορικές ποικιλίες καρυδιάς, αλλά προσοχή στα παραμύθια της καρυδιάς, γιατί μου φαίνονται ίδια με τα παραμύθια της Χαλημάς...

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την παρακάτω φωτογραφία που είναι μια τυπική καρυδιά πεκάν θα δείτε ότι η καρποφορία της δεν είναι μεγαλύτερη από την καρποφορία της κανονικής δικής μας καρυδιάς.

Οι καρποί πεκάν δεν έχουν μεγαλύτερο βάρος, αντιθέτως μάλιστα είναι κατα πολύ ελαφρύτεροι, 7-8 γρ οι Πεκάν, 10-30 γρ οι καρποί της κανονικής καρυδιάς.

Τα δένδρα της καρυδιάς Πεκάν δεν γίνονται μεγαλύτερα από τα δικά μας αλλά και από οποιαδήποτε άλλη καρυδιά παγκοσμίως.

Τότε πως λοιπόν αυτές οι παραμυθένιες αποδόσεις;;;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 400 ΚΙΛΑ ΚΑΡΠΟΥ / ΧΡΟΝΟ
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΣΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ




ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΠΕΚΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΥΔΙΩΝ ΠΕΚΑΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ν ΑΡΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ - ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ Θ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΠΕΚΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΡΥΔΙΩΝ ΠΕΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ Σ ΑΝΤΑΜΕΊΨΕΙ ΚΑΛΑ. (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΟΣΟ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ).
 



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.. ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΑ ΕΠΙΚΛΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ, ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΕΙΣ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΡΑΒΔΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΚΛΑΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥ)  ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ…


ΕΝΤΑΞΗ ΤΟ ΦΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΕ 30-40 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΑΚΙ ΠΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ (ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΓΥΜΝΟΡΙΖΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ 3-5 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΦΥΤΟ), ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΝΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΙΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;


ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Παρασύρουν τον κόσμο αποκρύπτοντας σημαντικές τεχνικές δυσκολίες και χαρακτηριστικά, όπως ότι τα περισσότερα δένδρα πεκάν έχουν διετές κύκλο παραγωγής. Δηλαδή την μια χρονιά έχουν καρποφορία και την άλλη λιγότερο ή τίποτα. Επίσης θέλει γνώσεις για να συνδυάσεις τους σωστούς επικονιαστές και τα σωστά δένδρα στο κάθε κλίμα, έδαφος κ.α. για να έχεις και αυτή την λίγη τελικά παραγωγή που θα έχεις.

Με τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν του μυθικού δένδρου πεκάν που δεν χρειάζεται καν νερό γι αυτήν την υποτιθέμενη υπερπαραγωγή σε ζεστά και υγρά κλίματα θα ήταν η Αφρική, η Βραζιλία και όλες οι τροπικές περιοχές, οι πρώτες υπερπαραγωγικές χώρες και όχι η Αμερική που αυτή την στιγμή παράγει μέχρι και 95% της παγκόσμιας ζήτησης .!!!

Όλοι νομίζουν ότι είναι καλυμμένοι πίσω από αυτά τα ψέματα και τις υπερβολές μέχρι να επέμβει κάποιος εισαγγελέας και τότε θα δούμε αν τελικά αυτά ευσταθούν και αν έχουν να επιδείξουν αυτά που γράφουν, έως τότε όλοι εμείς θα είμαστε έρμαιο της ενημέρωσης που πάντα υπόσχεται τεράστια μελλοντικά κέρδη, ζητώντας σου να αγοράσεις σήμερα υπηρεσίες η προϊόντα σε αστρονομικές τιμές.
Απλά σας αναφέρω ότι το θέμα κινείται και πάλι από την Αμερική (και εγώ όπου ακούω Αμερική στρίβω) στην συνέχεια περνά μέσω Κύπρου χωρίς να φαίνεται η Κύπρος και επειδή έχουν περάσει χωρίς να διερευνηθούν πολλά τέτοια δημοσιεύματα στα Ελληνικά ΜΜΕ τα οποία υπόσχονται τεράστια μελλοντικά κέρδη παίρνοντας σου σήμερα μεγάλα ποσά πουλώντας σου πανάκριβα κάτι πολύ φθηνό, θα ασχοληθώ με επιμέρους άρθρο γύρω από αυτό το θέμα και θα ψάξω ένα - ένα προσεκτικά και θα διατυπώσω τις ενστάσεις μου όπου νομίζω ότι χρίζουν τουλάχιστον διερεύνηση όπως προανέφερα από κάποιον νομικό.
Περιλυπτικά ομως αναφέρω μερικά απο αυτά: 

