Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΑΡΥΔΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Πολλοί από τους γνωστούς σήμερα ξηρούς καρπούς, και ενας σηματικός από
αυτούς τα καρύδια, υπήρξαν στο παρελθόν βασική τροφή του ανθρώπου, παρόλ αυτά
υπήρξαν στις μέρες μας για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων
λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια , περίπου 30 γρ., δίνει
196 θερμίδες).
Οι έρευνες για τους ξυρούς καρπούς άναψαν το πράσινο φως και για τα καρύδια .
(και όλα δείχνουν ότι είμαστε μόνο στην αρχή).
Τα τελευταία χρόνια, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική
αξία των καρυδιών και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρύδια μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση καρύδιών να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.). Τα καρύδια είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο,
χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε). Μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι τα καρύδια δεν έχουν χοληστερίνη, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές
ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών (2,6 γρ./30 γρ.) και πολυακόρεστων ω-3 και
ω-6 λιπαρών οξέων (14 γρ./30 γρ.), που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική
δράση.
Τα καρύδια είναι ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση καρύδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα
σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από
τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of
Cardiology» το 2006. Επιπλέον τα καρύδια περιέχουν αργινίνη, ουσία η οποία
αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας
των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων.

Με αυτην τους την ιδοότητα τα καρύδια μπορούμε να ισχηριστούμε ότι περιορίζουν
τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Άλλη μελέτη του 2004, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation»,
έδειξε ότι η αντικατάσταση μονοακόρεστων λιπαρών με καρύδια, στο πλαίσιο μιας
ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου
των αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερίνης.
Καρύδια και καρκίνος

Τα καρύδια είναι επίσης και κατά του καρκίνου

καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη
του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση
«Cancer Research». Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται
στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών) και έχει τη διπλή
ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των χημειοθεραπευτικών
φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση
με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική και θα μπορούσε
να χορηγείται μαζί με αυτά για να ενισχύσει τη δράση τους.
Καρύδια και διαβήτης

Τα καρύδια επίσης συμβάλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα
της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association»
το 2002, έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την
εβδομάδα καρύδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της διατροφής των γυναικών αυτών και
άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (Δείκτης
Μάζας Σώματος, οικογενειακό ιστορικό, άσκηση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα
ότι τα καρύδια, πλούσια σε ακόρεστο λίπος, βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης.

Καρύδια και χολή
Τα καρύδια προστατεύουν από τις πέτρες στην χολή.

Αν θέλετε να προστατευτείτε από τις πέτρες στη χολή, αρχίστε να καταναλώνετε
φυτικά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια . Τα αποτελέσματα τις πολύχρονης
έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology»,
2004) έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα
ξυρούς καρπούς όπως τα καρύδια είχαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν
χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα για τις γυναίκες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι
η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.
Ελληνικά καρύδια

Από την αγορά στην κατανάλωση
● Τα ελληνικά καρύδια πηγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο και δεν κάνουν
θόρυβο όταν τα κουνάτε.
● Όταν αγοράζετε καρύδια, ελέγξτε την ψίχα τους, η οποία πρέπει να είναι
καθαρή, να μην έχει τσόφλια και το χρώμα της να είναι λευκό. Αν είναι μαύρο,
σημαίνει ότι τα καρύδια ίναι κατώτερης ποιότητας η παλιά (χωρίς να σημαίνει
υποχρεωτικά ότι δεν είναι νόστιμα η θρεπτικά) και αν έχουν πράσινο χρώμα, τότε
θέλει προσοχή γιατί πολύ πιθανόν τα καρύδια που βλέπετε να έχουν μουχλιάσει.
● Φυλάσσετέ τα καρύδια μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί με την υγρασία
μουχλιάζουν και με τη ζέστη ταγκίζουν. Ακόμη καλύτερα τα καρύδια διατηρούνται
σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.(συνήθως αποφλοιωμένα, καρύδια ψιχα). Αν τα διατηρείτε
εκτός ψυγείου καλύτερα να μην τα έχετε αποφλοιώσει.
● Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική δράση των
καρύδιών.
● Τα λιπαρά των καρύδιών πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης
στην διατροφή σας, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
Καρύδια και οστεικό σύστημα

Τα καρύδια βοηθούν να παραμένετε γεροί έως το κόκαλο.

Εκτός από το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τα ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν τα καρύδια ,
ωφελούν και τα οστά σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση «American
Journal of Clinical Nutrition» φαίνεται να υποστηρίζει ότι η λήψη ω-3 λιπαρών
οξέων μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να χτίσουν πιο γερά οστά. Μάλιστα, παίρνοντας
ω-3 λιπαρά, μικραίνετε την αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων και περιορίζετε την
απώλεια οστικής μάζας.
Τα καρύδια τροφή του εγκεφάλου.

Η συστηματική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με τη βελτίωση των εγκεφαλικών
λειτουργιών και ­ενδέχεται να προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ,
σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε
το 2006 στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition». Επίσης,
τον Δεκέμβριο του 2008 δημοσιεύτηκε στην ίδια επιθεώρηση μια έρευνα του Πανεπιστημίου
του Τενεσί που ­υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει
στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου ή τουλάχιστον στη μείωση
του ρυθμού απώλειάς τους όσο περνούν τα χρόνια.
Τρώτε καρύδια για καλύτερο ύπνο

Μια ακόμα ουσία που υπάρχει στα καρύδια , η μελατονίνη φαίνεται να αυξάνει τις
συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, επομένως συμβάλει στα άτομα να
απολαμβάνουν ένα καλύτερο ύπνο.
Το άρθρο σχετικά με την ωφέλιμη δράση των καρύδια ών μας έστειλε ο κ. Κωνσταντίνος
Πετσίνης, εκδότης του περιοδικού «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ»

Πηγή: http://karydies.blogspot.com/2010/09/karydia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr