Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Καρύδια κατά του καρκίνου του προστάτη


Καρύδια κατά του καρκίνου του προστάτη;;;

Διαβάζοντας την είδηση δεν πίστευα στα μάτια μου...
και όμως, οι νοστιμότατοι αυτοί ξηροί καρποί με το χρυσαφί χρώμα κρύβουν -ώς φαίνεται- πολλά ακόμα μυστικά.

Τα καρύδια πολλοί γνωρίζουν απλά και μόνο σαν μια συμπληρωματική τροφή που ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Καθώς φαίνεται όμως, άλλοι αντιμετωπίζουν τα καρύδια σαν φάρμακο. Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι τα καρύδια ίσως αποτελούν ένα σημαντικό προληπτικό βοήθημα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν σε πρώτο στάδιο, πειράματα σε ποντίκια τα οποία διεξήχθησαν από ειδικούς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Καρύδια κατά του καρκίνου του προστάτη
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Φρανσίσκο, ότι η υιοθέτηση διατροφής στα ποντίκια, πλούσιας σε καρύδια, μείωσε το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης όγκων στον προστάτη των πειραματόζωων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μυστικό κρύβεται στο ότι τα καρύδια μειώνουν τα επίπεδα της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας που προάγει τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.


Οι αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση των καρυδιών στον καρκίνο του προστάτη καθώς έχει φανεί ότι οι ασθενείς με καρκίνο του συγκεκριμένου αδένα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ενδοθηλίνης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν μικρότερους όγκους στον προστάτη κατά 50% σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που κατανάλωναν έλαιο σόγιας.

Μια χούφτα καρύδια
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές επέλεξαν να δίνουν στα ζώα μια χούφτα καρύδια.
«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα τα καρύδια στη μελέτη καθώς κάθε φορά που δοκιμάζεται ένα μόνο συστατικό μιας τροφής σε μορφή συμπληρώματος ενάντια στον καρκίνο τα οφέλη εξαφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πολ Ντέιβις.

Ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να εξαχθούν ενδελεχή συμπεράσματα για το πόσο τα καρύδια βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη στον άνθρωπο.

Αλλά σίγουρα υπάρχουν ήδη αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα καρύδια -που ο άνθρωπος στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια- βοηθάνε σε πολλά άλλα σημεία τον οργανισμό, όπου εκτός από θρεπτική τροφή υψηλής ποιότητας είναι εύγευστα και περιέχουν ουσίες που λειτουργούν κατα πάσα πιθανότητα θεραπευτικά σε πολλές παθήσεις.

Σε τροφές σαν τα καρύδια, ίσως χρωστούν και οι παλιοί την καλή υγεία τους και το δυνατό ανοσοποιητικό τους σύστημα, που τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τις πολύ δυσκολότερες από ότι σήμερα, συνθήκες διαβίωσης.

Πολλοί επιστήμονες έχουν πάρει το σύνθημα και ερευνούν τα καρύδια πιο διεξοδικά, αναλύοντας τα συστατικά τους και προσπαθώντας να συσχετίσουν τις ευεργετικές ουσίες τους με διάφορες παθήσεις που ίσως μπορούν να αντιμετωπίσουν, η τουλάχιστον να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων τους.

Αλώστε ο τρόπος που έβαζε ο άνθρωπος τα καρύδια στην διατροφή του μέχρι χθες, ίσως δείχνει και τις απλές και απτές παρατηρήσεις που είχε κάνει ο λαός και οι απλοί άνθρωποι για το τι ωφελεί και το τι βλάπτει και έτσι είχε δώσει στα καρύδια, λαμπρή θέση στην διατροφή του.

Ασθένειες όπως ο προστάτης, που είθισται να εμφανίζεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν και ένα άλλο μειονέκτημα. Ότι ο οργανισμός έχει πλέον αρχίσει να εξασθενεί (λόγο γήρατος) και δεν βοηθάει με την ίδια ζωντάνια στην θεραπεία του –όπως όταν το άτομο αρκετά χρόνια πριν. Έτσι αν αποδεικτή ότι τα καρύδια μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να συμβάλουν σε δύσκολες και βαριές ασθένειες όπως τον καρκίνο του προστάτη, ενδέχεται τελικά να συμβάλουν στην αντιμετώπιση για πολλές άλλες ελαφρύτερες ασθένειες, που ενδεχομένως εμφανίζονται και σε πιο νεαρές ηλικίες.

Αυτό που με ενθουσιάζει, αυτή τη στιγμή που καθισμένος αναπαυτικά στην καρέκλα μου θαυμάζω την καταπληκτική γιγάντια καρυδιά που κάποιος από τους προγόνους μου προνόησε και φύτεψε, δεν το έκανε μόνο για την καταπληκτική σκιά και μικροκλίμα που φτιάχνει για την οικογένεια μου, αλλά φροντίζει και για την υγεία μας.

Όλα δείχνουν ότι τροφές όπως τα καρύδια έρχονται κατευθείαν από το φαρμακείο της φύσης…που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σήμερα.

Φύτεψε λοιπόν και εσύ ένα δένδρο μπορείς…
Φύτεψε λοιπόν και εσύ μια καρυδιά… ΜΠΟΡΕΙΣ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να μας κεράστε ένα καφέ, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κάτωθι button η απευθυνθείτε στο μαιλ: index@otenet.gr