  • Φτιάξτε σαλιγκάρια και σαλιγκαροτροφεία (αυτοί όμως και μόνο αυτοί πρέπει να σου πουλήσουν την καταπλυκτική ποικιλία η τις τροφές τους, που στην συνέχεια αγοράζουν τα παραγόμενα σαλιγκάρια σε τιμές πολύ πάνω απο την αγορά)
  • Αγοράστε δένδρα στην Αφρική για να πάρετε μετά απο πολλά - πολλά χρόνια υπερκέρδη. (Σου ζητούν να φυτέψουν για λογαριασμό σου δένδράκιΑ στην Αφρική προς 15 ευρώ! ΤΟ ΈΝΑ! και σου λένε οτι ισως θα πάρεις συνολικό καθαρό κέρδος 20ετίας: 599,25 €/ δένδρο" ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΗΛΑΔΗ 4.000%! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΥΚΤΙΟ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΣΕΝΑ.
  • Φυτά η δένδρα των οποίων ο μελοντικός παραγόμενος χυμός και φρούτα θα αγοραστούν πανάκριβα αλλά πρέπει εσύ ν αγοράσεις σήμερα τα πανάκριβα δένδρα τους (και μονο απο αυτούς). π.χ. Ρόγδιές, ιπποφαές.
 Και ολα βαζίζονται στο ίδιο ακριβώς μοτίβο και είναι γραμμένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο:
«Τεράστια μελλοντικά κέρδη με υπερπαραγωγή από άγονα εδάφη, ζητώντας σου να αγοράσεις σήμερα υπηρεσίες η προϊόντα σε αστρονομικές τιμές» 

Για να εστιάσουμε λοιπόν στο θέμα: Η Αμερική που έχει και περίπου το 80-95% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών πεκάν και ελπίζω να σας λέει κάτι αυτό...(Δεν το εχει η Βραζιλία, δεν το εχει η Αφρική αλλά η αγέρωχη Αμερική, από όπου προφανώς και ξεκινάνε τα άρθρα αυτά με τα δυσθεώρητα νούμερα...) Φανταστείτε λοιπόν η καρυδιά σας πεκάν να ρίχνει μόνη της τους μικρούς και εύθραυστους αυτούς καρπούς της από 40 μέτρα ύψος στο ξερό σαν πέτρα έδαφος...τι θα μαζεύετε απο κάτω ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΑΣΙ...

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ;


Δειτε όμως ολόκληρο το άρθρο για την καρυδιά πεκάν εδω, με μερικά δικά μου σχόλια και εύλογες απορίες (ενα απο αυτά τα δεκάδες άρθρα που υπόσχονται πλούτο χωρίς κόπο):
taxydromos.gr
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Από τη Βραζιλία… στο Στεφανοβίκειο
(Ψάχνοντας το περισσότερο βρήκα οτι τα δένδρα έρχονται απο την Κύπρο την οποία όμως Κύπρο δεν αναφέρουν πουθενά για να μην κλείσουν τα στόματα τους οι θαμώνες...)

2011-03-13
Πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικοί κάθε φορά, οι ξηροί καρποί από πολλούς καταναλώνονται κατά κόρον, τόσο συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας, όσο και ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι' αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας.
Ποικιλίες ξηρών καρπών και η προέλευση ακόμα περισσότερων από το εξωτερικό. Ποιος θα φανταζόταν όμως ότι τα καρύδια πεκάν ή αλλιώς Hickoy «πατρίδα» των οποίων είναι η Βραζιλία και κύρια καλλιεργητική χώρα οι ΗΠΑ θα καλλιεργούνταν και στην Μαγνησία; Καρύδια βραζιλιάνικα από το τόπο μας λοιπόν και συγκεκριμένα από το Στεφανοβίκειο!
Ο 75χρονος Γιώργος Μακρής, συνταξιούχος δάσκαλος, είναι ο πρώτος και ένας από τους ελάχιστους ακόμα παραγωγούς πεκάν στην Ελλάδα. Πριν από περίπου 10 χρόνια αποφάσισε να πρωτοπορήσει ξανά – ήταν από τους πρώτους στην περιοχή της Μαγνησίας που καλλιέργησε φιστίκια Αιγίνης και πλέον διατηρεί συνολικά 56 στρέμματα (!) – φυτεύοντας 47 δέντρα σε πέντε στρέμματα στο Στεφανοβίκειο.
«Μου άρεσε από πάντα να ασχολούμαι με τα αγροτικά και με τις καλλιέργειες και μάλιστα τις παράξενες», αναφέρει ο κ. Μακρής. «Κάποια στιγμή είδα ένα ντοκιμαντέρ για τα καρύδια πεκάν, που στην όψη του μοιάζει με ένα μεγάλο βελανίδι, έψαξα στο ίντερνετ και τώρα έχω φτάσει εδώ που βλέπετε». (Η δύναμη των ΜΜΕ!)
Δεν χρειάζεται νερό
δεν καταστρέφεται από τον καιρό!
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες ενώ δεν χρειάζεται και μεγάλη ποσότητα νερού.
Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής τα δέντρα πεκάν δεν καίγονται ούτε από το κρύο αλλά ούτε και από τις πολλές ζέστες ωστόσο το μοναδικό πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσει κανείς είναι πως δεν θα έχουν επαρκή καρποφορία αν είναι πολύ βροχερό το καλοκαίρι.
«Επειδή τα καρύδια πεκάν είναι μια καλλιέργεια τροπική που σημαίνει ότι θέλει ζέστες και επειδή εδώ δεν έχουμε τόσες πολλές αν βρέξει ή δεν κρατήσει πολύ η καλοκαιρινή περίοδος τότε μπορεί η καρποφορία να έχει πρόβλημα αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Μακρής.
Μέσα στο Μάρτιο είναι η καλύτερη εποχή για τον εμβολιασμό των καρυδιών πεκάν, ενώ είναι και μια καλλιέργεια που απαιτεί ελάχιστο νερό. Ακόμα σημαντικότερο το γεγονός πως στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων!
«Εδώ και δέκα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει μόνο ένα μηκυτοκτόνο και αυτό όταν είδα ότι χρειάζεται. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ακόμα και βιολογική», τονίζει ο κ. Μακρής!
Υπόσχεται σημαντικά κέρδη
(ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ: ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΦΥΤΑ 30-40 ΕΥΡΩ / ΓΥΜΝΟΡΙΖΟ!!! ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ 7 ΕΥΡΩ ΑΣΠΑΣΤΟ.!!!. ΑΥΤΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ...)
«Αν κάποιος καλλιεργεί συστηματικά για παράδειγμα 47 δέντρα πεκάν όπως έχω εγώ, τότε θα μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πλούσιο». Αυτό είπε ο κ. Μακρής όταν τον ρώτησα για τα κέρδη από μια καλλιέργεια πεκάν.
«Είναι μια πλούσια καλλιέργεια και πιστεύω ότι αποτελεί το μέλλον για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε αρκετούς τόνους καρύδια πεκάν, γιατί όχι να τους παράγουμε εμείς;» αναρωτιέται.
Η καρυδιά πεκάν μπαίνει σε καρποφορία από τον 4ο – 5ο χρόνο μετά τη φύτευσή της στον οπωρώνα. Οι μεγάλες της αποδόσεις επιτυγχάνονται από δέντρα ηλικίας πέραν των 10-15 χρόνων. Η παραγωγική ζωή του δέντρου υπολογίζεται πάνω από 100 χρόνια και στις ΗΠΑ αναφέρονται περιπτώσεις δέντρων ηλικίας πάνω από 150 χρόνια με πολύ ικανοποιητική παραγωγή.
Κρατηθείτε: Ένα δέντρο καρυδιά πεκάν μπορεί να παράξει (σε κάθε καλλιεργητική περίοδο) έως και 400 κιλά! Παραγωγή πραγματικά αστρονομική!
Βέβαια αστρονομικά μπορούν να είναι και τα κέρδη καθώς τα καρύδια πεκάν πωλούνται προς 5-6 ευρώ το κιλό με το κέλυφος, ενώ μόνο η ψίχα ξεκινά από 7 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10!
(ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΡΩΤΙΣΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΣΠΑΣΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑ 7 ΕΥΡΩ, ΑΣ ΟΨΕΤΕ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ)
Επίσης σε σχετική εκγυκλοπαίδεια που ανέτρεξα αναφέρεται οτι:
"the trees do not bear nuts until they are about five or six years old. For another five years, they do not bear enough nuts to be profitable. Only after the trees are about 20 years old does the owner receive full return on the investment." Δηλαδή το δένδρο αρχίζει να καρποφορεί στον 5-6ος χρόνο και φτάνει την καλύτερη του απόδοση στα 20 χρόνια... όπως δηλαδή η φυσιολογική καρυδιά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, πράγμα φυσιολογικό για ενα αιονόβιο δένδρο και αυτα τα χαρακτηριστικά δεν το κάνουν κακό δένδρο. Αρα και πάλι έχει σημασία το πόσο φορτώνεται με καρπούς το κάθε κλαδί και πόσο βάρος μπορεί να έχει το κάθε καρύδι...
Το να βλέπουμε μόνο ψηλά μπορεί να σκοντάψουμε χαμηλά.
Hard Landing... εχουν απαντήσει λοιπόν στο άρθρο αυτό οι προγόνοι μου ως εξής:
"ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΥΓΟ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ" και προσθέτω εγώ με την σειρά μου: Ναι στην καρυδιά πεκάν αλλά προσγειωμένα γιατί απογειωθήκαμε...
και συνεχίζει το άρθρο ως εξής:
Κόστος καλλιέργειας
Το κάθε δενδρύλλιο κοστίζει για να το προμηθευτεί κανείς από 35 έως 40 ευρώ, ωστόσο ο κ. Μακρής προσφέρει σε όποιον το επιθυμεί τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τη δυνατότητα να εμβολιάσει τα δέντρα για να μην αναγκαστούν να πληρώσουν το κόστος αγοράς.

«Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να του δώσω καρπούς να τους φυτέψει και στη συνέχεια μόλις αρχίσει να ξεπετάγεται το δέντρο να έρθει να το εμβολιάσουμε, γιατί αλλιώς θα παραμείνει άγριο», επισημαίνει ο κ. Μακρής.
Τα δέντρα πεκάν μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 40 μέτρα ύψος (ΟΧΙ 100;)– ο κ. Μακρής τα διατηρεί σε μικρό ύψος – ενώ σε κάθε κλαδί μπορούν να βγούνε μέχρι και 9-10 καρύδια. Πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 11 μέτρων το ένα από το άλλο και αυτό γίνεται ακριβώς επειδή έχουν μεγάλο μέγεθος.
(Σχόλιο: Για να καταλάβετε την εικόνα των μεγεθών που οι γράφοντες απλόχερα ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά δείτε ενα τριώροφο κτήριο που είναι περίπου 10 μέτρα και ένα εξαώροφο αντίστοιχα, το οποίο είναι περίπου 20 μέτρα και θα καταλάβετε καλύτερα την διαφορά της θεωρίας από την πράξη.)

Καρύδια… όπως ελαιόλαδο
Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία.
Το πεκάν έχει λεπτό κέλυφος και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και στυφή και έχει ωραίο άρωμα.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια πεκάν αναφέρουν ότι δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο! Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά των καρυδιών σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Μαζί με όλα τα παραπάνω αυτό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καρύδια είναι ότι τα καρύδια πεκάν είναι ίσως τα μόνα καρύδια που μπορεί να ανοίξει κάποιος χωρίς καρυοθραύστη, παράγεται λάδι πλούσιο σε ακόρεστα για τις σαλάτες αλλά και αλεύρι για τα γλυκίσματα.
ΙΝΦΟ
· Καταγωγή καρυδιάς πεκάν: Βραζιλία
· Παραγωγή καρυδιών: Στεφανοβίκειο
· Θερμίδες καρυδιών: 200 ανά 28 γραμμάρια
· Τα καρύδια περιέχουν:
-Βιταμίνη Β1 που βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών περιφερειακών νεύρων και αποφυγή στρες
-Βιταμίνη Α που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μολύνσεις
-Βιταμίνη Β2 που διαφυλάσσει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών
-Μια πλούσια που περιέχει καρύδια πεκάν ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο χολολιθίασης στις γυναίκες
-Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Μερικές ακόμα ετυμολογικές ανακρίβειες:
Αν κάνει κάποιος τον κόπο να κοιτάξει το λεξικό, η λέξη "Hickory" δεν μεταφράζεται «πατρίδα» αλλά «καρύα» η
«αγριοκαρυδιά». Στην εγκυκλοπαίδεια γράφει ευκρινώς ότι η λέξη «Καρύα» που είναι και η ρίζα της καρυδιάς διεθνώς ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
"Trees in the genus Carya (from Ancient Greek κάρυον "nut") are commonly known as hickory"
http://en.wikipedia.org/wiki/Hickory
Ακόμα και στα Ρώσικα (που η Ρωσία -τεράστια
χώρα και μεγάλος παραγωγός σε καρύδια- γειτνιάζει με την Ασία και όχι με την Ελλάδα) η καρυδιά λέγεται "грецкий орех" "γκρετσικα ριχε" μετάφραση: "Ο καρπός από την Ελλάδα" και όχι από την Ασία...
Οι ξένοι παραδέχονται το αυταπόδεικτο ελληνικό όνομα και την προέλευση της καρυδιάς παγκοσμίως.
Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας...

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ (ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ).
ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ , ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ , ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ.

ΠΑΥΛΟΣ ΚΡΙΑΡΑΣ

ΚΑΙ ΑΝ ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ
http://karydies.blogspot.com/2012/01/blog-post_3816.html


5 σχόλια:

ΠΕΚΑΝ είπε...

Επισυνάπτω ένα απόσπασμα το οποίο διευκρινίζει τις ανακρίβειες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Όπως παραδείγματος αυτό που γράφουν για την καλύτερη ανάπτυξη του καρυδιού πεκάν, σε μέρη που δεν υπάρχει νερό το καλοκαίρι και άλλα τέτοια που κάνουν τους αδαείς από κηπουρική να νομίζουν ότι ανακάλυψαν θησαυρό.

http://www.minagric.gr/greek/data/aromatika_fyta/ypotropika_fyta.pdf

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΔΕΝΔΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΠΕΚΑΝ (Carya illinoensis, οικ. Juglandaceae)
Το πεκάν δεν καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα, ενώ από τις χώρες της
Μεσογείου μόνο η Κύπρος και το Ισραήλ διαθέτουν εμπορικές φυτείες. Λόγω της
ανθεκτικότητάς του στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να καλλιεργηθεί
ακόμα και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.
Το πεκάν είναι δένδρο φυλλοβόλο μεγάλης ανάπτυξης.
Ο καρπός εξωτερικά είναι σαρκώδης με ένα εσωτερικό
ξυλώδες κέλυφος που περικλείει το εδώδιμο μέρος του
καρπού (παρόμοιο με καρύδι). Οι περισσότερες
καλλιεργούμενες ποικιλίες έχουν λεπτό κέλυφος που σπάει
εύκολα με το χέρι. Καταναλώνεται ως νωπός ή ξηρός καρπός
αλλά χρησιμοποιείται και για την εξαγωγή λαδιού.
Στο φυτό συνυπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη αλλά για καρπούς υψηλότερης
ποιότητας συνιστάται η συγκαλλιέργεια δύο ή περισσότερων ποικιλιών.
Το πεκάν πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε σπορόφυτα
υποκείμενα καθώς και με φυλλοφόρα μοσχεύματα και καταβολάδες.
Κατά τη μακρά του βλαστική περίοδο το πεκάν απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες όλο το
εικοσιτετράωρο, ενώ κατά τη διάρκεια του ληθάργου αντέχει μέχρι και -18°C.
Αναπτύσσεται σε βαθιά εδάφη, καλά αεριζόμενα και αποστραγγιζόμενα με χαμηλή
περιεκτικότητα σε άλατα. Απαιτεί συχνά ποτίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής
περιόδου, ωστόσο η ατμοσφαιρική υγρασία πρέπει να παραμένει χαμηλή.

Τα δένδρα διαμορφώνονται σε κύπελλο ή πυραμίδα όμοια με την καρυδιά.
Η συγκομιδή γίνεται με μηχανικά μέσα από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα
Νοεμβρίου. Μετά τη συγκομιδή ακολουθεί αποξήρανση των καρπών.
Οι ποικιλίες που προωθούνται είναι: Pawnee, Choctaw, Western, Desirable και Delmas
(όλες έχουν λεπτό κέλυφος που ανοίγει εύκολα με το χέρι). Η ανωτέρω καλλιέργεια
αντέχει και σε βορειότερες περιοχές της Χώρας

Σωτηρης Βιτασινος είπε...

ειμαι χαρουμενος που επιτελους βρηκα καποιον να γνωριζει για αυτη την ποικιλια καρυδιας (πεκαν),που ψαχνω χρονια.γιατι ψαχνω;Γιατι εχω ενα τετοιο δεντρο στο σπιτι μου εδω και παρα πολλα χρονια και δεν γνωριζα τιποτα για αυτο.Απο παλιες φωτοφραφιες κρινω οτι η ηλικια του δεντρου πρεπει να ειναι 60-70 ετων.Τα τελευταια χρονια εχω κανει φυτα απο καρυδια του δεντρου περιπου 100,και περιμενω απο αλλα παλαιωτερα δεντρα (7 ετων) να δω αν ειναι δυνατον να κανουν καρποφορια.Και καρπο να μην κανουν θελω να ξερετε οτι το ξυλο τους ειναι απο τα πιο γερα και ανθεκτικα που εγω και ξυλουργοι φιλοι μου λενε.Κλεινωντας αν σας ενδιεφερε θα μπορουσα νας στειλω και φωτογραφιες απο αυτο το παλιο δεντρο,και οτι εμπειρια εχω απο αυτο.

dariea-afina είπε...

Νομίζουμε ότι θα ήταν προς ενημέρωση όλων μας να ξέραμε περισσότερα για το που βρίσκεται η καρυδιά σας, τις συνθήκες καλλιέργειας και το πότε θ αρχίσουν να καρποφορούν οι απόγονοι του.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ με ενδιαφέρει να αγοράσω ασπαστα καρυδια Βραζιλιας για προσωπικη μου χρηση δηλαδη λιγα κιλα .πωσ μπορω να ερθω σε επαφη με εταιρεια Βραζιλίασ μηπως γνωρίζετε?

Ανώνυμος είπε...

να σε κερασω κοπελια 2 καφεδες αλλα αργησες
Μου ταφαγαν πριν απο καιρο καθε λογις καιροσκοποι του μεγαλου μπουρεεελου
Ωστοσο ειλικρινως εντιμως και προσωπικως ευχαριστω για τον κοπο να γραψεις αυτα που δεν γραφονται επειδη καποιοι μας εχουν γραμμενους

Φυσικα να ευχαριστησω και τους σχολιαστες...

Οταν ηρθα στην επαρχια πριν 8 χρονια πιστευα οτι η κοτα κανει 5-6 αυγακια την ημερα πως οι ντοματουλες φυτρωνουν χαρουμενες να σε ταισουν και το μονο που καταφερα ηταν να φαω τα μουτρα μου (αγγουρια σε λαθος μερος ηθελα να πω αλλα εχει ξεχυλισει η απελπισια που μετατραπηκε σε αγριο θυμο απο .... ($##&^%&^%#^) ασχετους η... καραγκιοζηδες.)

ΥΓ μεσα σ εναν κουβα με νερο περιμενουν απο χτες 2 σποροι που ουτε ξερω που τραβαει η σκουφια τους να τους φυτεψω. Ελπιζω το δρντρο να κανι "ελαφρια σκια και πλουσια"

Και παλι ευχαριστω για τις πληροφοριες

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr